De-a mea sau de-ale mele? De-al meu sau de-ai mei?
De-a mea sau de-ale mele? De-al meu sau de-ai mei? Cum e corect? Îl urmăresc pe Godină pe Facebook și nu știu dacă are cineva mai mulți hateri decât omul ăsta. Iar la una dintre numeroasele postări cu care a devenit popular pe rețelele de socializare, am găsit o lecție de gramatică pe care m-am gândit să o distribui și aici.
Este vorba, desigur, despre de-a mea și de-ale mele. Să luăm ca exemplu următoarea propoziție:
O prietenă de-a mea a plecat la facultate. Sună corect, nu? Ei bine, nu este! Corect este să spui: O prietenă de-ale mele a plecat la facultate.
Sună ca naiba, nu? Sunt total de acord. Dar așa e corect. Pentru că, expresia fără prescurtare ar suna cam așa: o prietenă dintre ale mele.
Prin urmare, se aplică și la masculin. Astfel, nu e corect să spui „un prieten de-al meu pleacă la facultate” ci mai degrabă poți spune „un prieten de-ai mei pleacă la facultate”. Da, nu sună bine, dar așa e corect.
De îl înlocuiește pe dintre iar de aceea se scrie astfel.
Cu toate acestea, în timp ce săpam să aflu mai multe despre această greșeală, aflu că totuși nu ar fi atât de greșit nici așa. George Pruteanu, fost politician și mai ales filolog, ar fi spus că „de-al meu” vine de la „de-i al meu”, așa că merge și forma asta, după cum zicea el. Totuși, varianta de mai sus e mai sigură.
În plus, George Pruteanu a fost și politician, iar în ăștia nu putem avea încredere.