Bogații sunt chitroși?

În cazul în care nu a-ți mai întâlnit cuvântul chitros, vă spun că este sinonimul lui zgârcit. Încep prin a spune asta deoarece am teama că e ceva regionalism. L-am căutat și eu pe DEX înainte de a scrie articolului, iar primul rezultat de pe Google a fost dex.md.

Personal, aș minți să spun că sunt o persoană cu bani, ci dimpotrivă, pot spune că o bună parte a vieții mele am făcut parte din tabăra celor fără bani. Meh, începuturile au fost grele, iar acasă încă se mai practică agricultura, iar asta nu la un nivel foarte profitabil. Asta ca să înțelegeți contextul.

Au fost și vremuri bune, însă lipsindu-mi educația financiară, instinctele au controlat mai totul, așa că am gestionat prost acele vremuri.

În prezent, încerc să înțeleg greșelile din trecut, să scap de lene și să muncesc mai mult. Cred că există loc pentru mai mult. Așa că la ora actuală aș putea spune că sunt la nivelul de supraviețuire. În ultima perioadă lucrurile au luat o ascendență și am descoperit potențialul. Prin urmare, pot spera la vremuri mai bune.

Între timp, descopăr oameni. Am cunoscut, în mod indirect mai bune spus, mulți oameni cu bani în ultima perioadă. Fie că îi urmăresc pe internet ori fie că i-am cunoscut face to face, mi se conturează tot mai mult ideea că oamenii cu bani sunt mai chitroși.

Revelația am avut-o în momentul în care într-un podcast, un tip care tocmai zicea că și-a cumpărat un apartament destul de scump pe care mai apoi l-a amenajat fix cum a visat, în secundele imediat următoare cerea împărtășirea unui cont de Disney Plus.

Un abonament de Disney Plus e 30 de lei pe lună. În schimb, mă gândesc că pentru acel apartament a plătit poate mai bine de 100.000€. Poate că exagerez, însă sunt sigur că diferența între cele două costuri este imensă.

În astfel de situație te gândești în mod automat: dă-o mă naibii, te lauzi cu casa și te sărăcești la 30 de lei pe lună.

Reflectând la această atitudine, îmi dau seama că nu e neapărat chitroșenie – pe ăsta l-am inventat – ci mai degrabă chibzuință. Iar această chibzuință am observat-o la mulți oameni care nu au probleme cu banii.

Nu se grăbesc să cheltuie 5 lei, atât timp cât pot cheltui doar 3. Sigur, asta e valabil doar în cazul anumitor lucruri, nu este general valabil.

Chibzuința este poate un secret al succesului oamenilor cu bani. Apoi mă gândesc la mine. Nu sunt mereu chibzuit, ba adesea mă las condus doar de instinct și nu de puține ori regret anumite achiziții.

Prin urmare, un prim obiectiv propus în 2023 ar fi chibzuința. Nu ar fi rău să mă gândesc de 10 ori înainte de a cheltui un leu. Sunt sigur că în acest fel aș putea face mai multe economii.

Voi cum stați cu chibzuința și cu educația financiară? Dacă aveți recomandări în acest sens sunt mai mult decât bine-venite.

Distribuie articolul:

14 comentarii

  1. Cuosc oameni din astia cu bani care daca vad o promotie in alt oras se duc acolo instant . In general oamenii cu bani din zgarcenie au facut averi

  2. În general dacă stai doar pe chibzuință la un momendat poți zice că faci managementul sărăkiei. E un pas bun, dar în salteaua aia tre să începi să bagi din ce în ce mai mult și dacă o faci doar din chibzuință, o să ajungi să-ți mănânci din qur, cum se zice. Acu, că ziceai de ăla cu abonamentul…leu cu leu se face suta. Sunt multe aspecte…dacă stai strâmb și judeci drept, vei observa că săraku care trăiește dăcât pă covrigi ca să economisească, când trage linie a cheltuit și mult și a mâncat și prost. Ce să zic…succes și să câștigi mai mult decât cheltui.
    A, app de milionari, că știu câțiva… pentru vreo doi bagi mâna în foc că nu-s. Altfel, mai știu și d-ăia care au inchiriat ferrari și bugatti și s-au dat o oră prin Barcelona. Au niște poze pe insta…. dar ăștia nu-s milionari.

  3. Nimeni nu face bani doar din zgârcenie, pentru că oricât de zgârcit ai fi, cu salariul minim pe economie nu vei reuși niciodată să-ți cumperi o locuință de 80.000 €. Ar trebui să te zgârcești la maxim timp de 32 ani, fără să dea vre-un necaz peste tine care să te lase fără bani.
    În schimb poți ajunge să acumulezi bani din câștiguri, iar dacă și produci suficient, ajungi să faci averi.
    Am cunoscut un tip din Constanța, care la un moment dat a câștigat în timp scurt și extrem de ușor puțin peste 1 milion de euro. Trăind cu impresia că banii se fac ușor, i-a lăsat în câteva nopți într-un casinou, apoi ani la rând a trăit de pe o zi pe alta, pentru că a doua șansă nu i s-a mai ivit. Dacă ar fi fost destul de zgârcit, n-ar mai fi dus grija banilor toată viața sa,

  4. Un sfat pe care l-am tot văzut este ca atunci când vrei să cumperi ceva, să aștepți 24 de ore înainte de a da comandă ca să-ți dai seama dacă chiar ai nevoie de acel lucru.

  5. Am deschis și eu subiectul acum ceva timp aici și mi se pare că bogăția și tot ceea ce înseamnă strict legată de bani se poate uni în 2 cuvinte: educație financiară. Nu le ai, nu te educi în direcția asta ajungi să faci greșeli pe care le regreți mai târziu.

      • Sunt carti la greu despre asta, dar si grupuri pe FB pentru strategii de investitii. Ai tone de materiale pe Youtube, exact ca la foto. Pas cu pas setezi caramida cu caramida si evoluezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.