E aiurea să te bazezi pe conținutul oferit de rețelele de socializare

La un moment dat mi-am spus că trebuie să devin mai bun pe fotografie, așa că nu treceau 2-3 zile fără ca eu să ies la o sesiune de fotografiat. Postam aproape zilnic pe Instagram, lumea reacționa binișor la postările mele iar eu simțeam că sunt pe drumul cel bun.

Prin urmare, au fost câteva săptămâni bune în care eu m-am concentrat destul de mult pe creșterea organică a contului meu de Instragram. Treburile funcționau destul de bine, așa că dacă m-aș fi ținut până azi, sigur mă puteam numi măcar un pui de influencer.

Doar că am renunțat să fac asta, iar motivul este destul de simplu și e foarte probabil să îl mai fi auzit și la alții. Mai precis, am zis că nu e ok să fac conținut pe platformele altora, mai ales că nu am prea mult control asupra sa. Marius ne amintește ocazional despre importanța de a deține controlul și tare bine am face dacă am băga la cap.

Eu nu am făcut-o. Cel puțin până în momentul în care un grup de Facebook mi-a fost șters în mod stupid. Nu l-am putut recupera și chiar dacă nu pot spune că am muncit extraordinar de mult la el, tot mi-a fost ciudă. Acela a fost momentul în care mi-am spus până aici. De atunci, am oprit eforturile de a crește pe Instagram și am zis că mai degrabă scriu zilnic pe blog. Aproape că am și reușit.

Revenind la Instagram, recunosc că eu foloseam oarecum anapoda platforma. Mai precis, nu intram aici pentru a vedea ce a mai postat lumea, ci urmăream doar poveștile. Unul dintre conturile pentru care intram pe Instragram este Zavatos. Rezonam cu poveștile cu conținutul, îl consideram adesea util și jur că tare eram curios să aflu ce se mai discută pe acolo.

Doar că de o vreme nici o veste de la ea. Intram pe Instagram, mă uitam printre primele câteva zeci de povești și nici urmă de Zavatos. Mă și gândeam că a renunțat și nu înțelegeam de ce. Îmi spuneam că mare pierdere este pentru noi. Asta până când am decis să dau în săgeata care arată către dreapta până când am ajuns la ultimele povești. Ghiciți ce, Zavatos era acolo!

De ce oare? Oare de ce a ales Instagram să poziționeze contul ei tocmai acolo? Iată deci un motiv foarte bun pentru a nu investi prea mult în conținutul creat pe platformele altora. Nu știi când se trezește un algoritm stupid să te poziționeze printre ultimii pentru că… de ce nu?

Nu că ai avea control asupra blogului, pentru că ne amintim cu toții situația blogului bookblog.ro care a fost închis de DNSC, Directoratul Național de Securitate Cibernetică, din motive doar de ei cunoscute. Dar totuși… șansele de a păți asta par a fi mult mai mici cred eu sau cel puțin sper. Plus că, dacă ai un backup poți lua oricând un alt domeniu, iar comunitatea să vină după tine.

Distribuie articolul:

9 comentarii

 1. E mult de discutat pe subiect. Puțini se fac remarcați strict prin text. Cu ajutorul retelelor sociale ajungi sa ai boost. Daca folosesti cum trebuie poti sa impingi continutul tau mai departe.
  Daca iti pui oule doar intr-o retea… mori.

  Nici cu Google nu imi e rusine, dar daca iti faci o comunitate, niste oameni care vin zilnic pt bazaconiile tale… ai un pic de control. Dar se numara pe degete blogurile de genul.

 2. Din aceleași motive am renunțat și eu să mai scriu postări pe Facebook. Tot ce există acolo poate dispărea într-o clipită și nu mai rămâi cu nimic.

  Rețelele sociale ar trebui privite doar ca niște instrumente pe care să le folosești pentru a-ți crește propriul canal de comunicare.

   • Nu neapărat. Mai puneam o poză, mai scriam o postare, dar rar. Acum folosesc Facebook doar pentru blog și să mai aflu câte o chestie despre subiecte care mă interesează direct.

  • Rețele de socializare sunt ok doar pentru socializare…in rest pentru nimic altceva.

   Orice cont sau conținut poate fi șters oricând fără să poată fi recuperat…deci doar pierdere de timp inutilă.

 3. Cumva conținutul pentru Instagram îl mai găsesc și prin alte locuri stocat: telefon, aparat foto, Google Foto, iCloud. Cât despre text pe Facebook, mda, prefer oricând să scriu pe blog. Cumva pe Facebook se pierd în neant după o perioadă, chiar dacă nu le șterge nimeni.

 4. Asta-i fix motivul principal pentru care am revenit la scris ocazional pe blog. Citind in stanga si in dreapta despre ce au patit altii cu conturile, am zis sa revin. Daca vreodata doresc sa ma fac auzit, sa am unde. Asa ca de social media ma pot lipsi si maine dimineata. Nu e o problema. 80% ce e acolo e fake.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.