Intrebare pentru studenti

Da, bacul e din ce în ce mai aproape iar timpul zboară așa că parcă văd că mâine mă trezesc că trebuie să merg la Cluj să mă înscriu la facultate. Așa că până atunci am decis să mă documentez câtuși de puțin despre cum stă treaba în această frumoasă – așa am auzit că e – perioadă a vieții.

Urmează să mă înscriu la PR, în Cluj. Nu sunt de acolo așa că va trebui să îmi caut un acoperiș. Nu știu sigur dacă voi prinde cămin așa că întrebarea ar fi următoarea: cât costă să stai în chirie la o garsonieră (chirie plus cheltuieli) ?

Cu toate că se zice că viața de cămin e tare faină și cu de toate, mi-ar plăcea mult mai mult să am camera mea care să-mi asigure spațiul de care am nevoie pentru a putea respira așa cum trebuie.

 

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. Am mai tot povestit noi, dar îţi mai scriu odată şi aici pentru că poate mai dau peste articolul tău şi alţi studenţi dezorientaţi şi le va fi de ajutor.

    Când alegi un loc în care să stai e absolut necesar să iei în calcul condiţiile pe care le are: e musai să aibă termopane, pentru că altfel se pierde căldură iarna; dacă are centrală proprie e ok, însă la garsoniere nu prea există, aşa că vor exista calorifere legate la reţeaua de termoficare a oraşului, în acest caz e foarte important să existe repartitoare pe fiecare calorifer, repartitorul e un aparat de contorizare al căldurii, astfel plăteşti fix cât consumi. De asemenea, e neapărat să aibă dotările necesare de tipul maşină de spălat, aragaz şi frigider – e foarte important ca acestea să fie într-o stare de funcţionare bună, pentru că de exemplu, un frigider vechi va consuma mult curent şi e posibil să nu mai aibă o putere mare de răcire şi astfel mâncarea să se strice repede.

    Un alt aspect important, din punctul meu de vedere, e ca garsoniera să fie decomandată, adică să existe pereţi despărţitori între bucătărie şi cameră pentru că e neplăcut ca atunci când găteşti ceva, fie şi o omletă să miroasă în toată casa.

    Contează foarte mult zona în care e situată garsoniera, în zonele centrale sunt preţuri mari, iar la periferie sunt preţuri foarte mici, în acest caz cel mai bine e să te situezi între cele două extreme pentru a avea cel mai bun raport calitate preţ. Ca zonă, recomand cartierul Mănăştur, Mărăşti, zona Piaţa Mihai Viteazul, zona Piaţa Cipariu. Cel mai util e să cauţi pe google maps distanţele între strada pe care e situată garsoniera şi strada Traian Moşoiu (strada pe care e facultatea) şi eventual în paralel poţi intra pe http://www.ratuc.ro să consulţi traseele autobuzurilor pentru a avea o idee şi mai clară despre cât de accesibilă e zona.

    În funcţie de aceste aspecte preţul variază. Ca să-ţi faci o idee poţi intra site-ul piaţa de la a la z http://www.piata-az.ro/anunturi/garsoniere-1030, sau pe tocmai, mercador sau orice alt site de anunţuri şi vei găsi o serie de oferte. Piaţa de la a la z are şi variantă print, de foarte multe ori acolo să găseşti mai multe oferte pentru că proprietarii care dau în chirie nu sunt familiarizaţi cu internetul. Cel mai bine ar fi să vi în Cluj să îţi cauţi chirie marţi sau vineri (pentru că atunci apare ziarul) şi ai şanse să găseşti mai multe oferte. Bine-nţeles că îţi stau la dispoziţie şi o serie de agenţii imobiliare asta dacă nu eşti dispus să plăteşti un comision aproximativ cât jumătate din preţul chiriei pe o lună.

    Vis-a-vis de cheltuieli, în principal plăteşti cât consumi, însă poţi cere proprietarului să îţi arate facturi mai vechi ca să îţi faci o idee. Pentru un apartament cu o cameră la curent am plătit cel mai mult 150 de lei, însă s-a întâmplat în lunile cu regularizări să vină factura cu -30 de lei, apoi în luna următoare să vină 50 lei. În cazul cheltuielilor de pe bloc (gaz, apă, căldură) am plătit cel mai mult 300 de lei, într-o lună foarte friguroasă de iarnă în care căldura a mers la maximum toată ziua, însă de obicei iarna e undeva între 200-250, în lunile de vară ajunge pe la 150 sau mai puţin, dinnou, depinde de consum.

    Foarte important e să începi căutarea din timp pentru că încă de la începutul lunii septembrie preţurile urcă foarte mult şi ofertele bune se dau foarte repede.

    Baftă la bac! Şi să ne vedem cât mai curând cu bine la Cluj! 😀

  2. toate ca toate, viața de cămin e grea, mai ales când lucrezi în timpul liber și mai și ai pretenția să înveți(cum am făcut eu). e greu dar momentele frumoase depășesc orice greutate legate de comoditate. mai ales dacă te aranjezi în cameră cu bățieți pe sufletul tău( sau fată) . dacă ar mai fi să fac o facultate și aș avea de ales tot la cămin aș merge. si eu și toți cei care au terminat cu mine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.