Prea sunt discriminați fumătorii
Probabil că urmează o a doua revoluție, una în care guvernul va fi dat jos – iar – de către fumătorii care prea sunt discriminați de noua lege care interzice fumatul în spațiile publice. Păi nu sunt și ei oameni? Păi nu plătesc taxe? Păi nu trăiesc și ei în aceeași țară cu noi, cei care am ales să nu fumăm? Păi cum să iasă ei afară să fumeze, lăsând berea rece în bar sau cafeaua în cafenea?
Brusc, parcă totul e împotriva lor și, sincer mă cam oftică egoismul de care dau dovadă. Bine, am văzut și mulți fumători care au zic că legea e ok și că nu e așa greu să ieși afară să fumezi, dacă ai nevoie într-adevăr de fumul ăla la fel cum au nevoie nefumătorii de aer curat. Unii însă sunt sub orice critică, iar parcă tot universul s-a întors împotriva lor.
N-am fumat niciodată până acum – exceptând momentele când mai ieșeam printr-un local să beau o bere, să ascult un concert șamd, momente în care deveneam fumător pasiv – și sincer nu știu cum e cu dependența asta. Știu însă că țigara nu e chiar un musai și că poți trăi la fel de bine și fără. Iar dacă totuși nu te poți lăsa, sau poate că nu vrei, cred că te poți abține o oră cât să bei o bere la o masă într-un local.
Și da, nu neg faptul că au dreptul să aleagă ce vor să facă cu viața lor, pot să dea banii pe orice vor, pot să facă orice doresc cu sănătatea lor. Pentru că așa e firesc. Însă oare nefumătorii nu au și ei aceleași drepturi?
Faptul că nu fumez a fost desigur o alegere pe care am făcut-o încă de mic, pentru că pur și simplu nu suportam mirosul de țigară. Totuși, de multe ori am ajuns acasă mai afumat ca șunca și până și husa de la telefon mirosea a fum. Cu aerul pe care l-am respirat, nu știu ce s-a întâmplat, dar sunt sigur că organismul meu nu prea s-a bucurat de fumul oferit așa… pe gratis.
De asemenea, ca nefumător nu prea suporți fumul, iar unele persoane au chiar probleme mai mari cu acesta. De exemplu, atunci când sunt în același local cu mai mulți fumători care bagă țigară după țigară, la un moment dat fumul se adună, devenind foarte dăunător pentru ochi, ajungând să mă usture și să lăcrimeze, văzându-mă deci nevoit să părăsesc localul din cauza fumului.
Astfel, legea care interzice fumatul în spațiile publice nu este o lege care să discrimineze fumătorii, ci o lege pentru cei care au ales să nu fumeze, însă erau fumători pasivi prin spațiile publice pline cu fumători.
Eu sunt fumător, aproape că înrăit și totuși sunt de acord cu legea antifumat. E decent să nu se fumeze în restaurante, cofetării sau spații de joacă. Mi se pare puțin aiurea să nu se fumeze într-un bar sau o cafenea, dar până la urmă sunt de acord și cu asta, cum ai spus și tu, nu mor o oră.
E ok, ies afară să fumez, dar mi se pare absurd că nu îmi asiguri un minim de decență. Ce fac afară dacă plouă? Sau dacă sunt -30 de grade?
Aici ține de patronul barului. Într-adevăr, mă gândesc că e greu să-ți aprinzi țigara atunci când plouă cu găleata, însă probabil că vremea se vede și atunci când te pornești de acasă să bei o bere, deci îți imaginezi că s-ar putea să nu poți fuma. Mă rog, sunt cazuri și cazuri.
Treaba cu vremea e greu de luat în calcul. Dacă ai planificată o ieșire cu o săptămână înainte slabe șanse să mai conteze vremea.
Și nu, nu ține de patronul clubului. Chiar dacă ar avea bunăvoința să îți amenajeze un loc de fumat afară, dacă are 2 pereți, fie ei și din plastic sau pânză, hop, e loc public și nu mai ai voie să fumezi. Aici e ironia…
Oamenii sunt reticenți la schimbare, dar cred că peste căteva luni o să realizeze că e mai bine chiar și pentru ei. Eu abia după ce m-am lăsat de fumat am observat cât de tare miroseam a fum după 2-3 ore într-o cafenea și nu-mi plăcea de loc.
Eu sper doar ca legea să se păstreze. Cel puțin pentru început m-am bucurat să văd că până și la mine la țară chiar barmanul ieșea afară să fumeze.
