Doar sau decât? Când se folosește fiecare

Mor când îi aud pe cei care folosesc numai cuvântul decât în orice propoziție, de parcă doar nu ar exista, mai ales că își are și el rolul bine meritat. Și pentru că am învățat că nu te ajută prea mult să te plângi, ci mai degrabă poți obține rezultatele scontate încercând să schimbi ceva, exact asta îmi propun să fac. Așadar, când se scrie doar și când decât?

Dacă și tu te-ai întrebat asta, acest articol te-ar putea ajuta. Treaba stă foarte simplu:

  • DOAR se folosește numai în construcții afirmative, adică în general în acele propoziții care nu conțin cuvântul NU. Exemplu: am doar 10 lei, mai am doar o săptămână de concediu, doar trei oameni au mai rămas, am primit doar 3 goluri șamd;
  • DECÂT se folosește în construcțiile negative, care conțin deci cuvântul NU, dar și pentru a înlocui expresia în loc să. Exemplu: nu mai am decât 10 lei, decât să merg în vacanță, mai bine stau acasă, nu mai am decât o săptămână liberă șamd.

Simplu, nu? Sper că acest articol ți-a fost de ajutor și ție pentru a învăța când să folosești doar și când decât. Dacă ai și alte dileme, nu trebuie decât să lași un comentariu. Doar un simplu comentariu mă va determina să fac un articol în care să vorbesc și despre dilema întâmpinată de tine.

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.