Am pus lavandă în curte

Nu demult eram prin târg, într-un „oraș” din apropiere, și văzusem un nene care vindea butași de lavandă. Mi-am amintit că și noi ne-am propus, la un moment dat, să punem în curte, dar nu prea știam unde.

Încercăm să amenajăm spațiul cât mai plăcut, mai eficient și fără să fim nevoiți să facem anumite modificări în viitor, ceea ce e destul de dificil. Prin urmare, am amânat atunci achiziția, ca să ajungem mai întâi în curte pentru a afla dacă avem, într-adevăr, loc și pentru lavandă.

Așa am descoperit că am putea pune undeva în dreapta leagănului. Am dat o căutare rapidă pe internet să aflăm la ce distanță se plantează, așa că am descoperit că pentru început ne descurcăm cu 4 butași. Nu vrem să facem gard viu, așa cum poate fi folosită lavanda, ci doar câteva tufe frumoase.

Le-am pus la 50-60 cm distanță între ele, iar solul pare destul de sănătos, așa că sper să se prindă și să se dezvolte frumos.

Nu știu prea multe despre lavandă, dar am văzut atât lanuri cât și la oameni prin curte și arată frumos. În plus, citeam că ar putea ține anumite insecte enervante departe, ceea ce ar fi util.

Văd cum ne descurcăm cu îngrijirea acestora, iar dacă e totul în regulă probabil că vom mai pune în locuri strategice de prin curte.

I-am găsit în Dedeman, gata înfloriți, la 30 RON ghiveciul. Nu știu dacă o fi ok, butașii din piață erau deja uscați, dar sper să nu mai vină frigul astfel încât să îi afecteze. În caz contrar, va fi o lecție de ținut minte.

Aveți prin curte? Recomandările sunt bine-venite.

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Vezi că lavanda trebuie întreținută… toamna după ce a intrat în repaus vegetativ se tunde cam 2/3 din plantă și rămâne peste iarnă 1/3 de la rădăcină în sus.

    Ce recoltezi poate fi legată în buchețele și pusă strategic în casă… miroase foarte frumos și timp îndelungat.

    Se mai spune că ar fi bună la molii dar… avea fiică-mea o rochiță din lână de alpaca și a găsit-o mâncată de molii cu toată lavanda noastră.

  2. Mă bucur că ți-am reamintit. Am și eu un liliac alb plantat anul trecut. De prins, pare prins, numai că nu s-a dezvoltat. Sper să crească anul ăsta, că altfel vine cel mov peste el.

  3. Buna! Am citit cu interes articolul tau despre lavanda si imi pare rau ca nu am dat si eu peste acel vanzator de butasi cand am fost prin targ. Noi ne-am propus sa plantam si noi in curte, dar nu stiam exact unde sa o facem. Voi ati nimerit la momentul potrivit si ati gasit locul ideal pentru lavanda. Si eu as vrea sa fac la fel, sa o pun undeva in dreapta leaganului, dar ma ingrijoreaza faptul ca nu stiu prea multe despre ingrijirea acestei plante. Sper sa va reuseasca si sa ne dati si noua cateva sfaturi utile. Astept cu nerabdare sa vad cum se dezvolta butasii vostri si poate la anul voi lua si eu cativa de la Dedeman. Va doresc mult succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.