Skip to content

Ce înseamnă „EU SUNT CHARLIE” și ce cred eu despre

Zilele acestea cred că ați văzut acest mesaj pe internet și cu siguranță vă întrebați ce înseamnă „Eu sunt Charlie”, „Je suis Charlie”, „I am Charlie” samd. Sunt sigur că mulți dintre voi știți deja despre acest negru eveniment însă mai sunt și întârziați ca mine care află mai greu.

Ce înseamnă „Eu sunt Charlie”

Această afirmație este de fapt un mesaj de solidaritate. Cei care îl postează pe Facebook, pe propriile bloguri, în ziare, redacții șamd își arată solidaritatea față de familiile celor 12 oameni morți doar din cauza faptului că au avut o liberă exprimare făcând astfel mai multe caricaturi care îl ilustrau pe Allah.

Ce s-a întâmplat de fapt ? Voi încerca să rezum pe scurt tristul eveniment care a băgat o țară-ntreagă în doliu: o editură din Franța, ce se ocupa cu realizarea de caricaturi, a fost atacată de către niște musulmani care au omorât 12 oameni doar pentru că aceștia și-au permis să îl ilustreze pe Allah sub forma unei caricaturi. Au fost astfel 12 victime care nu au făcut nimic altceva decât să își respecte dreptul de liberă exprimare, oferit de constituție bineînțeles. Au murit nu numai caricaturiști ci și un politist dar și o femeie căreia i s-a furat mașina doar pentru ca aceștia să poată evada.

Părerea mea

Nu am aflat despre acest eveniment decât în seara asta deoarece am avut o zi destul de plină iar acum scriu acest articol la ore târzii. Totuși cred că mi-aș fi dorit să nu aflu despre acest eveniment vreodată deoarece este prea trist și nu ar fi trebuit să aibă loc vreodată.

Indiferent cât de mult ar fi greșit acei caricaturiști, chiar dacă nu au făcut-o deloc, nu cred că meritau să plătească cu propria viață. Nu era cazul să se lase cu vărsare de sânge doar pentru ironizarea lui Allah. Această ironizare nu a însemnat decât liberă exprimare și nu cred că vreodată acei caricaturiști și-au dorit să jignească sau să agreseze pe cineva anume. Nu au făcut nimic altceva decât ceea ce știau mai bine: caricaturi.

Cred că gestul acelor musulmani a fost unul exagerat ce nu ar trebui întâlnit într-o țară democratică și nici în oricare alta, fie ea comunistă sau fie ce o fi. Tu ca om ar trebui să știi că opinia celui de lângă contează iar dacă lui nu îi place de Allah nu ar trebui să îl împuști ci să îi respecți opinia. Oare dacă am face toți la fel, unde am ajunge ? Cu siguranță Bendeac și TimesNewRoman nu ar mai fi decât niște amintiri. Ne-ar fi frică să facem o glumă deoarece dacă cineva nu o percepe bine am risca să ne pierdem viețile.

Pe această temă vă recomand următoarele articole foarte bune:

5

 

2 Comments

  1. paul covic paul covic

    SUNT CATEGORIC IMPOTRIVA TERORISMULUI, DAR AM AFLAT CA PUBLICTIA A LANSAT CARICATURI OBSCENE CU ISSUS SI ALAH, LUCRU CU CARE NU POT FI DE ACORD, DEOARECE INSEAMNA INJOSIREA UNOR VALORI CULTURALE UNIVERSLE, CAT SI UMILIREA NOTIUNII DE UMANITATE SI A ADEPTILOR FIECAREI PARTI, FARA SA LI SE ACORDE DREPTUL LA LIBERA CREDINTA SI EXPRIMARE, DE CARE SE FACE UNILATERAL ATTA CAZ!

    DACA CINEVA ARE CARICATURILE RESPECTIVE, IL ROG SA MI LE TRIMITA.

    DIN ACEST MOTIV, „NU POT FI CHARLI!”.

  2. Aurelian Aurelian

    Vedeti dumneavoastra, unele lucruri nu pot fi luate in batjocura. E foarte trist ce se intampla in lume. Acesti oameni au atras acest incident si banuiala mea este ca nu s-a ajuns aici doar pentru acele caricaturi. O chestie foarte interesanta este ca francezii au probleme cu terorismul dar problema lor numarul 1 sunt tiganii din Romania (sa nu uitam judecatile francezilor la adresa Romaniei).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.