Nu prea înțeleg târgurile de Crăciun

L-am lăsat pe Moș Nicolae pe ultima sută de metri, așa că doar cu câteva ore înainte să ajungă, am fost să mă aprovizionez.

Lucrurile au rămas pe ultima sută de metri din mai multe motive. Înainte de toate, încă de când mă știu, Moș Nicolae venea cu cadouri precum fructele, dulciurile sau articole practice, precum o pereche de mănuși, căciulă sau chiar ghete, în caz că nu aveai.

Jucăriile și alte cadouri primeai doar de la Moș Crăciun. Acum lucrurile s-au cam schimbat, din câte am observat.

Cum dulciuri nu prea mai consumăm, iar fructele sunt oricum mereu în casă, am fost într-o oarecare lipsă de idei. Noroc că mi-am amintit de articolul cu coada pentru chestii sănătoase. Am trimis un mesaj pe Facebook și am aflat că are rulota în centru și că ar trebui să ajungă acolo după 17.

La 17 fără 10 eram acolo. Doar că fiind trafic și având și alte treburi, omul a ajuns în centru abia pe la 18, așa că a fost mult timp de așteptare.

În tot acest timp, m-am învârtit ca un titirez pe la tarabele, nu foarte multe la număr, din târgul de Crăciun din Suceava. Am mers țintă la niște oameni pe care îi știu din anii trecuți că vin cu lucruri făcute în casă, pentru niște ciorapi din lână care joacă rolul papucilor de casă. Culmea e că oamenii care cumpărau ciorapi, îi alegeau pe cei din China în mod deosebit.

Mai apoi, în așteptarea furnizorului de gustări dulci și sănătoase, am tot căscat gura pe la taraba fiecăruia.

Acolo unde erau vândute diferite obiecte, majoritatea erau chinezării, nimic tradițional. Doar 2-3 tarabe cu lucruri tradiționale făcute pe la noi, în rest… Jumbo, nu altceva!

Apoi am aruncat câte o privire pe la mâncăruri și băuturi. Vinul fiert, îndopat cu zahăr, scump cu draci, undeva la 10 lei paharul. Nu știu nici cât de natural era vinul, dar e altă poveste. Prețurile stupid de mari și grătare șterse cu o cârpă îmbibată cu ceva soluție chimică. Cumva, asta ne reprezintă.

Nu am vizitat prea multe târguri de Crăciun, e drept, însă dacă mă raportez la Suceava și Botoșani, situația arată cam așa: o mulțime de chinezării și prețuri nesimțite.

Să nu mai zic de ceaiurile tip bombă, ca ăsta și ciocolata caldă la plic pe care o cumperi cu 1 leu și o vinzi cu 10.

Înțeleg, sunt chirii și altele de plătit, dar totuși… nu e cam mult?

Dacă ar fi după mine, târgurile astea ar arăta puțin diferit. Aș miza mai ales pe lucrurile făcute în casă, inclusiv ceaiurile. Un ceai din mentă culeasă din curte sau din flori de tei va prinde de zece ori mai bine decât o băutură fierbinte cu o mulțime de chimicale în ea.

Mai apoi, încă mai sunt o mulțime de meșteri populari. De exemplu, mi-aș fi dorit să găsesc o tarabă cu oale din lut, însă nici urmă din ele, deși știu că se fac lucruri grozave la Marginea, adică la nici 50 km de Suceava.

Pe la voi cum sunt târgurile de Crăciun? Tot made in China?

Distribuie articolul:

7 comentarii

  1. Inainte de pandemie eram prin Viena la targul de Craciun. 7 euro paharul de vin. Nu stiu daca era sau nu natural(as crede ca nu) dar probabil ca acum costa 10E acelasi pahar. Experienta costa. Si la carciuma o bere poate fi 20 de lei si carciumarul sa o cumpere cu 3 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.