Mi-am cumpărat piatră de pizza din LIDL

Mereu m-a atras ideea de a găti pe piatră, deoarece pare tare mișto. Așa că demult era cât pe ce să cumpăr o piatră pentru copt pizza din LIDL. Doar că fiind un model rotund cu diametru destul de mare, nu am cumpărat-o pentru că nu ar fi încăput în cuptor.

Am un aragaz tare mic aici la garsonieră și jur că l-aș schimba imediat pe căciula mea, doar că nu este spațiu pentru unul mai mare. Ușa s-ar deschide în calorifer, ceea ce nu ar fi neapărat ok.

Nu de puține ori am zis că îmi cumpăr un cuptor electric, doar că ocupă spațiu și nu-s tocmai ieftine. Dar cine știe ce voi face în viitor.

Acum însă am descoperit că au piatră pentru pizza dreptunghiulară. Încape și aceasta tot la limită, dar se închide bine ușa, așa că nu am ezitat. În plus, se poate folosi și pe grătar în aer liber, așa că dacă nu ar fi încăput, îi găseam eu treabă.

M-am tot gândit dacă acest articol să-l public doar cu lauda sau să îl las la ciorne până când pun piatra la copt. Am decis să aștept să fac și o pizza, sau două, pe ea, iar apoi să revin cu impresii la cald.

Ei bine, la prima pizza a fost dezastru! Ai nevoie de o paletă pentru pizza, pentru a o muta de pe masă pe piatră. Eu am crezut că pot face asta folosindu-mă de tocător. Am presărat multă făină și speram că va aluneca cu ușurință. Mhm, vezi să nu! După ce am distrus prima pizza, la a doua am schimbat strategia.

Am făcut mai întâi blatul, pe care l-am întins bine, iar apoi am scos piatra din cuptor. Am pus blatul pe ea și apoi toate ingredientele rapid, precum în Formula 1. Chiar dacă e anevoios acest procedeu, funcționează și nu mai trebuie să dai 100 de lei pe o paletă pentru pizza. Oricum sper să îmi fac eu una la țară, din lemn.

După nervii cauzați de primul eșec, a doua pizza mi-a oferit satisfacție. Am reușit să fac o pizza ca pe vatră. Asta e și șmecheria cu piatra de pizza: oferă o coacere mai bună. Practic, blatul este crocant dar nu îl usucă, așa cum se întâmplă în tavă.

Trebuie să presari piatra cu făină, ca să nu se lipească blatul. În final, rămâne destul de murdar și e imposibil de curățat. Asta e, nici în cuptoarele din cărămidă nu este un alb imaculat.

Șmecheria cu piatra pentru pizza este destul de simplă. Pui piatra la cuptor și o încingi aproximativ 30 de minute sau mai mult, la treaptă maximă. Apoi poți pune chestii pe ea. Eu am ales să fac și niște turte, au ieșit și ele grozav, foarte aerate.

Cam așa arată una dintre cele 4 pizza făcute pe ea. Mie mi se pare că arată bine, iar gustul a fost ce trebuie.

În timp ce scriu acest articol, aștept să văd cum iese pâinea integrală pe piatră. Sper că va fi ok, deocamdată așa pare. Voi actualiza, oricum, acest articol, imediat ce va fi gata.

Gătiți pe piatră? Ori cel puțin vă tentează ideea?

Distribuie articolul:

2 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.