Xiaomi Redmi 10: un telefon accesibil cu performanțe decente

Am trecut la utilizarea lui Xiaomi Redmi 10 după ce am folosit modelul Mi 11 Lite 5G așa că am avut așteptări foarte mari. Prin urmare, prima experiență cu Redmi 10 m-a cam dezamăgit.

După ce Mi 11 Lite 5G m-a încântat aproape din toate punctele de vedere, trecerea la Redmi 10 a fost ca un pas înapoi. Greșeala mea a fost însă faptul că nu mă interesasem să văd cât costă telefonul Xiaomi Redmi 10, iar astfel eu îl consideram un dispozitiv de buget mediu care, în mintea mea, ar fi trebuit să ruleze cât mai bine.

L-am căutat pe internet și am văzut că poate fi cumpărat la un preț de sub 1000 de lei deseori, sau chiar cu mai puțin dacă prinzi o reducere bună, iar astfel mi-am revizuit așteptările pe care mi le creasem în mod total nefondat.

Primele păreri despre telefonul Xiaomi Redmi 10

După ce am aflat cât costă, de fapt, telefonul, m-am înțeles mult mai bine cu el. Practic, deduc că trebuie să îți stabilești așteptările de la un gadget într-un mod cât mai realist, în caz contrar nemulțumirile vor apărea fără dar sau poate.

Redmi 10 mi-a demonstrat că mă pot folosi de orice telefon, în regim obișnuit, fără să simt neapărat nevoia unui flagship, să spun așa. Cu toate acestea, râvnesc fără dar sau poate la un model de top, deoarece știu că mi-ar fi de folos. Dar, în lipsa lui, mă pot descurca cu orice.

Deja învățat cu interfața Xiaomi și cu software-ul lor, trecerea a fost mai ușoară ca niciodată. Am făcut migrarea de pe un model pe altul, iar mai apoi a jucat rolul telefonului de zi cu zi. Și nu s-a descurcat rău deloc.

O nemulțumire am avut și este legată de camerele foto care lasă mult de dorit. Practic, depinzi foarte mult de o lumină bună, în caz contrar va trebui să te chinui destul de mult să obții o poză bună.

Review Xiaomi Redmi 10: cât de bun este acest telefon care costă sub 1000 RON?

Nu pot să nu remarc faptul că telefoanele ieftine devin tot mai bune, ceea ce mă bucură. În curând, vom avea cu toții telefoane performante, chiar dacă nu vom investi sume mari de bani în ele. E de bine, nu?

Din punct de vedere al specificațiilor tehnice, Redmi 10 se prezintă binișor.

Are un procesor cu 8 nuclee la 2 GHz respectiv 1.8 GHz, memoria RAM este de 4 GB și sunt două variante de memorie internă: 64 GB și 128 GB. Aceasta poate fi extinsă cu ajutorul unui card MicroSD.

Altfel spus, sunt specificații care se ridică la nivelul anului 2021, an în care a și fost lansat acest telefon.

Din punct de vedere al conectivității, avem Wi-Fi, Bluetooth, NFC și GPS. Nimic nou, nimic surprinzător. La partea de senzori, există un senzor de amprentă în butonul lateral de închidere/deschidere, recunoaștere facială, accelerometru și senzor de proximitate.

Eu am avut varianta 4G, dar am văzut că există și modelul cu 5G, care pare mai arătos și totodată o idee mai performant. L-ai putea avea în vedere și pe acela dacă bugetul îți permite să pui 100-200 lei în plus.

Are sunet stereo, ceea ce mi se pare un plus al acestui telefon. Muzica și sunetul în general se aud foarte plăcut. Cel puțin în prezent folosesc un telefon cu sunet destul de slab, însă despre el voi vorbi într-un articol viitor. Comparativ, Redmi 10 se prezintă mult mai bine chiar dacă diferența de preț este maaare!

Software

Imediat ce am pus la punct partea de sincronizare, am și fost anunțat că există o actualizare disponibilă. Ei bine, Redmi 10 are MIUI 12.5, versiunea 12.5.9.0 fiind ultima pe care eu am instalat-o.

Actualizarea se presupune că ar optimiza performanțele și ar spori siguranța și stabilitatea acestuia.

Sistemul de operare este, desigur, versiunea 11 de Android.

Design: Redmi 10 nu impresionează, dar nici nu se face de râs

Cel mai mare ghinion pe care Redmi 10 l-a avut cu mine, a fost faptul că a venit alături de 11 Lite 5G, așa că nu îl prea ajută comparația. Sunt sigur că dacă l-aș pune lângă un alt telefon din aceeași categorie de buget, ar face o imagine mult mai bună.

Este un telefon din plastic, însă nu pare a fi chiar cel mai ieftin plastic posibil. Am avut în mână telefoane dintr-un plastic mult mai prost, fără dar sau poate.

Cu toate acestea, după cum bine veți vedea din pozele pe care i le-am făcut, este imposibil să îl păstrezi curat. Pare că are un magnet pentru praf și alte particule de mizerie, așa că trebuie să îl ștergi continuu și tot nu e 100% curat. Ori poate varianta de albastru închis, pe care am primit-o eu, să fie de vină.

Chiar dacă vine cu husă de silicon inclusă în pachet, eu unul nu o recomand. Iar asta deoarece creează probleme la recunoașterea amprentei, lăsând probabil prea puțin loc pentru deget și totodată te obligă să folosești o poziție oarecum nefirească.

