Ce poți face cu rumegușul?
După primirea rindelei electrice, despre care am discutat în articolul anterior, m-am apucat repejor de treabă și am șlefuit tot lemnul pe care îl mai aveam depozitat. Mai întâi am cumpărat însă două prelate, astfel încât să pot aduna rumegușul rezultat.
Am folosit adâncimea de 1.5mm, în cea mai mare măsură, așa că rumegușul rezultat a fost din belșug. Cred că au fost 4-5 saci încărcați bine, așa că am început să caut întrebuințări ale rumegușului.
Desigur, am zis că păstrez numaidecât vreo 2 saci pentru a aprinde focul în grătar. O mână de rumeguș așezată sub lemnele de foc îmi asigură o aprindere cât se poate de naturală, ceea ce mă bucură. În trecut foloseam pastile pentru aprins focul, dar nu eram mulțumit de ideea că folosesc chimicale.
Am folosit rumegușul și pentru a crea mulci în jurul brăduților și a nucilor, astfel încât pământul să nu se usuce la fel de rapid. Am tot făcut asta cu iarba proaspăt cosită, pe care am pus-o la flori și pare că e o strategie destul de bună pe timp de secetă. Dacă ai parte și de puțină umbră, solul rămâne umed pentru mult mai mult timp.
Dacă nu ar fi fost rumeguș de conifere, ar fi fost grozav pentru afumarea cărnii dar, din câte știu, acesta nu se poate folosi pentru afumat.
Sigur, ar fi fost de mare ajutor o presă pentru rumeguș, chiar și manuală, însă costurile sunt destul de mari, iar cantitatea de materie primă nu este suficient de mare încât să merite investiția.
Apropo, brăduții mei, care sunt de fapt molizi, s-au prins cu toții și pare că le merge destul de bine. Sigur, nu au crescut foarte mult, dar din câte am văzut, aceștia sunt precum nucii: stagnează în primii ani, apoi cresc foarte rapid. Sper să nu întârzie prea mult creșterea, totuși!
Cum sigur voi mai cumpăra lemn de-a lungul timpului, pe care îl voi rindelui, rumeguș se tot va aduna, așa că vă întreb… ce se poate face cu rumegușul? Orice idee nouă poate fi de ajutor.
patul la pui 😀
Eu am încercat să păcălesc un vecin când eram mai mici și ne jucam că e bun de mâncat. A plecat plângând acasă, cu gura plină de rumeguș și am luat o ceartă de la mă-sa…
Manipulatorule :-))
Păi după 40 de ani vei avea lemn de foc pentru tot restul vieții dacă ai plantat mulți molizi și brazi 🙂