Skip to content

Eu am donat. Tu?

Totul a pornit azi de la nu știu ce știre conform căreia Ambasada Rusiei ar fi donat, mai în glumă, mai în serios, 100€ pentru Cumințenia Pământului. Moise Guran a postat pe Facebook un print conform căruia a donat prin SMS 2 euro și a invitat următorii săi să facă la fel. Iar printuri au fost multe.

Am citit apoi la Damian Irimescu faptul că donează și el, iar după ce a distribuit articolul pe Facebook, am văzut că a mai convins o persoană să doneze. Am zis că poate pot fi și eu exemplu măcar pentru încă o persoană, așa că am decis să fac publică donația.

De atunci, văd acum că lucrurile s-au viralizat, nu glumă. Moise a numărat câteva mii de sms-uri, premierul Dacian Cioloș – pe care îl susțin – a postat și el un print cu 2 mesaje, la fel și alte persoane precum Marian Godină, Petreanu.Ro, Eftimie și mulți, mulți alții.

E fain ceea ce văd, e fain că arătăm faptul că reușim să fim uniți atunci când vrem.

Eu am donat nu că aș fi un mare cunoscător al acestui tip de artă, ci pentru a susține această mișcare populară, dacă o pot numi așa. Am donat pentru că așa putem arăta că suntem uniți. Pentru că uniți putem face lucruri. Iar dacă ne-am demonstra nouă că ne putem organiza să aducem o parte din Brâncuși acasă, cred că ar fi un început bun pentru a reuși să facem și alte lucruri, în viitor, cu câte 2€ de căciulă.

Nu e doar despre Brâncuși și despre o sculptură, ci despre noi ca popor. Și nu e despre părțile noastre rele, ci de încăpățânarea frumoasă care ne caracterizează.

De aceea, începând de azi îmi propun ca în fiecare lună să fac câte o donație, pentru diferite cauze.

Și repet.. voi ați donat pentru Brâncuși? Dacă da, mi-ar plăcea să-mi spuneți asta.

brancusi-e-al-meu

12 Comments

 1. Daca donez pot sa scriu cu markerul cand o vizitez?

  • Un vinuț finuț la domnu dacă se poate. E un galant donator pentru opera română de artă 🙂

 2. N-am de gînd să donez şi nici nu o să o fac pentru că chestia asta cu Statuia e doar o AFACERE pe care a iniţiat-o Statul Român. N-am înţeles nici pînă acum, cînd mai sînt 4 zile de donat, de ce o operă românească trebuie cumpărată ? Dacă era cu adevărat opera românească atunci putea foarte bine să fie donată, dar aşa, să dai 16 milioane de euro pentru ceva mi se pare absurd.
  În momentul în care nu sînt bani pentru a moderniza şcolile şi ştiţi prea bine cum este situaţia şcolilor, se găsesc totuşi bani pentru a cumpăra ceva ce de drept ar fi al nostru, asta nicicum nu pot pricepe.
  Adică cineva se îmbogăţeşte pe sama prostiei altora.
  Cultura NU trebuie să fie o afacere !
  Ori „afacerea statueta” e doar o afacere, n-are nici o legătură cu cultura, şi cu atît mai puţin cine o cumpără, important e să coste cît mai mult.
  La fel se întîmplă în domeniul cultural şi cu poetul nostru naţional George Coşbuc, care nu mai poate fi studiat în şcoală, pentru că urmaşii lui s-or trezit să ceară drepturi de autor pentru poeziile sale. Pai dacă e rostul să cîstige nişte bani fără să facă nimic, de ce nu ?!
  La fel de bine o să consider că poetul George Coşbuc ESTE un poet român, dar din păcate poeziile sale nu mai pot citite (legal!) şi deci nu mai poate fi studiat în şcoală.
  Se mai poate spune atunci că poeziile lui sînt „opere româneşti” ?
  Din păcate nu, poeziile sale sînt doar afaceri de familie.
  Aşa că George Coşbuc va fi dat uitării.
  Aşa înţelegem să ne respectăm valorile culturale.
  Cultura românească are nevoie de bani, are nevoie de o impulsionare şi de o recunoaştere a tinerelor talente, dar prea puţin este nevoie, şi cu atît mai puţin în plină criză economică să arunci pe fereastră 16 milioane de euro.
  Nu vă mai ameţesc ce s-ar putea face cu aceşti bani.
  Pentru mine este doar o afacere, una din multele afaceri prosteşti pe care Statul Român le-a făcut şi continuă să le facă. Şi cineva se capătă cu comisioane faine din aceste afaceri.
  Era vorba de cultură ?!

  • În primul rând faza cu „aruncăm pe fereastră 16 milioane de euro” este din start nulă. Gândește-te la ultima găselniță de la Primăria București când Gabriela Firea a vrut să dea un tun de 35 de milioane de euro. Dacă ne uităm la suma asta, doar pentru spitale, e un mizilic cele 6 milioane de euro pe care Statul vrea să le strângă de la cetățeni.

   Câți bani se fură din bugetul de stat de către politicienii corupți nu te doare? Te doare o operă de artă a lui Brâncuși care costă o sumă infimă de bani, față de miliardele de euro furate de politicienii corupți votați atâția ani de zile la rând de către bunicii noștri, părinții noștri și din păcate o parte din tinerii noștri.

   Nu, nu este vorba că nu sunt bani pentru spitale și școli pentru că-i aruncăm pe o operă de artă, nu avem bani pentru așa ceva, pentru că suntem furați de acești politicieni. Dacă ei nu ar fura, nu ar fi fost nevoie să se apeleze la cetățenii României pentru a se strânge această sumă de bani.

   Unele argumente contra donației sunt pur și simplu failibile din start. Dacă te doare faptul că nu avem școli și spitale, ar trebui să ieși la vot și să nu mai pui ștampila pe aceleași partide corupte care au furat ani de zile la rând o mulțime de bani. Practic și tu și eu am fost furați ani de zile, dar hopa sărim în sus când trebuie să donăm pentru o operă de artă. Logica tocmai și-a făcut seppukku!

 3. Ciprian Lospa Ciprian Lospa

  Eu nu mai am telefon ca sa donez 🙁

 4. Delia Delia

  Donat încă de la începutul campaniei 🙂 Si as dona si pentru spitale si pentru catedrale si pentru scoli si pentru vindecarea de boli.

 5. Coffee Coffee

  Am donat si eu. Orice alte discutii sunt inutile.

 6. Salut! Nu, nu am donat si nici nu am de gand. Nici pentru sculptura, nici pentru gest. Acest gest nu ajuta pe nimeni. Chestia cu „dovedim ca suntem uniti” e o mare abureala. Nu asa dovedesti ca esti unit, donand bani pentru ceva despre care nu se stia pana in 2016 (de majoritatea cetatenilor), ci intrad peste porcii care isi bat joc de orice misca.

  Pe scurt: nu ajuta cu nimic.

  Asa cum v-ati exprimat parerea, mi-am permis sa fac si eu la fel. O saptamana cat mai buna tuturor!

  • Salut Bogdan, tocmai de asta exista si functia de comentarii: pentru opinii. Respect opiniile cititorilor. 😀 Zile grozave și ție.

   • Multumesc. Apreciez atitudinea. O seara minunata! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.