Merită să ai gazon în curte?

Ori de câte ori vine vorba despre amenajarea curții, eu mă declar fanul decorului mai sălbatic. Cu alte cuvinte, aș da oricând o curte cu gazon impecabil și pavele, pe una cu ierburi de toate felurile, buruieni și o livadă cu pomi bătrâni. Cu toate acestea, nu pot nega faptul că o parcelă de gazon are farmecul său, așa că pot înțelege decizia celor care aleg să își pună gazon în curte.
Personal, voi încerca să îmi păstrez curtea „sălbatică” în limitele posibilității, iar asta pentru că vreau un ecosistem cât mai natural. Cu toate acestea, nici nu pot lăsa bălăriile să crească mai mari decât casa, pentru că nici așa nu ar fi ok.
Până nu demult, zona de la leagăn, acolo unde am și hamacele, era fix pe placul meu. Aveam iarbă și buruieni pe care evitam să le tai, caprifoi și liliac, iar mediul de acolo era mai mereu răcoros și confortabil.
Cu toate acestea, iarba a avut de suferit anul trecut atunci când am vrut să culeg corcodușele mai ușor, așa că am pus o prelată jos, pentru a nu fi nevoiți să le culegem din iarbă. După ce s-au terminat de copt și am ferit prelata, locul nu a mai arătat bine, iar asta pentru că iarba și celelalte plante au murit. Deși era logic că se va întâmpla asta, rezultatul m-a luat totuși prin surprindere.
Prin urmare, în acest an, iarba era destul de rară, așa că la un moment dat, am zis că a sosit timpul să reamenajez acel loc. Am căutat semințe pentru gazon, dar nu orice fel de gazon, ci gazon pentru umbră. Sigur, nu am ales un brand foarte cunoscut, ci am optat pentru cel mai ieftin produs.
Am pregătit solul, în limita răbdării și cunoștințelor mele, am aruncat semințele, am pus nisip peste, iar apoi am udat. Numai că nu m-am putut ocupa foarte des de udat, iar asta din două motive: nu sunt mereu la țară, iar într-o anumită perioadă nu am avut apă.
A ieșit ceva iarbă, dar la nu fel de des precum mi-aș dori. Deocamdată locul arată bine, dar apare următoarea provocarea: cositul! Mi-e cumva să bag motocoasa electrică acolo, deoarece firele de iarbă sunt destul de fragile, așa că mi-e că le-ar smulge din rădăcini.
Nici nu mi-aș cumpăra o sculă nouă pentru tăiat iarba doar pentru câțiva metri pătrați, așa că nu sunt foarte optimist în ceea ce privește șansele de a obține o parcelă de un gazon impecabil.
Chiar sunt curios dacă se va prezenta ok odată cu trecerea timpului. Mai am semințe, probabil că voi mai pune prin toamnă – primăvară, deoarece sigur a fost o problemă și faptul că le-am pus vara. Dar, per total, gazonul nu este pentru mine.
De ce nu sunt neapărat un fan al gazonului?
Sunt multe motive pentru care nu mă pot declara un fan al gazonului, dar de departe cel mai important motiv pentru care fug de ideea de gazon este consumul de apă.
Ai nevoie de multă apă pentru a uda gazonul, iar această resursă este destul de prețioasă în zona noastră. De altfel, am avut deja de perioade cu 3-4 zile fără apă, iar seceta abia acum pare că începe. În iulie – august – septembrie lucrurile stau chiar mai rău, așa că nu are sens să risc.
Despre fântâni nu prea pot discuta, iar asta deoarece nu prea există buget, plus că mi se pare o loterie totală.
Apoi, nu sunt fan, ci prefer mai degrabă aspectul mai sălbatic așa al gazonului, iar acesta este un motiv în plus pentru care stau departe de el.
Mai mult decât atât, sunt și alte costuri asociate întreținerii gazonului. Sunt multe produse de specialitate, așa cum sunt fertilizanții, care trebuie folosite atunci când vrei un gazon perfect, așa că dacă vrei perfecțiune, plătești. Prefer iarba mea imperfectă din curte, care nu îmi cere nimic mai mult în afară de apă.
Ori poate că merită să ai gazon dacă nu ai o curte foarte mare, caz în care costurile ar fi mai mici. Oricum, mi se pare util faptul că există magazine de specialitate, precum Gradinarul.ro, acolo unde găsești tot ce ți-ar putea trebui pentru un gazon impecabil.
În final, cert este faptul că nu mă văd având gazon în curte prea curând, dar cine știe cum îmi voi schimba opinia odată cu trecerea timpului. Voi ce preferați: gazon sau iarbă sălbatică?