Cum să obții un scor mai mare în Google Page Insights

De când cu update-ul celor de la Google toată lumea a încercat să facă ceva în acest sens și au schimbat temele astfel încât blogurile lor să aibă o viteză mai mare de încărcare. Astfel probabil că întrebarea pe care și-o pun majoritatea este cum să obțină un scor mai mare în Google Page Insights.

Eu obțin 80/100 la încărcarea de pe mobil și 92/100 la încărcarea de pe desktop. La desktop sunt mulțumit însă în ceea ce privește viteza de pe mobil aș dori să o cresc și pe ea până la 90 măcar. Asta voi face probabil weekendul acesta. Cum am obținut scorurile acestea?

Hosting de calitate

Un cuvânt important de spus în ceea ce privește scorurile Google Page Insights îl are găzduirea. Dacă vei folosi cel mai ieftin pachet de găzduire de la cea mai necunoscută firmă atunci s-ar putea ca site-ul tău să se încarce mai greu. Dacă vei folosi însă servicii premium de hosting atunci și rezultatele vor fi mai bune.

În acest sens eu recomand Simplenet, serviciu pe care îl folosesc de câteva luni și după cum puteți vedea la scoruri, acestea sunt acceptabile.

De asemenea dacă vei cumpăra găzduire pentru un an de zile atunci cei de la Simplenet îți vor optimiza ei site-ul pentru ca acesta să fie cât mai rapid. Puteți vedea aici pachetele de găzduire Simplenet. Eu unul recomand găzduirea lor.

Temă responsive și aerisită

Dacă tema ta este plină de imagini pe prima pagină și tot felul de elemente java, css, elemente care de obicei afectează durata de încărcare, atunci nu vei obține un scor prea bun. O temă trebuie să fie aerisită astfel încât să se încarce cât mai repede precum și să dispună de o versiune pentru mobile, tablete șamd, adică să fie responsive.

În cazul în care tema voastră nu este responsive atunci puteți folosi funcția celor de la Jetpack care îți realizează o variantă pentru mobil. Aceasta nu are însă un aspect prea plăcut, părerea mea.

În acest sens eu recomand temele Genesis dar se pare că și temele celor de la Mythemeshop sunt la mare căutare. Teme rapide, premium și frumoase mai puteți găsi și pe Themeforest. Cel puțin mie îmi plac mult temele de pe această platformă.

scor mai mare google pagespeed insights

Optimizează-ți imaginile

Dacă ai imagini de câte 1 MB pe blog atunci ai o problemă. Cu cât e mai mare o imagine cu atât se încarcă mai greu site-ul. Atunci când am trecut la Simplenet aceștia mi-au optimizat toate imaginile de pe blog. Am văzut că există câteva pluginuri care fac acest lucru însă nu știu cât sunt de eficiente. Voi testa zilele acestea și voi reveni cu un articol.

Eu folosesc Compressor.io de fiecare dată când scriu un articol și vreau să adaug o imagine nouă. Acesta îi reduce mărimea păstrându-se însă calitatea imaginii. De asemenea atunci când faci testul Google Insights îți spune ce imagini ar trebui să optimizezi. Caută-le, folosește compressor.io iar apoi înlocuiește-le cu cele optimizate.

Un alt tool de optimizare a imaginilor ar fi și TinyPNG pe care încă nu l-am testat însă am văzut că este recomandat de bloggerii străini.

Renunță la pluginurile și widgeturile inutile

Zilele trecute am modificat puțin un blog care avea toate opțiunile de la Jetpack activate precum și multe alte pluginuri inutile. Toate acelea nu făceau decât să mărească durata de încărcare a site-ului. Eliminându-le am sporit destul de mult viteza de încărcare.

Așadar, uită-te puțin prin lista de pluginuri și widgeturi și renunță la cele inutile.

Ce scripturi folosești?

Am observat că până și scriptul de urmările a vizitelor pentru Google Analytics este o problemă. Cu siguranță există mai multe scripturi de genul pop-out pentru Like-uri pe Facebook, follow pe Twitter șamd. Încearcă să renunți la toate acestea.

Nu știu ce ar trebui să fac în cazul Google Analytics deoarece este foarte util pentru contorizarea vizitelor, chiar dacă am auzit câteva vorbe destul de rele despre el.

