Calitatea accesoriilor contează
Ori de câte ori merg la țară, mă joc cu lemnul și adesea este necesară șlefuirea lui. Prin urmare, am acumulat o oarecare experiență de pe urma căreia pot trage anumite concluzii.
O primă concluzie ar fi aceea că am nevoie de scule mai bune pentru a face asta, dar va dura destul de mult până când îmi voi putea lua unelte mai profi pentru a face asta. Cert este că am nevoie de o unealtă care să ofere o șlefuire mai rapidă a lemnului, pentru momentele când sunt multe scânduri de șlefuit, iar mai apoi de o unealtă care să ofere o șlefuire cât mai fină, care să nu lase în urmă denivelări și alte lucruri, pentru proiecte mai speciale, așa cum este construirea unei mese, de exemplu.
În prezent, șlefuirea lemnului o fac cu Steinhaus PRO-BS1010, un șlefuitor cu bandă ieftin dar destul de bun, dar și cu flexul, folosind un accesoriu cu scai, pe care poți prinde șmirghelul.
La ambele sunt necesare accesoriile din șmirghel. Șlefuitorul cu bandă l-am folosit mult anul trecut, când am construit foișorul. Efectiv fiecare bucată de lemn folosită la construirea foișorului a fost șlefuită și dată cu lac. Numai că a cedat când mă apropiam de finalizarea construcției, așa că am fost nevoit să folosesc flexul pentru această lucrare.
Ulterior, am primit alt șlefuitor, în baza garanției, numai că nu mai aveam decât câteva benzi cu șmirghel, luate din LIDL, parcă. Calitatea acelor benzi a fost groaznică! Efectiv îmbinarea benzii este făcută atât de prost încât șlefuitorul țopăie pe lemn. Drept urmare, aveam tendința să cred că și șlefuitorul nou e defect, așa că ezitam să îl folosesc.
Am folosit foarte mult flexul, doar că și acolo discurile cedau destul de rapid, ceea ce era frustrant. Cu toate acestea, am îndrăznit să cumpăr accesorii de o calitate ceva mai bună. Mai precis, am cumpărat câteva benzi dar și discuri de la Klingspor, după ce citisem o recenzie bună pe eMAG.
Încă de la prima utilizare s-a văzut că e o altă calitate. De exemplu, discurile se uzează ceva mai greu în comparație cu niște discuri de la Lumytools, care sunt mai ieftine.
Bucuria a fost însă la șlefuitorul cu bandă. În primul rând, a dispărut acea țopăială! Apoi, nu se roade prea ușor șmirghelul. Problema a fost însă faptul că prima bandă, cu granulație de 80, a cedat când aproape finalizam o scândură de 400 x 20mm, față verso. S-a rupt de la lipitură dar sper totuși ca următoarele să țină ceva mai mult.
Așa cum ziceam, voi avea foarte mult lemn de șlefuit în continuare, așa că voi pune mai mult preț pe calitatea șmirghelului folosit. Iar o certitudine este faptul că nu voi mai cumpăra benzi de șmirghel de la Parkside, din LIDL.