Pizza sănătoasă de casă cu făină integrală
De când mi-am schimbat stilul de viață și țin regim pentru a pierde kilograme, am renunțat la multe mâncăruri. Unora le duc dorul, așa că mi-am propus să le mai încerc ocazional, într-o variantă cât mai sănătoasă cu putință. Probabil voi mai scrie aici despre alternativele sănătoase.
Pizza este un astfel de preparat de care mi-e dor. Iar dacă tot îmi place să frământ, făcând adesea pâine integrală de casă, și mai ales dacă tot mi-am cumpărat piatră pentru pizza, am zis că trebuie să o fac și pe asta: pizza sănătoasă de casă pe care o poți consuma chiar dacă ții vreo dietă sau un regim.
Prin urmare, mi-am alocat ceva timp pentru a-l petrece în bucătărie – că tot mi-era dor – și am zis să încerc. Ce e de pierdut? Poate doar câteva ingrediente. O nimica toată!
Cum am făcut aluatul din făină integrală pentru pizza de casă
De data aceasta, am schimbat puțin ingredientele, deoarece nu eram perfect mulțumit de pâinea obținută în ultima vreme.
Mai precis, am luat făină integrală dietetică de la Raftul Bunicii. Am folosit 500 de grame din ea. Parcă se frământă mai frumos.
Peste, am râșnit niște sare așa la ochi și am pus un plic de drojdie uscată. 10 grame parcă are plicul. Am renunțat pentru moment la Dr. Oetker și l-am schimbat la pauză ca Becali cu Pakmaya.
Am amestecat bine ingredientele solide, iar peste am turnat aproximativ 300 ml de apă caldă. Apoi, dă-i și frământă. Bucuria mea.
Am frământat-o pe tocătorul din lemn până când am considerat că e pregătită de odihnă. Să fi fost vreo 15 minute de frământat, mă gândesc eu. Cică așa e bine, iar asta am observat și eu: cu cât frămânți mai mult, cu atât iese mai faină pâinea, sau orice ai face.
La final, am tăiat aluatul în patru și l-am format în bile. Pe acestea le-am pus pe masa dată cu făină, le-am uns cu ulei de măsline și le-am acoperit cu o folie și un prosop și le-am lăsat să crească aproximativ 2 ore.
Cu jumătate de oră înainte de a fi întrerupte de la crescut, am pornit cuptorul cu tot cu piatră de pizza în ea. Cică trebuie să fie bine înfierbântată și respect asta cu strictețe. Obișnuiesc, oricum, să înfierbânt cuptorul mai întâi. Am înțeles că așa e bine, deși nu știu de ce.
Topping pentru pizza sănătoasă de casă
Așa cum spuneam, am vrut să îmi iasă o pizza cât mai sănătoasă. Am ales să fie cu blat subțire, pentru a reduce cât mai mult conținutul de pâine. Prin urmare, l-am întins bine formând o tentativă de cerc. Nu mi-a plăcut geometria la școală, așa că mă scuzaț`.
Peste, am dat cu suc de roșii din belșug. E de țară, sănătos, În el am pus mai multe ierburi mediteraneene precum și puțin piper și chilli pentru mai mult gust.
Apoi, am dat cu mozzarella, care cică ar fi un tip de brânză mai ok dacă vrei să faci pizza sănătoasă de casă. A fost interesant să încerc, mai ales că nu țin minte să o fi folosit până acum. Pentru 4 pizza, am folosit aproximativ 300 de grame de mozarella.
Am năvălit după cu legume peste ea: ciuperci, ardei capia, porumb, măsline, roșii cherry și niște ceapă. Inițial am zis că nu pun, dar șefa a insistat.
Naționala cărnurilor a fost reprezentată de niște piept de pui făcut pe grill. Am tocat mărunt niște cubulețe, să nu se bată legumele între ele. A făcut pe arbitrul, cum ar veni. S-a potrivit grozav în toată combinația asta.
În final, m-am chinuit să transfer pizza pe piatră, că nu am încă o paletă pentru asta. Am lăsat acolo cam pentru vreo 20 de minute, la treapta mare de căldură. Cred că i-a plăcut, ca s-a copt bine.
Rezultatul? Unul excelent! Nici nu te-ai gândi că este vorba despre o pizza sănătoasă făcută acasă. Chiar dacă îi lipsesc mezelurile, cărnurile și făina albă, gustul nu e rău deloc.
În plus, am întins blatul suficient de subțire încât să fie puțină pâine de consumat. Cred că mergea o idee mai gros, dar mie îmi place așa. Pe piatra de pizza se coace foarte fain, aproape la fel precum într-un cuptor zidit. Sper să fac unul, poate chiar anul ăsta.
Sigur voi mai face și în viitor, iar dacă voi îmbunătăți rețeta, fiți siguri că voi reveni cu actualizări.
Voi faceți pizza acasă? Cum vă place și ce trucuri știți?
O pizza pe gustul meu… aproape pe gustul meu… blatul e un picuț cam gros (cel puțin în poze așa pare) dar ingredientele sunt ceea ce trebuie. În altă ordine de idei eu o fac la cuptor într-o tigaie de aluminiu (sau „tuci” îi mai spun eu) înaltă de 2 degete și jumătate, la blat îi fac un guler ca să nu fugă ingredientele la vale pentru că brânzeturile le pun înainte de a o băga la cuptor. După 30 de minute o scot din cuptor și o „scald” din belșug cu suc natural de roșii din producția proprie. Te lingi pe degete la propriu… băiatul a botezat pizza noastră de casă Pizza Ninjago 🙂
Nu ajută pozele, dar e foarte subțire. Greu de crezut că se poate și mai subțire. Tuciul e fontă, mama lui de aluminiu, dar probabil că știi deja. :)) Trebuie să gândesc și eu un nume, deci.
Fontă… ce-o fi… îmi place că are inerție termică ridicată…
Înțeleg că vrei să slăbești accelerat, dar serios că am o problemă cu tot ceea ce înseamnă produs dietetic. Îți faci stilul de viață în funcție de abținere, de a nu te sătura de la masă, nu stai să cauți făină dietetică, iaurt dietetic, roșii roz cu bulinuțe, etc. Cât timp nu ai o problemă de sănătate, să ai probleme cu gluten, cu zahărul OK, dar în rest… alimente normale în cantități mai mici.
Eram dinainte fan al pâinii albe, așa că nu am o problemă cu făina integrală. Nu o caut deloc, o găsesc ușor chiar. Iar gustul e mișto, să știi. Nu caut nimic dietetic, nici nu știu precis ce presupune, doar sănătos. Am înțeles că făina integrală e o alternativă mai sănătoasă pentru cea albă și atât timp cât nu am o problemă cu gustul, ce ar fi rău în asta? Că nu înțeleg.
Eu făceam acasă așa, când se putea, dar mereu îmi ieșea încărcată. Pe semne că nu am știut să fac pe arbitrul. Dar asta făcută de tine a fost delicioasă. 😋
Mă bucur că ți-a plăcut. Mai facem, atunci.
Nu mai inteleg nimic. Care e seful in casa dintre voi?
E anarhie, fără șefi. 😀
Nu-mi amintesc să fi mâncat vreodată pizza din făină integrală. Îmi place pizza de casă, dar nu mi-am făcut niciodată singur.
Băi nene, dar asta a ta arată într-un fel de îmi vine să mă dau cu stomacul de toți pereții.
Mersi frumos, să știi că e chiar ok și cu făină integrală. Ba parcă mi-a ieșit mai bine decât atunci când făceam cu albă. Dar ar putea fi și piatra de vină.