Gard din stuf?

Cei care mă citiți de mai mult timp, știți că mă preocupă subiectul gard viu. Mai precis, am cel puțin 40 de metri de gard realizați din panouri de gard bordurate, vopsite în verde iar plasa de umbrire folosită pentru a-mi garanta o oarecare intimitate nu este suficientă.

Prin urmare, sunt într-o continuă căutare de idei prin care aș putea face ca vizibilitatea să fie cât mai redusă. Am tot eliminat, de-a lungul timpului, idei precum tuia sau vița de vie, iar de curând se născuse o nouă idee: panouri din stuf.

Povestea e foarte lungă. Am – avut – vreo 7 salcâmi lângă gard, la care nu prea vreau să renunț, că umbra lor e sfântă vara, pe caniculă. Chiar dacă am fost nevoit să tai de curând 3 dintre ei, i-am tăiat la o palmă mai sus de gard, pentru ca ei să își poată forma o nouă coroană care să îmi asigure umbră și lemn de foc, odată cu trecerea timpului.

Totuși, umbra lor nu bucură alte plante, iar vița de vie, de exemplu, nu s-ar fi putut dezvolta în voie. De altfel, probabil că și alte plante ar avea de suferit. Voi încerca să pun Caprifoi, în schimb. Am deja în curte, pe un gard, așa că îl voi înmulți. Trebuie să sap puțin iar în viitorul imediat apropiat să îl plantez.

De curând, mi se năzărise o altă idee pentru a face gardul mai opac: panouri din stuf. Sunt persoane care comercializează astfel de panouri pe OLX, așa că era cât pe ce să fac o comandă, mai ales că prețul părea avantajos. Numai că am zis să mă consult și cu tata, iar părerea lui a sunat cam așa: în 2-3 ani va fi praf.

Poate fi o soluție bună dacă îl folosești într-un loc protejat de ploi și zăpadă, ceea ce nu era cazul meu.

Vreau totuși să folosesc stuf pentru a înveli o magazie din scândură. E așezată lângă leagăn și a fost construită inițial cu pereți din stuf. Numai că acesta a cedat cu timpul, așa că am zis să o renovez ușor-ușor. Am făcut un perete din scândură, cât să am un loc pentru scule, iar pentru a obține un decor mai rustic la leagăn, am zis că stuful se potrivește la fix. Îl voi recolta de pe plan local probabil, că e de unde.

Distribuie articolul:

10 comentarii

  1. În spatele casei la gardul cu vecinul am plasă, acum 3 ani am pus gard viu cu flori, încă nu s-au format dar cred că i-am pus cam rari.

    Nu aș indica stuful, am văzut la mulți dar nu rezistă prea mult în timp. La porți am pus artificial de verdeață.

    Acum am cumpărat gard viu (trebuie să îl plantez) de la Carrefour, nu știu să îți zic în momentul ăsta specia.
    Cred că voi planta în drum în fața gardului, al meu e de lemn, nu se vede în interior dar parcă mi-ar plăce să se vadă verde.

  2. Mergi pe mâna caprifoiului, în 4 – 5 ani nu o să mai vezi gardul dacă îl înmulțești de la an la an prin marcotaj… acum dacă o fi din acela de la mama lui că dacă e și caprifoiul altoit s-ar putea să pățești ca alții, după primul an tot ce-a crescut în anul precedent s-a uscat și a crescut din nou de lângă rădăcină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.