@Costin eu locuiesc în Danemarca unde plouă și bate vântul mai mult decât în România, iar oamenii ies afară la țigară și li se pare normal să facă asta. Condițiile pe care localurile le oferă pentru fumători sunt câteva mese sub o streașină/prelată, pături pe scaune și sobe pentru terase în anotimpul rece. Sunt convină că și localurile din România pot face aceste îmbunătățiri.
@Mădă: Soluțiile enumerate de tine, sunt suficient de decente, dacă iau în considerare și încălzitorul aș spune că deja e lux. Dacă o iau pe legea românească, nu ai avea voie să fumezi într-un astfel de loc pentru că 2 pereți. Din câte am înțeles eu, acea copertină este considerată perete + peretele unde este montată = 2. Vezi aici e puțin dubios, sper să nu greșesc.
A apărut şi un interesant dispozitiv de fumat, de fapt nu de fumat, şi de fapt nici nu e dispozitiv, nici nu ştiu cum să-l numesc. Adică ceva prin care să putem evita prevederile legii (anti-)fumatului. Se cheamă IQOS. Nu vreau să-i fac reclamă(!) ci doar să punctez cîteva aspecte, în stilul care mă caracterizează. Deci…
Şi uite aşa aflu că nu numai românii au imaginaţia bogată ci şi alte firme serioase. Ceea ce mă duce cu gîndul chiar pînă acolo că la Philip Morris şi Marlboro, pe posturile de “inventatori” într-ale fumatului sînt angajaţi şi ceva români ! Poate că da, poate că nu, dar ideea acestui minunat “dispozitiv care încălzeşte tutunul” este genială.
Nu încerc să ţin partea nimănui, nu sînt fumător, şi nici anti-fumător, personal nu mă deranjează că cineva fumează în apropierea mea, strict personal o spun, dar legea e lege şi ca orice lege ar trebui respectată. Nu întru în detalii “legislative”.
Depăşind momentul critic al (ne)înţelegerii concetului de “spaţiu închis”, iată că avem o altă “salvare” pentru iubitorii tutunului. Deci o altă ocazie de afaceri, pentru că se ştie prea bine ce sume uriaşe se învîrt în industria tutunului.
Trecem mai departe, la conceptul de a suge (n-am găsit alt cuvînt mai potrivit!) din ceva bucată de plastic, care arată oricum altfel decît deja clasica ţigare electronică, folosind principiul încălzirii(!) şi nu arderii. Deci pînă la urma urmei ajungem tot la chestii filozofice despre ce înseamnă “a fuma”. Deci nu mai este voie deci de a suge ţigarete cu filtru sau fără filtru, nu mai este voie suge ţigări de foi, suge din pipă, suge din ţigări electronice. Nici din lulea.
Şi nici din chiştoace !
Dar am o întrebare: folosirea plasturilor cu tutun în spaţiile închise este voie ?
Recunosc, chiar n-am citit legea, şi nu am analizat-o de-a fi a păr. Hmmm, e tare complicate şi cu legile aiestea. Pentru că mai departe dacă tot am folosit sugerea, atunci şi suptul cu paiul dintr-o limonadă nu se cheamă tot fumat ? Pentru că şi atunci dacă trag mult bioxid de carbon, mă apucă un rîgîit de cela grotesc şi asta chiar creează disconfort în jur.
De supt limonadă cu aromă de tutun e voie ?!
Aş exagera un pic dacă aş întreba dacă pîrţîitul în spaţiile publice este permis ?
Acuma hai să fim serioşi, vine căldurica, oamenii chiar o să iasă aliniaţi fain frumos în faţa cafenelelor la afumat(!), ca să facă reclamă acestui sport extrem, deci ca să încurajeze şi mai mult pe ceialalţi să fumeze. Asta e un lucru bun ?!
Doar cînd va veni frigul se va pune altfel problema…
posibil mănuşi cu dispozitiv de fumat…
sau cine mai ştie ce…
Pentru prima dată am fost şi eu într-un club în care puteam să le văd feţele oamenilor, nu mai era fumul acela dens peste tot. Dimineaţa chiar nu mi-a venit să cred că nu miroseam a fum, parcă mă obişnuisem să miros ca ultimul birjar.. cu toate că nu fumez.
Legea e bună, pe unele alocuri mai sunt lucruri de remediat, însă asta ţine de mentalitatea oamenilor şi de orgoliul lor. Persoanele indiferent daca sunt fumătoare sau nu, trebuie să ajungă la un numitor comun şi să se înţeleagă în privinţa a ce se va modifica în lege.
Ce fain.. mai mare dragul. 😀
daca ieseau in strada o faceau de cand era in stadiu de proiect, nu acum 🙂
Eh, eram și eu oleacă ironic. 😀