Ați sau a-ți? Când să folosești cratima

Dacă până acum, în articolele din seria cum se scrie o variantă era greșită iar una corectă, în cazul ați și a-ți ambele forme sunt corecte. Important este să știi când se folosește cratima, astfel încât să scrii corect fără emoții.

Dacă și tu te-ai întrebat când se scrie ați și când a-ți atunci sigur îți va fi de ajutor acest articol. Iată care sunt explicațiile pe care ți le-am pregătit:

Când să scrii „ați” fără cratimă

Așa cum spuneam, ambele forme sunt corecte. Iar pentru a ști când se scrie cu sau fără cratimă, am decis să pregătesc explicații pentru ambele forme.

Vei scrie „ați” ori de câte ori folosești acest cuvânt pentru a forma timpul perfect compus la persoana a II-a plural. Iată și câteva exemple ce te pot ajuta să înțelegi mai ușor: voi ați fost, ați cumpărat, ați călătorit, ați cântat, ați văzut un film șamd.

Prin urmare, nu vei folosi niciodată cratima în interiorul cuvântului ați atunci când folosești timpul perfect compus la persoana a II-a plural. Nu e greu deloc, nu?

Când se scrie „a-ți” cu cratimă

Și totuși, când se folosește cratima pentru scrierea cuvântului „a-ți”, te poți întreba. Ei bine, este la fel de simplu.

Mai exact, vei folosi cratima atunci când „ți” din „a-ți” este pronume, făcând trimitere la „ție”, „a” fiind parte a unui verb la indicativ. De exemplu: a-ți face pe plac, a-ți face părul, a-ți face baie, a-ți urma ritualul, a-ți cumpăra de toate, a-ți programa o întâlnire șamd.

Sper că explicațiile mele au fost de ajutor. Iar dacă ai și alte dileme despre cum se scrie un anumit cuvânt, nu ezita să lași un comentariu.

Răspunde

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.