Gard viu din viță de vie?
Vreau de ceva timp să îmi amenajez un gard viu la țară, iar de-a lungul timpului am analizat numeroase opțiuni. Fiind peste 80 de metri de gard la care aș vrea să amenajez gard viu, majoritatea opțiunilor sunt destul de costisitoare.
În plus, nu am foarte multă răbdare, așa că aș vrea să crească rapid. De asemenea, aș dori ca plantele sau pomii folosiți pentru amenajarea gardului viu să nu necesite prea multă întreținere. Nu ar fi rău să fie cât mai practic, totodată.
La toate aceste cerințe, vița de vie răspunde cu brio. E 10 lei un butaș, la pepiniera de unde am cumpărat pomii în trecut. Probabil că se poate pune la un metru distanță – urmează să mă documentez – așa că investiția pentru achiziționarea viței de vie nu ar fi foarte mare.
Costurile vor crește atunci când voi instala stâlpii pentru a forma o semi-boltă, astfel încât să nu îmi fure prea mult spațiu. Va trebui să folosesc fier cât mai serios, ca să țină o viață, cel puțin. Iar cum s-a scumpit ca naiba în ultimii ani, nu va fi prea ieftin. Totuși, pe lângă rolul de a-mi acorda atât de necesara intimitate, voi avea parte și de struguri. Ce se face din struguri? 😀
Din fericire, voi putea construi acea semi-boltă treptat. Am înțeles că via ar avea nevoie de 2-3 ani să ajungă pe producție, timp suficient cât să amenajez totul. Dacă pun 2-3 stâlpi în fiecare lună, costurile vor fi suportate mai ușor.
Singurul defect ar fi acela că gardul viu dispare iarna, dacă folosesc vița de vie. Totuși, iarna nu prea merg la țară și atunci când o fac, nu stau în curte. Prin urmare, e ok.
Am văzut că mai sunt oameni care își amenajează astfel de garduri vii la limita proprietății, așa că nu rămâne decât să încerc. Probabil luna viitoare voi achiziționa butașii, urmând să îi plantez toamna aceasta, să câștig timp.
Dacă sunt recomandări, ele sunt bine-venite!
Nu știu dacă este o idee bună, vita in timp desfrunzește în partea de jos si nu mai asigura nici o protectie. Ca sa faci vin, trebuie ingrijita, tăiată primavara (rămâi iarăși fără dorinta protectie) s.a.m.d.
O varianta ar fi leylandi care are o rată de creștere undeva la 75 cm pe an, doar ca sunt un pic mai scumpi. Daca ii iei mai mici, 50-70 cm, sunt ceva mai ieftini. E o idee!
Depinde cât de jos, de la 50-60 cm pentru mine e ok. Interesantă opțiunea cu leylandi, o iau în calcul, deși via rămâne principala opțiune. Nu am o problemă cu lucratul ei.
Iederă. O ai verde și iarna.
Mi se pare că iedera are nevoie de condiții speciale. Umiditate multă și umbră. Am pus într-un loc, dar nu s-a prea dezvoltat. În schimb, mi-ar plăcea să mă pot bucura de ea, că tare e frumoasă.
Eu vreau la padocul câinelui, am luat viță canadiană, am văzut pe la mall-uri cum se întinde și mi-a plăcut. În altă laterală am pus luleaua turcului, aștept să o văd la anul.
Cea mai eficientă am văzut că e mâna maicii domnului
E mișto. Ai cumpărat-o? Chiar azi văzusem o metodă de înmulțire a ei. Aș vrea să îmi pun în curte.
Am luat 3 butuci, s-au prins toți. 2 i-am pus pe o boltă metalică sa meargă pe casă, se ridică mai greu. Unul e pus pe padoc unde e plasă, se urcă mai ușor. La articolul cu cușca câinelui la minutul 2:50 o vezi cum se urcă
Cât a fost și mai ales de unde? Dacă știi și ce ritm de creștere au cu atât mai bine. Eu as vrea să încerc sa o înmulțesc, ca e peste tot pe câmp.