Cum să îți faci un blog
România are o blogosferă destul de mică și asta nu pentru că nu am avea scriitori talentați ci pentru că de multe ori oamenii au dorința de a-și crea un blog însă nu știu cum. Adevărul este că nouă, celor care avem deja un blog, ni se pare un lucru banal însă dacă stăm să ne gândim puțin ajungem la concluzia că fiecare dintre noi a avut probleme la început.
Am căutat pe Google niște tutoriale despre cum se face un blog însă am găsit foarte multe rezultate însă majoritatea erau foarte superficiale. Astfel în acest articol m-am gândit să vin în ajutorul persoanelor care vor să își facă un blog însă nu știu cum. Țin să specific că acest tutorial este pentru wordpress deoarece cu Blogspot nu am mai lucrat până acum și țin să recunosc că e destul de dificil pentru mine.
Introducerea fiind făcută, să începem tutorialul.
Cum să iți faci un blog
Prima oară intrăm pe wordpress.com pentru a ne face propriul blog gratuit. Pe prima pagină avem un buton pentru înregistrare numit Get started, butonul îl puteți vedea și mai jos.
Dăm click pe acest buton și apoi vom fi redirecționați către o nouă pagină în care ne putem face contul respectiv blogul. Completăm toate datele cerute apoi apăsăm create blog.
Tot ceea ce trebuie să completăm este adresa de e-mail, un username și o parolă iar mai apoi trebuie să alegem adresa blogului ce urmează a fi creat. Dacă aceasta este disponibilă mergem mai jos și dăm click pe butonul create blog. Începând de acum blogul nostru a fost creat.
După ce apăsăm butonul ”Create blog” suntem redirecționați către o nouă pagină. Aici mai avem de completat câteva câmpuri în care trebuie să introducem numele blogului, sloganul acestuia care este opțional, limba blogului iar mai jos avem de ales ”posting goal”, adică modul în care vom posta: odată pe săptămână, pe lună sau nici un obiectiv. Apoi apăsăm ”next step”.
Odată completate câmpurile de mai sus ajungem la o nouă pagină în care ni se cere să alegem tema blogului nostru. Aceasta o alegem printr-un simplu click iar apoi apăsăm next step. De asemenea dacă niciuna dintre temele respective nu ne este pe plac putem apăsa ”show more” și totodată avem posibilitatea de a schimba tema și după crearea blogului. În legătură cu acest pas am scris un articol care sper să vă fie de ajutor. Articolul îl găsiți aici.
Odată aleasă tema ni se oferă posibilitatea de a o modifica după bunul plac însă în legătură cu modificarea vă recomand să stați cuminți puțin la început deoarece voi veni cu un articol mai pe larg în legătură cu acest subiect. Așadar tot ce trebuie să faceți este să dați click pe ”next step”.
Dacă doriți ca prietenii dumneavoastră să afle mai ușor atunci când scrieți un articol puteți să vă conectați cu contul de Facebook sau de Twitter iar atunci când adăugați un nou articol pe blog acesta va fi distribuit pe rețelele de socializare. Din nou, după ce facem legătura apăsăm butonul albastru numit ”next step”.
După ce v-ați conectat conturile de pe rețelele de socializare aveți posibilitatea de a adăuga primul articol pe blog. Însă vă recomand să mai așteptați puțin pentru a ajunge în meniul de administrare. Apăsăm ”next step” pentru a finaliza blogul nostru.
După ce apăsăm butonul albastru suntem redirecționat la panoul de administrare al blogurilor. Aici ne este afișat blogul nostru precum și mai multe opțiuni pentru acesta. De aici putem merge mai departe la panoul de administrare al blogului dând click pe ”dashboard”, la lista posturilor, al paginilor, al statisticiilor. De asemenea tot de aici putem schimba tema. Dăm însă click pe dashboard pentru a ajunge la cârma blogului nostru.
La ”dashboard” avem o coloană de opțiuni în stânga cu ajutorul căreia putem administra întreg blogul nostru. De aici putem scrie noi articole, adăuga imagini sau linkuri, putem crea pagini noi, putem administra comentariile, modifica aspectul, utilizatorii precum și alte setări ale blogului. Această pagină de administrare o puteți găsi și la http://adresablogului.wordpress.com/wp-admin .
Pentru a scrie primul articol de pe blogul nostru dăm click pe ”Posts”, apoi pe ”Add new” și vom fi redirecționați către pagina de pe care putem scrie articolele.
Pagina nouă ne oferă mai multe câmpuri și opțiuni. Avem două câmpuri disponibile: titlul și conținutul articolului. Odată scris articolul, avem posibilitatea de a adăuga imagini, etichete și o imagine reprezentativă .
De asemenea putem alege categoria din care articolul face parte iar mai apoi putem publica articolul dând click pe butonul ”publish”.
După propriile preferințe putem selecta dacă dorim ca articolul să fie publicat instant sau să fie programat pentru o dată anume. De asemenea avem posibilitatea de a previzualiza cum arată articolul precum și de a-l salva drept ciornă pentru a-l finaliza mai târziu.
De asemenea nu uitați să vă confirmați adresa de e-mail.
Așadar, dacă până acum doreați să va creați un blog însă nu știați cum, sper ca prin acest articol să vă ajut. De asemenea vor mai urma și alte articole pentru începători în care voi scrie cum să vă personalizați tema și setările blogului.
Foarte frumos 😀
:* Mulțumesc, Marta!:*
cred ca mai potrivit ar fi un blogger pentru incepator… parca e mai user friendly…
Eu unul am început cu WordPress așa că mi-ar fi greu să fac un tutorial pentru Blogspot.