Ce mortar se folosește pentru un grătar din cărămidă?

Este întrebarea căreia îi caut răspuns zilele astea. După cum bine am mai spus-o și în articolul despre cărămidă, în perioada următoare aș vrea să îmi zidesc un grătar din cărămidă în curte, cu altele pe lângă el. În mai ar trebui să se întâmple lucrarea.

Așa cum am făcut multe altele pe lângă casă, voi face echipă cu tata pentru zidirea lui. Am adunat cărămidă, am făcut lista cu necesități în cea mai mare parte, iar acum am ajuns la partea de mortar.

În zonele unde cărămida nu este supusă la temperaturi foarte înalte, probabil că voi folosi ceva adeziv obișnuit. Problema apare însă în zonele unde se va face focul, deoarece aici vor fi temperaturi mari, așa că mortarul ar trebui să îndeplinească niște cerințe mai speciale, printre care și rezistența la temperaturi ridicate.

Am citit cam tot ce se putea citi pe internet despre zidirea grătarelor și sobelor din cărămidă. Doar că din majoritatea discuțiilor lipsește mortarul. Nici măcar în videoclipurile de pe YouTube nu se specifică în mod clar ce mortar se folosește pentru zidirea unui grătar din cărămidă. Probabil că o fi vreun secret de-al meseriașilor, pe care nu îl dezvăluie, ori cine știe.

La Dedeman am găsit ceva, dar nu are recenzii prea bune. Este vorba despre sacul de Mortar refractar de samota, interior, 25 kg care costă undeva la 40 de lei. Lumea zice însă că e prost și mă cam tem să îl încerc.

Apoi, am văzut și alte tipuri de mortar, pe site-uri de specialitate. Doar că acolo sacul de 25 kg trece de 100 lei și sigur aș avea nevoie de câțiva saci pentru a zidi focarul. Mă gândesc că trebuie să existe și soluții mai accesibile.

De aceea am și făcut acest articol. Cine știe, poate se transformă în forum de discuții unde lumea să povestească ce mortar a folosit pentru grătarul lor din curte.

Așadar, dacă ai trecut prin asta și ai vreo recomandare de mortar pentru zidirea unui grătar din cărămidă, sigur se va bucura multă lume să împărtășești experiența la comentarii. Dau eu o bere!

Actualizare: inițial am început să zidesc cu un amestec de ciment + var + nisip, dar nu era deloc ce trebuia. Așa că în final am folosit 25% Tenco de la Holcim, 15% ciment și 60% nisip. Rezultatul pare a fi un mortar destul de bun. Am făcut primul foc, se întărește destul de bine.

Distribuie articolul:

2 comentarii

  1. exact asta caut si eu, mortar pt un. gratar exterior care sa reziste si la inghet. (majoritatea mortarelor refractare rezista pana la 7 grade, mai jos crapa )

    am auzit ca se baga apa de sticla, mortar refractar 20%, ciment 40% si nisip 40%. (1 la 1 cu ciment) pt ca sa fie betooon. la tine cum s a mentinut gratarul? a crapat, sau totul e bn? multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.