Cât costă să faci ITP în 2023?

La fiecare început de an, trebuie să fac ITP-ul la mașină. Iar dacă tot am observat că lumea este interesată să afle cât costă să faci Inspecția Tehnică Periodică la mașină, am zis că merită să fac un articol pe această temă. Prin urmare, dacă te întrebi cât costă să faci ITP-ul la mașină în 2023, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Care este prețul pentru ITP în 2023?

Se pare că, cel puțin momentan, prețul pentru inspecția tehnică periodică nu a suferit modificări. În Suceava, la ITP-ul pe care îl frecventez eu, prețul este de 120 lei. La fel a fost și în 2022.

În general lumea obișnuiește să lase bacșiș la ITP pentru că mașinile nu sunt în cea mai bună stare. Eu nu fac asta.

Am văzut mașini în trafic cu probleme grave prin trafic, așa că a mea în comparație cu ele este mult mai ok.

Cât durează Inspecția Tehnică Periodică?

De obicei, prefer să merg dis de dimineață la ITP, ca să nu prind prea multe mașini înaintea mea. Doar că mereu mai era cel puțin o persoană care făcea la fel, așa că tot aveam de așteptat. Așa aș fi vrut să fac și anul acesta, dar m-am răzgândit pe ultima sută de metri.

Am mers la ora 14:30, fără să mai spăl mașina, care oricum nu era prea murdară. Nu pot spune că am fost prea inspirat. Aveam două mașini în față, în afară de cea aflată în plin proces de verificare.

În plus, am avut ghinionul ca una dintre cele două mașini să fie blocată de RAR, așa că a fost nevoie să aștept mai mult timp.

În mod obișnuit, ITP-ul ar trebui să se facă în 20 de minute. Doar că rareori te poți bucura de un astfel de timp. Cel puțin din câte țin eu minte.

Documentele necesare pentru efectuarea ITP-ului

Nu ai nevoie de prea multe acte pentru efectuarea ITP-ului. Mai precis, ai nevoie de următoarele documente:

  • cartea de identitate a deținătorului vehiculului;
  • talonul mașinii;
  • cartea mașinii.

Mașina e pe numele meu, așa că am folosit propriul act de identitate. În trecut, când mașina era pe tata, foloseam buletinul lui, fără a fi necesar ca el să fie prezent.

Care sunt verificările efectuate la ITP?

Teoretic, ITP-ul presupune o verificare în amănunt a autoturismelor. Practic, la ce mașini vedem că circulă pe străzile din România, ne dăm seama cu ușurință că nu este chiar așa.

Eu sunt însă de părere că mașina trebuie pregătită pentru ITP nu pentru a trece peste această verificare, ci pentru propria siguranță în timpul deplasării.

Așa că nu ignor această verificare pe care o folosesc ca pe un prilej de a-mi pune mașina la punct.

Și totuși, ce se verifică la mașină atunci când faci ITP-ul? Iată o serie de verificări ce se fac în timpul inspecției tehnice periodice:

  • sistemul de lumini;
  • seria de șasiu și seria motorului;
  • noxele emise;
  • sistemul de articulații;
  • sistemul de frânare;
  • sistemul de direcție;
  • partea estetică – pentru a nu exista fisuri la parbriz, rugină, anvelope prea uzate sau modificări de culoare;
  • pachetul legislativ obligatoriu, anume triunghiurile reflectorizante, stingătorul, vesta și trusa. Toate în termen, desigur.

Acestea sunt verificările care se fac în mod teoretic. Practic, aș fi curios să aflu dacă la voi s-a verificat mai mult decât seria, sistemul de lumini, sistemul de frânare, direcția și articulațiile.

Pentru a afla dacă mașina ta are ITP valabil, poți folosi acest instrument oferit de Registrul Auto Român. De asemenea, eu recomand folosirea unei aplicații care te avertizează în cazul în care ai uitat să faci ITP-ul.

Cum să îți pregătești mașina pentru ITP?

Cel mai simplu mod ar fi o revizie într-un service auto. Totuși, uneori poate fi suficient să o speli și să te asiguri că sistemul de lumini funcționează corect. Eu cred însă că este mult mai ok să mergi pe mâna unui mecanic.

Distribuie articolul:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.