Înainte de toate… vina a cui este?
După o astfel de știre, situația este foarte tensionată. Este vorba desigur despre cazul de Caracal.
Nervi, frustrare, neputință… câteva dintre stările pe care probabil că le resimțim cu toții. Iar într-un astfel de moment este foarte ușor să îți verși nervii și frustrarea pe oricine îți prezintă o altă opinie.
Iar asta a văzut-o cel mai bine Poliția Română. Nu zic că nu au greșit pentru că – probabil – se puteau face mai multe. S-ar fi putut – probabil – salva o viață. O viață atât de fragedă.
Prima reacție a fost ca majoritatea să atace fiecare polițist care le-a ieșit în cale. Acuma… nu vreau să laud Poliția Română, dar nici să o condamn în totalitate nu aș vrea.
La fel ca în orice alt domeniu, sunt și oameni buni, calificați, care merită tot respectul, dar și polițiști care au ajuns acolo cine-naiba-știe-cum. Cunosc personal o mulțime de oameni foarte ok, așa că nu pot să cataloghez întreaga instituție.
Și totuși… pe cine înjurăm?
Pentru că… trebuie să înjurăm pe cineva, nu? Ar trebui – probabil – să înjurăm sistemul. Să ne înjurăm și pe noi. Și să înjurăm soarta asta care uneori se dovedește a fi atât de cruntă.
Treaba poate fi privită și politic. În ultimul timp nu s-a luat nici o măsură pentru înăsprirea pedepselor, ci dimpotrivă.
Ar trebui înjurat ăla care a dat legea sau ce mama-măsii e aia care zice că nu poți face o percheziție până la 6 dimineața. Deși exista o portiță, se pare că nu o cunosc cu toții, așa că treburile ar trebui să fie cât mai limpezi.
Cât despre localizarea fetei care a sunat la 112 de mai multe ori, ar fi nevoie de o reformă complexă în domeniu. Să se investească în tehnologie și în oameni care o pot folosi corect. Să fie trecuți pe dreapta toți cei care au putut face ceva și nu au făcut, nu doar acum, ci și în general.
Am văzut și persoane care fac parte din instituția Poliției Române, care se arată deranjate de revolta persoanelor mai mult sau mai puțin afectate de acest caz. Cred că ar fi mai smart să își continue lupta pentru îmbunătățirea sistemului pe care chiar ei îl condamnau în urmă cu ceva timp, atunci când unul dintre colegii lor a fost ucis.
Ar trebui să ne revoltăm și pe noi.
Pentru că suntem prea indiferenți. Pentru că nu ne implicăm. Pentru că nu intervenim. Suntem nepăsători, iar asta ne costă.
Schimbarea vine de la noi. Așa că trebuie să facem ceva în sensul ăsta. Până nu începem noi schimbarea, cazuri revoltătoare vor mai fi. Iar revolta de pe Facebook nu a schimbat mai niciodată nimic.
Da, ar trebui sa facem ceva noi insine. Cei are sunt incapabili de a folosi tehnologia eficient ar trebui dati afara din sistem. Si legile sa fie mult mai aspre. Vinovatii ar trebui inchisi pe viata!
Dar, din păcate, e puțin probabil să se întâmple asta.