Siguranță, încredere și spirit civic

Se iau două știri. Una din București, una de pe meleagurile locale. Mai exact din Bosanci, Suceava. Din fiecare reiese câte un adevăr trist.

Spirit civic

Știrea cu merțanul sigur ați văzut-o cu toții deja. Da, este vorba despre acel Mercedes alb condus de un tânăr care nici vorbă să colaboreze cu poliția, ci dimpotrivă, având probabil motive – justificate în capul său – caută să fugă cât mai departe de oamenii legii. Nu vreau să zic nimic despre cei din urmă, este evident că sistemul este depășit. Au făcut și cei de la Recorder un video pe tema asta.

Nu despre oamenii legii este vorba, ci despre acel șofer care era cu mașina în față-stânga. Pare un Fiat mai vechi sau o altă mașină nu foarte scumpă, în mod evident. Speriat fiind probabil de tot haosul din spatele lui, când prinde liber pleacă și îi oferă astfel cale liberă Mercedesului. Cu puțină neșansă, câțiva oameni ar fi putut fi loviți de mașină iar consecințele sigur nu ar fi fost prea ok.

Într-un astfel de scenariu, șoferul acelei mașini ar fi avut o bună parte din vină, iar asta doar pentru că a vrut să-și protejeze mașina. O fi mai scumpă o bară din dezmembrări decât viața unui om? Sau a mai multor?

De remarcat că mașina din fața Mercedesului nu s-a grăbit să fugă, chiar dacă a fost lovită și totodată pare a fi o mașină mai bună.

Altfel spus, pe stradă nu te mai poți baza pe nimeni. Nu-și va risca nimeni pielea pentru tine.

Siguranță și încredere

Acum, să revenim la știrea din Bosanci, Suceava.

Un bătrân cheamă poliția că are scandal cu nepotul. Vine poliția, vine primarul dar și alți oameni din sat. Cu poliția de față, tânărul iese cu două cuțite în mână, atacă un polițist căruia îi cauzează o tăietură la față, iar mai apoi merge spre bătrân, pe care îl ucide.

Abia mai apoi polițiștii trag în picioarele criminalului, pentru a-l pune la pământ.

Pentru bătrân, poliția a fost degeaba. Ba poate că prezența sa a făcut mai mult rău decât mai bine.

Nu vreau să mă leg neapărat de oamenii în uniformă, ci despre toată instituția în general. Oare cât de multe astfel de exemple mai sunt necesare pentru a se schimba aici? Câți polițiști sau oameni de rând ar trebui să-și piardă viața doar pentru ca cineva să se trezească și să zică bă, nu e ok.

Asta-i lumea în care trăim, prieteni. Probabil că nu e cea mai bună versiune a ei.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Distribuie articolul:

Spune ceva

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.