Nu există loc pentru speranță
Pe cât de antrenante mi se par uneori, pe atât de obositoare pot fi discuțiile politice. Așa se face că adesea am nevoie de o pauză de la subiect, la fel cum a fost și înainte de alegerile parlamentare.
Chiar dacă am fost ținut în priză de rezultatul alegerilor prezidențiale, am avut nevoie de o pauză de două zile înainte de parlamentare. Așa se explică faptul că nu am fost suficient de pregătit pentru aceste alegeri.
De exemplu, m-am trezit că nu pot vota în Suceava, chiar dacă am viză de flotant în județ. Trebuia să mă prezint în localitatea unde am viza, așa că a trebuit să fac un drum până la prima localitate din Botoșani, localitate care a fost a doua, că în prima nu am găsit secție.
De altfel, m-am hotărât cu cine să votez abia în secție. Mi-a fost pur și simplu imposibil să găsesc varianta ideală.
Azi, rezultatele se simt ca o înfrângere. Ele arată cam așa:
Mai sunt de numărat doar voturile din 4 secții, așa că este improbabil să existe modificări prea mari.
Eu sunt dezamăgit din motive diverse, precum:
- Speram la o prezență mai mare, chiar de peste 60%. Efectiv a fost multă gălăgie pe rețele, dar probabil că doar în bula mea, acolo unde oamenii oricum ies la vot de votul lor. Știam că poate exista o schimbare vizibilă doar dacă electoratul care nu votează în mod obișnuit va ieși acum. Nu a fost să fie;
- Divizarea înseamnă pierdere de voturi. Dacă facem un calcul rapid și adunăm voturile de la SENS, FD, REPER și DREPT, vedem că toate ar fi acumulat pragul de 5%. Oamenii renunță greu la orgolii, însă cred că în politică nu există loc pentru ele, iar de pe urma lor ai numai de pierdut;
- Lipsa educației și a informării ne obligă să trăim într-un cerc vicios. Rezultatele sunt mereu aceleași, spre dezamăgirea multora dintre noi.
- Cred că ceilalți, cei din afara bulei mele, sunt pur și simplu mai mulți. De altfel, cred că este statistic dovedit acest lucru. Din nou, doar prin educație am putea schimba asta, ceea ce nu se va întâmpla prea ușor și prea curând;
- Cel mai probabil, următorul guvern va fi unul cât se poate de instabil și de sacrificiu. Ai doar de pierdut dacă accepți să fii parte dintr-un astfel de guvern, dar totodată vei pierde și dacă nu accepți responsabilitatea. Au mai trecut unii prin acest scenariu, iar procentul de acum este mai mic decât cel de tura trecuta, semn că au fost taxați. Cel mai avantajos pare să fii în opoziție, dar nici cu extremiști la guvernare nu pare prea ok.
Urmează turul 2 al prezidențialelor și, sincer să fiu, nu mă declar foarte mulțumit. Totuși, poate că avem nevoie de puțin „greu” ca să ne dăm seama că facem ceva greșit? Cine știe!
Voturi au fost destule. Multi au fost in afara si n-au putut vota. S-ar fi dus la 60% daca era liber acolo. Dar trebuia sa dovestesti ca esti din diaspora, ca sa ocupi pozitiile alea.
Daca lumea asta a votat nu poti decat sa speri ca data viitoare o sa voteze mai bine.
În cazul unor alianțe electorale pragul electoral crește la 8% în cazul unei alianțe formate din 2 partide, 9% în cazul unei alianțe formate din 3 partide și 10% pentru alianțe de 4 sau mai multe partide.
Și dacă am fi avut o alianță Forța Dreptei + SENS + REPER + DREPT tot n-ar fi intrat în parlament pentru că era nevoie de minim 10% din totalul de voturi valabil exprimate, nu de 5%.
Era de preferat deci să avem un sigur partid, nu o alianță.
Nu știu dacă știi, că la noi la țară nu erau asociații de locatari, dar la orașe imediat după revoluția din 1989 asociațiile de locatari care existau înainte s-au divizat și acum fiecare bloc, dacă nu fiecare scară, are propria asociație de locatari… că fiecare s-a vrut a fi șef…
Așa e și cu partidele acestea multe și mărunte… deși în linii mari există 3 direcții mari și late în ceea ce privește orientarea politică: stânga, centru și dreapta… ori la noi vezi într-un partid care se declară de dreapta apucături de stânga și invers… un amalgam de opinii lipsite de maturitate…
Exact cum spuneam, orgoliile sunt puse înaintea binelui țării pentru că fiecare vrea să fie lider, șef, erou sau ce se vrea…