Îmblânzitorul de vânt

Cine spune că pe Netflix nu găsești filme bune, să se uite la Îmblânzitorul de vânt! Aseară a fost rândul Ștefaniei să aleagă filmul la care să ne uităm, așa că ei i se datorează meritele pentru care azi pot spune: am văzut un film bun.

Bine, ca să fac puțin pe orgoliosul, recunosc că mi-a mai sărit în ochi acest titlu în trecut și cred că era deja pe lista mea.

Încep cu concluzia și anume trebuie să spun că Îmblânzitorul de vânt este un film foarte bun. Nu degeaba are pe imdb 7.6 stele din 10. A fost lansat în 2019, este disponibil pe Netflix și a primit câteva premii mai mult sau mai puțin răsunătoare.

Fiind un film de mai bine de două ore, așteptările erau mari. Îmblânzitorul de vânt are la bază o poveste reală, anume cea a unui copil african care în vremuri de grea încercare, de secetă și foamete, readuce apa în satul natal prin construirea unei eoliene.

William Kamkwaba este un copil din Malawi, pasionat de electronică, știință și tehnologie. În timpul liber, își mai prindea urechile în tentativa de a repara câte un aparat de radio de-al consătenilor sau impresionându-și prietenii prin capacitatea de a stoarce de energie mai multe baterii deja uzate.

Puțini sunt cei care par să aibă încredere în visul tânărului de a-și scăpa consătenii de o moarte sigură care ar fi venit odată cu foametea intrată deja în drepturi.

Mi-a plăcut cum și-a jucat rolul. Este destul de emoționant filmul și chiar motivant. Fiind bazat pe o poveste reală, nu are cum să nu îți placă Îmblânzitorul de vânt.

De altfel, există o parabolă între credință și știință pe alocuri sau între generația veche și cea nouă. În fața unui scenariu care pare a fi deja bătut în cuie, tatăl preferă mai degrabă rugăciunea – lucru pe care și-a promis că nu îl va face, dorindu-și să fie capul unei familii moderne – în locul științei, în care nu pare să aibă prea multă încredere.

Este lăudabilă încăpățânarea de care dă dovadă micul William atunci când vine vorba despre școală, acolo unde se furișează după ce a rămas fără dreptul de a studia. De altfel, soluția salvatoare a apărut citind în biblioteca școlii, acolo unde pătrunde în urma unui mic șantaj. Remarcabil!

Acesta a fost primul film scris și regizat de Chiwetel Ejiofor, actor pe care s-ar putea să îl știți pentru rolul din 12 ani de sclavie. Este și el prezent în film, jucându-l pe tatăl lui William.

A reușit să sublinieze, subtil pe alocuri, teme importante precum importanța educației, lupta dintre știință și credință sau chiar politica din statele sărace. Jos pălăria pentru asta!

Îmblânzitorul de vânt este, fără doar și poate, unul dintre cele mai bune filme pe care le voi vedea în acest an, sunt sigur, așa că vi-l recomand.

Distribuie articolul:

6 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.