Este disponibil în 3 variante de culoare: Carbon Gray, Pebble White și Sea Blue.

Modulul pentru camerele foto mi se pare destul de mult ieșit în relief, fapt care nu mi-a prea plăcut. Puține sunt însă modelele care reușesc să integreze cât mai bine acest modul, pentru ca designul telefonului să nu fie prea grav afectat.

Am făcut câteva fotografii care își doresc să prezinte designul acestui telefon. Sper să vă placă:

Camerele foto ale telefonului Xiaomi Redmi 10 depind aproape în totalitate de lumina de afară

Inițial, când am văzut specificațiile camerelor cu care acest telefon vine în dotare, am zis că sigur face treabă bună. Ghinionul a fost, la fel ca în cazul celuilalt model testat de mine, să nu am parte de o vreme cu soare, așa că a fost nevoie să mă chinui destul de mult să pot obține niște fotografii reușite.

Într-adevăr, e greu pe lumină proastă, dar nu imposibil. Iar pe o vreme bună sunt sigur că rezultatele pot fi mai mult decât mulțumitoare.

Modulul principal prezintă 4 camere foto: obiectivul principal de 50 MP, 8 MP pentru unghiul ultra larg, 2 MP pentru obiectivul macro și 2 MP pentru obiectivul de adâncime.

În plus, e o cameră cu AI, tehnologie care te ajută destul de mult în timpul fotografiilor făcute.

Iată câteva fotografii făcute cu acest telefon:

Și câteva fotografii făcute în regim de noapte. Mult a fost de muncă să pot obține ceva decent:

În ceea ce privește camera frontală, aceasta are un senzor de 8 MP și depinde, la rândul său, destul de mult de o lumină bună. Totuși, nu am fost dezamăgit de selfie-urile făcute cu ea:

Nu poți face poze la nunți cu el, dar sigur în viața de zi cu zi te vei descurca mai mult decât ok cu camere foto oferite de Xiaomi Redmi 10.

Bateria de 5000 mAh oferă o autonomie satisfăcătoare

Pot spune că bateria de 5000 mAh a telefonului Xiaomi Redmi 10 reprezintă un plus. Te descurci o zi întreagă cu el, în cazul unei utilizări obișnuite, fără emoții. Ba chiar poți ajunge ca seara să ai un procent de 30-40%, ceea ce pentru mine e suficient.

Nu e genul de telefon care să îți dea emoții din punct de vedere a autonomiei bateriei, asta e clar.

Are încărcare rapidă la 18W însă mie mi s-a părut cam lentă, totuși.

Autonomia îndelungată este posibilă și datorită tehnologiei AdaptiveSync, care alege rata de reîmprospătare a ecranului în funcție de activitățile desfășurate pe telefon.

Displayul are nevoie de luminozitate maximă pentru a-ți oferi o experiență plăcută

E un telefon care costă sub 1000 RON, așa că ar fi culmea să te aștepți la un ecran care să te dea pe spate. Nici nu te dezamăgește, totuși. Dacă folosești luminozitatea la nivel maxim (caz în care autonomia va fi afectată) ecranul LCD cu rată de refresh de 90Hz va fi decent.

Are culori plăcute, imaginile se văd destul de frumos iar protecția este asigurată de Corning Gorilla Glass 3. Ecranul are o diagonală de 6.5 inch, rezoluție de 1080 x 2400 pixeli, și o densitate de 405 ppi.

Este un telefon ce poate fi cumpărat cu 800 de lei deseori, să nu uităm asta, da? De Black Friday a fost disponibil chiar la 650 de lei.

Concluzii: merită să îți cumperi telefonul Xiaomi Redmi 10

Cu riscul de a fi repetitiv în mod oarecum obsesiv, trebuie să îți spun că… depinde. Depinde de așteptările pe care le ai de la telefonul pe care îl cumperi. Vrei un telefon cu care să rupi jocurile, să zboare orice ai face și chiar să îl folosești pentru a face poze la nunți? Clar nu trebuie să cumperi telefonul Xiaomi Redmi 10.

Dacă vrei, în schimb, un telefon de pe care să efectuezi apeluri, să navighezi prin social media, să faci poze cât pentru un story, să primești și să trimiți mailuri, să iei internetul la puricat, iar autonomia să nu-ți strice ziua când te aștepți mai puțin… da, merită să îți cumperi telefonul Xiaomi Redmi 10.

Este un telefon de buget, să nu uităm asta, iar dacă îl cumperi pentru părinți/bunici, care nu au ei prea multă treabă cu tehnologia, fără dar sau poate vor fi încântați de performanțele lui Redmi 10.

Curând va trebui să fac rost de un telefon nou pentru tata, că J5-ul din 2016 nu prea mai duce, iar Xiaomi Redmi 10 va fi una dintre variantele pe care le voi lua în calcul, mai ales dacă îl voi găsi la un preț de Black Friday, cum s-au lăudat unii că l-au luat la 650 de lei, de exemplu.

Puncte forte

  • preț accesibil;
  • autonomie generoasă;
  • ecran de 90Hz;
  • specificații tehnice decente;
  • sunet stereo.

Dezavantaje

  • camerele foto;
  • greu de menținut curat;
  • uneori are tendința de a fi ceva mai lent decât ar trebui.

Cam atât despre Xiaomi Redmi 10. Îl aveți, l-ați folosit? Ce păreri v-a lăsat?

Distribuie articolul:

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.