Am amenajat dulapurile sub blatul de la grătar
Grătarul despre care vă povesteam anul trecut, într-un articol dedicat costurilor pentru ridicarea sa, nu va fi gata 100% probabil că niciodată. Chiar zilele trecute îi spuneam asta Ștefaniei, care era optimistă zilele trecute că după finalizarea ușilor, grătarul ar fi complet.
Asta deoarece mereu vin idei noi și cu cât îl folosim mai mult, ne dăm seama de nevoile pe care le întâmpinăm.
Atunci când l-am gândit, am zis că am nevoie de un blat de lucru mare, de 120 cm, astfel încât să pot lucra fără a mă simți limitat din punct de vedere al spațiului. Totodată, am vrut să fie mare astfel încât sub el să pot amenaja două dulapuri, în care să putem depozita diferite lucruri necesare în foișor.
Devenea tot mai obositor ca în fiecare vineri să aducem lucrurile acolo, iar peste noapte sau la final de weekend să le ducem înapoi în casă, pentru a nu fi victimă pisicilor, prafului șamd.
Prin urmare, în urma cu ceva timp mi-am găsit curajul să încep proiectarea ușilor. Inițial am cumpărat balamalele, dintr-un depozit local. A fost 16 lei bucata și mi-au plăcut pentru că arătau – cât de cât – rustic.
Sigur, în comerț sunt și modele cu muuult mai faine, dar am căutat să nu cheltuim prea mult.
Am luat inițial 4 balamale, considerând că ușile nu sunt foarte grele. Mai apoi, am cumpărat dibluri și șuruburi pentru cărămidă. Acestea au fost destul de scumpe, plătind aproximativ 100 pe ele.
Mai apoi, am cumpărat și lacul pentru uși și rafturi. Am folosit în continuare lac pentru lemn de la Luxens, nuanța stejar auriu, astfel încât să se asorteze cu masa, banca, barul sau blatul de la chiuvetă.
După ce am avut toate aceste lucruri, mi-am făcut curaj să mă apuc de treabă. Am fixat balamalele iar mai apoi m-am ocupat de scânduri. Am folosit, în mare măsură, doar scânduri care anterior au fost folosite pentru cofrat și alte resturi. Le-am curățat, le-am dat cu mai multe mâini de lac iar apoi au fost montate.
Nu a fost prea simplu să obțin o ușă care să închidă cât mai bine spațiile goale, dar îmi place să cred că am obținut aproape maximul posibil. Ziditul nu a fost perfect, cărămizile nu sunt toate la fel de drepte iar placa de la blat mi-a creat, de asemenea, probleme.
Cu toate acestea, am mizat pe ideea de rustic, astfel încât să arate bine și să pot scuza imperfecțiunea. Cumpărasem demult două mânere sub formă de furculiță și cuțit, de pe un grup de vechituri, așa că le-am folosit acum. Am zis să fiu inventiv până la capăt, așa că în loc de șaibe, am mizat pe capace de la bere, precum odinioară.
Problema majoră acum este că am nevoie de al treilea mâner. Am descoperit că există și lingura, doar că mă ajunge 40 de lei cu tot cu transport. Ea ar fi doar 22, însă transportul aproape că dublează prețul final, așa că mă mai gândesc. Există o alternativă pe Temu, dar nu în aceeași nuanță, așa că mai aștept.
În interiorul dulapurilor am montat niște cornier, pe care am așezat scândurile. Sunt câte două rafturi în fiecare dulap, dar probabil că voi așeza niște scândură jos pe beton, ca să mai obțin un compartiment.
Pentru că una dintre uși nu stă închisă perfect, am zis să fac și niște sisteme de închidere, așa că am comandat niște zăvoare de pe Temu.
Pe ușa din dreapta mai trebuie să dau o mână de lac, astfel încât nuanțele să fie – cât de cât – apropiate.
Următorul pas ar fi să aplic niște cărămidă aparent pe beton, deoarece nu mă încântă aspectul său. Sunt destul de încântat de rezultat. Aspectul grătarului a fost mult îmbunătățit după montarea lor, așa că sper să fie practice.
Urmează să fac și ușa pentru golul de sub chiuvetă. Sper că voi reuși asta în viitorul cât mai apropiat.
Arata bine, bine. Ca la Botoșani!
O să consider că e compliment. Mersi! 😀
Nici pe mine nu ma dau banii afara din casa, dar … ca o parere personala, cred ca ar trebui totusi sa cumperi lingura aia, chiar daca te duce spre 40 de lei. Se pastreaza ideea, arata mai bine cu toate manerele din aceiasi familie, ca model si culoare.
Probabil că ai dreptate. O voi căuta mai mult, poate o găsesc mai ieftin în altă parte. 😀