Activați comprimarea HTTP

Acest lucru se face ușor. Eu am adăugat următorul cod în .htacces:

# compress text, html, javascript, css, xml:
AddOutputFilterByType DEFLATE text/plain
AddOutputFilterByType DEFLATE text/html
AddOutputFilterByType DEFLATE text/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE text/css
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/xhtml+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/rss+xml
AddOutputFilterByType DEFLATE application/javascript
AddOutputFilterByType DEFLATE application/x-javascript
AddType x-font/otf .otf
AddType x-font/ttf .ttf
AddType x-font/eot .eot
AddType x-font/woff .woff

Optimizare Cache

Aici există mai multe pluginuri care ne pot ajuta. Eu folosesc Hyper Cache care își face treaba destul de bine. Am mai văzut că alți bloggeri recomandă GZip Ninja Speed Compression, W3 Total Cache și multe alte pluginuri asemănătoare. Setările pentru ele le puteți găsi pe internet.

Articole în engleză despre acest subiect:

Încă nu am găsit nimic care să mă ajute să îmi optimizez și CSS-ul însă voi mai căuta și revin imediat ce am soluția.

Pe scurt, nu e chiar așa greu să obții un scor mai mare în Google PageSpeed atâta timp cât ai un hosting de calitate, imagini bine optimizate, o temă responsive și rapidă precum și dacă folosești un plugin pentru memoria Cache.

Voi ce scoruri aveți în Google Page Insights?

Cum să obții un scor mai mare în Google Page Insights

Distribuie articolul:

21 comentarii

  1. 76 si 89 fara nicio optimizare si cu pluginuri de shortcodes si review pe Schema Mythemeshop. Aceleasi scoruri le scoteam cu Genesis cu mai putine plugins instalate. Inca mai studiez Schema, e ceva cu ea – am parca bounce rate mai mare decat la Genesis, probabil unora nu le place. Nu stiu daca e asa ok sa scoti butoanele de share, pierzi pe partea de social media.

    • Am observat că avem cam aceleași scoruri. Văd că butoanele de Share au dispărut singure, caut acum soluții.

    • E bine. Eu cred că am reușit să urc vitezele la 84 pe mobil și 94 pe desktop. Sunt curios dacă rămâne așa. Observi vreo problemă la blog?

      • De pe mobil e ok. Nu iti bate capul. Vezi ce scoruri au nwradu.ro, gabrie ursan, arhi si zoso. Totusi traficul e din plin.

        • Da, am analizat câteva bloguri și am observat că aș avea unul dintre cele mai rapide bloguri. Mi-ar plăcea însă să urc și mobilul la 80 și ceva.

  2. Si eu le spun tuturor sa isi rezolve problemele, pentru blogul meu nu am avut timp pana acum sa ma ocup de pagespeed insights. Articolul tau m-a motivat, mersi, trebuie sa rezolv si eu weekend-ul asta.

  3. Din ce am observat cel mai mult conteaza tema si modulul de cache. Sunt unele teme cu cod mai incalcit cu care nu poti sa depasesti 90. Contor de vizite eu folosesc de la statcounter si il pun manual in footer. Din ce am citit e mai ok sa pui aceste scripturi in footer ca nu ar fi asa prioritare la incarcatul site-ului precum cele din header.

  4. Salutare! Am reusit sa obtin un scor de 100/100, la PageSpeed, pentru computerscom.ro. A fost destul de greu insa, am o satisfactie!

  5. Tema nu este simpla deloc! A avut 12 JS-uri si 8 CSS-uri, plus alte trimiteri catre diverse. Am reusit sa combin aceste fisiere si incarc CSS-ul in header.

  6. M-am uitat din nou in textul articolului. Tu mai folosesti Genesis undeva? Scrii o postare despre experientele tale, vad ca ai folosit mai multi provideri de te teme.

  7. Optimizarea SEO on-page si aici ma refer la partea tehnica, tine foarte mult si de tema. In general, poti ajunge cu o tema slaba la cel mult 90-95%, procent de optimizare cu PageSpeed Insights. Eu am cateva site-uri cu 100% si unele chiar au destule imagini la pagina de start.

    Foarte bun articolul Adi. Multumim pentru ca ne dai posibilitati de comentarii, mai facem si noi cate un link!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.