Obiceiuri Bune, Obiceiuri Rele, de Wendy Wood

Sunt o mulțime de lucruri pe care mi le propun an de an, dar nu reușesc să le îndeplinesc. De exemplu, vreau și mai ales trebuie să slăbesc și chiar am reușit să fac asta, la un moment dat, dar problema a reapărut. Totodată, îmi doresc să citesc mai mult și nici asta nu îmi iese.

Fiind început de an, desigur că îmi propun să schimb asta! Prin urmare, am renunțat la TV înainte de somn și încerc să citesc măcar o oră, de la 22:00 la 23:00. Am reușit să fac asta câteva zile bune, așa că am citit Obiceiuri Bune, Obiceiuri Rele, De Wendy Wood, carte ajunsă la mine încă de anul trecut de la Editura Publica, dar pe care s-a așezat praful.

Probabil că nu există o carte mai potrivită pentru un început de an în care îți propui cât mai multe schimbări, nu-i așa?

De ce să citești cartea Obiceiuri bune, Obiceiuri rele – Wendy Wood

Am tot cochetat cu ideea de a scrie recenzii de-a lungul timpului, dar conceptul de „recenzie” mi se pare mult prea complex. Poate că este mai potrivită ideea pentru persoanele care chiar citesc mult și sunt mult mai pricepute la astfel de lucruri.

Prin urmare, prefer să fac articolele despre cărți într-o manieră proprie, mai confortabilă și mai naturală totodată. Sper să prindă bine! Nu de alta, dar poate că în viitor voi scrie mai des despre cărți, ca să merite crearea unei categorii în acest sens.

Bun. Care e treaba cu această carte despre obiceiuri? O primă informație pe care vreau să o subliniez este următoarea: Aproximativ 43% dintre acțiunile noastre sunt automate.

Cu alte cuvinte, sunt acțiuni care nu mai trec prin filtrul gândirii și totodată nu trebuie să ne impunem să facem asta. Un bun exemplu sunt comenzile pe care le realizez atunci când scriu. Pot pune titluri și alte formate fără gândesc comanda respectivă. Ba chiar dacă aleg să mă gândesc care este comanda rapidă, efectiv apare un blocaj pentru că nu mi-o amintesc. Ea se întâmplă, totuși, natural!

Având un procent atât de important, e limpede faptul că atât timp cât reușești să profiți de pe urma obiceiurilor, construind obiceiuri bune și eliminându-le pe cele proaste. Numai că acest lucru nu este chiar atât de ușor de realizat, după cum probabil știți cu toții.

În cartea sa, Wendy Wood își propune să ne prezinte cum funcționează obiceiurile, oferindu-ne nenumărate exemple, majoritatea fiind studii realizate de-a lungul timpului.

Sunt o mulțime de idei interesante pe care le poți descoperi, precum:

  • Repetiția este esențială pentru a-ți forma obiceiuri, dar nu este suficientă. Contextele și recompensele pot fi utile în acest sens;
  • Mediul în care trăim poate avea o influență majoră asupra obiceiurilor noastre;
  • Motivația poate fi utilă inițial, dar nu este atât de importantă precum am crede. Automatizarea poate fi mult mai importantă;
  • Un truc util este înlocuirea obiceiurilor rele cu cele bune. Nu este simplu, dar cu toate acestea, adoptarea unui obicei bun poate fi mai ușor de realizat atât timp cât alegi să înlocuiești unul rău.

Este o lectură ușoară, însă pare că pe alocuri ideea se repetă destul de mult. Ea poate fi găsită la Editura Publica, ba chiar are un preț destul de bun în momentul în care scriu acest articol.

Cred că este esențial să conștientizăm importanța obiceiurilor, iar în acest sens, Obiceiuri Bune, Obiceiuri rele este poate cea mai potrivită lectură. Asta deoarece Wendy Wood este recunoscută pentru munca sa depusă în acest domeniu, așa că poate fi cea mai potrivită persoană care să ofere sfaturi și recomandări în acest sens.

Ce mi-ar fi plăcut mie? Ei bine, ar fi fost util un rezumat! De exemplu, dacă mă întorc la cartea Revoluția Glucozei, ideile din ea au fost mult mai ușor de extras, pentru ca mai apoi să fie puse în practică.

Cu toate acestea, dacă îți propui schimbări benefice în viață, indiferent care sunt ele, cred că ai putea începe prin a citi această carte. Te poate ajuta destul mult să îți creezi o strategie care să funcționeze pe termen nedeterminat. Ea poate fi găsită la un preț destul de bun și dacă vei apăsa pe acest link.

Distribuie articolul:

4 comentarii

  1. Cititul de cărți…un obicei bun pe care l-am înlocuit cu unul nu chiar la fel de bun. Mă rog, nu e ca și cum stau pe tiktok dar na, seara la culcare, părcă o carte e mai ok long term decât un video sau diverse subiecte de pe quora sau reddit. Chiar, ar trebui să pun mâna să termin și eu alea doă cărți care strâng praf la capul patului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.