Ce înseamnă HFR la cinema?

Astăzi m-am decis și eu, în sfârșit, că ar trebui să văd Avatar 2. E de ceva timp în cinematografe, dar la început prețurile erau destul de piperate. Apoi au venit sărbătorile, multe drumuri de făcut și nu am mai apucat.

Am mai aruncat azi o privire peste prețuri și am văzut că sunt mai decente acum. Aproximativ 25 de lei e biletul la Cinema City pentru varianta 3D & HFR. Am văzut că era și varianta 3D simplu așa că, fiind curios din fire, am zis să aflu care e treaba cu acest HFR la filmele din cinema.

Iar treaba este destul de simplu. HFR vine de la High Frame Rate ceea ce se poate traduce prin filme cu o frecvență ridicată de cadre. Imaginile sunt redate la viteze mai mari, așa că spectatorii se vor putea bucura de imagini mai clare. În general, am înțeles că această tehnologie HFR este folosită în mod special pentru filmele 3D, în acest mod obținându-se imagini dramatice și ultra-realistice.

Altfel spus, filmele HFR sunt redate la 48 cadre pe secundă, dublu spre deosebire de filmele obișnuite care sunt redate la 24 de cadre pe secundă. Teoretic, diferența ar trebui să fie foarte limpede. Sper să o observ și eu cât mai ușor.

Tehnologia HFR permite ca anumite cadre să fie mai fluente și mai naturale, așa cum fiecare film ar trebui să fie… nu?

De-a lungul timpului, în cinematografe s-a crescut numărul de HFR de la 15 – 20 cadre pe secundă, așa cum se folosea pentru filmele mute, urcând la 20 respectiv 24 de cadre pe secundă în cazul filmelor mai noi.

The Hobbit a fost primul film proiectat folosindu-se această tehnologie de 48 cadre pe secundă.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.