Criza de i – Tu şti sau tu ştii?
Că tot mă ocup cu scrisul zi de zi, cred că limba română este o categorie despre care se poate vorbi des aici pe blog. De aceea, în acest articol o discutăm despre o greșeală întâlnită frecvent: criza literei i.
Dacă până nu demult, sau chiar și acum, se folosea litera „k” pentru a economisi un „a”, litera „i” este folosită adesea greșit: ori prea mult, ori prea puțin.
Tu şti sau tu ştii ?
De când se scrie doar cu un singur „i”, mai ales în cazul verbului a ști?
- Eu ştiu
- Tu ştii –> sunt doi de i
- El ştie
- Ea sţie
- Noi ştim
- Voi ştiţi
- Ei/Ele ştiu
Poate că am conjugat degeaba, mai ales că mă puteam rezuma doar la prezentarea formei verbului de la persoana a II-a singular.
In principal problema e la verbul a şti. E plin internetul cu persoane care folosesc forma „tu şti”. Oameni buni voua chiar va suna bine?
Criza literei i, așa cum îmi place să numesc această greșeală, se întâlnește cel mai adesea în cazul verbului a ști, când mulți renunță – din cine știe ce motive – la un i din știi. La fel se mai întâmplă și cu verbul a veni, când vii devine vi și probabil că mai sunt și alte greșeli asemănătoare. Doar că nu îmi trece vreun exemplu prin cap acum.
Tu știi să scrii corect cuvântul știi? Sper că nu ști greșit, ci scrii corect!
A fi domn, e o-ntamplare; a fi om, e lucru mare ! Fii curajos! Fii demn ! Fiii omului de afaceri , prieteni cu alti fii, ai…..ect. ! Cateva exemple , pe care ni le ofera „auzul urechiii”,concomitent cu”pronuntia gurii”! Nimic mai simplu: sa scriem ce pronuntam, fara sa fie nevoie de studii de gramatica a lb.romane!
Foarte bine subliniat!
Ea sție ?
De ce n-a scris și DOOM forma de sing. persoana a doua la verbul a ști cu doi de i? Logica e simplă, la forma de infinitiv cu i terminație (conjugarea a patra) se mai adaugă un i, la persoana a doua singular, tu știi, dar la plural rămâne un singur i, voi știți. D-aia e grea gramatica română. Așa ar înțelege orice copil.