Cum să te deplasezi în siguranță ca pieton pe drumurile publice?
Așa cum nu demult spuneam aici pe blog, sunt un mare fan al mersului pe jos, în ciuda tuturor aparențelor. Nu am avut niciodată o problemă în a merge pe jos, oricât de departe ar fi fost destinația. De fapt, îmi amintesc că prin liceu m-am pornit de la Botoșani la țară, cu un microbuz care mă lăsa la jumătatea drumului.
De acolo mai aveam pe puțin 25 km de mers pe jos. Cum bani de ocazie nu erau, mi-am asumat deplasarea lungă, doar pentru a ajunge cu o zi mai devreme acasă.
Acela a fost cel mai lung drum făcut de mine, chiar dacă au fost și zile în care am parcurs distanțe mai lungi, fără a avea o destinație stabilită. Cred că 38 km este recordul meu la capitolul mers pe jos, din câte îmi amintesc. Destul de bine, nu?
De ceva timp, plimbarea zilnică este o lege pe care nu o încălcăm. Doar ploaia ne ține în casă, însă în rest facem tot posibilul să nu treacă zi fără minim 10.000 de pași. E sănătos, e relaxant și chiar plăcut. Prin urmare, de ce nu?
Cel mai adesea, obișnuim să ne plimbăm pe drumurile de prin localitatea unde stăm. Alteori, mergem pe câmp, numai că pe acolo apar câinii, așa că peste tot există pericole.
Când ne plimbăm pe drum, de exemplu, suntem destul de expuși deoarece sunt o mulțime de șoferi care uită că sunt prin localitate. Dacă în timpul verii totul e ok, deoarece te poți plimba pe lumină, iar vizibilitatea este mai bună, iarna poate fi o provocare.
Probabil că știți deja cât de dificil sunt de observat pietonii noaptea, atunci când sunt îmbrăcați complet în negru, nu? Ei bine, cum majoritatea ținutelor noastre sunt negre, am zis să că nu trebuie să fim ca cei pe care îi înjurăm printre dinți atunci când suntem la volan.
Până nu demult, foloseam blițul telefonului pe post de lanternă, pentru a ne face mai ușor de observat, atunci când ne plimbăm. Doar că între timp am găsit un laser pe câmp, pierdut probabil de vreun copil. Are și funcție de lanternă, așa că nu mai chinui bateria telefonului. Aprind lanterna ori de câte ori se apropie o mașină, indiferent de sens, pentru a mă asigura că suntem observați.
Mai apoi, în timp ce căutam niște încălțăminte la Decathlon, am găsit niște banderole portocalii. Am luat 2, câte una de nume. Când pun banderola la braț, mă simt căpitan la Dinamo, nu altceva! Totuși, cu ajutorul lor, sper că suntem mai ușor de observat pe drum.
Cel mai probabil că voi alege să îmbrac și o vestă reflectorizantă sau măcar un ham reflectorizant, pentru a fi cât mai vizibili pe drum. Cu cât există mai multă siguranță, cu atât mai bine. Nu de alta, dar la cum se circulă pe la noi, toate aceste măsuri mi se par esențiale pentru a nu ajunge subiect de știri tragice.
Ce măsuri vă luați atunci când sunteți nevoiți să mergeți noaptea pe drumurile pe unde circulă și mașinile?
In Franta pe unde nu era trotouar eram obligati sa purtam ceva lanterna la piept.
Bună treabă, de altfel, nu ar fi rău ca din când în când să se mai dea câte o amendă și pietonilor, bicicliștilor și căruțașilor. Știu că funcționează după ce au fost astfel de amenzi la țară, fiecare căruțaș avea vestă și lanternă. Dar au uitat obiceiul după ceva timp.
La rurala au un echipaj la cateva sate, comune. E putin! Nu fac fata.
Știu. La mine la țară este un echipaj pentru 6 comune, din câte îmi amintesc. E o rază foarte mare. De altfel, auzeam povești conform căruia dacă se băteau doi în cel mai îndepărtat sat, până ajungea poliția – durata mare fiind din cauza distanței – se împăcau, așa că mergeau degeaba.
Totuși, poate exista mai multă voință. Am văzut adesea echipaje de la rutieră care staționau să oprească mașini, dar bicicliștii și căruțele erau ignorate complet, chit că era noaptea și erau greu de observat.
Folosesc lanterna de la Bricheta sau lanterna de la Telefon
Bun și așa.
În primul rând, deplasarea pe partea stângă a sensului de mers. Vezi mașinile care vin din față și dacă nu te vede șoferul poți să te ferești tu Accidentul de la 2Mai putea fi evitat dacă copiii aceia ar fi circulat astfel. Partea rea e ca nimeni nu mai ține cont de reguli sau și mai rău, nimeni nu mai prezintă regulile. În școli nu mai sunt ore de ,,circulație “ cu toate ca acești copii merg pe trotinete, biciclete etc.
Și într-adevăr, vesta reflectorizantă nu e nici scumpă dar te poate salva de la multe belele, lanterna nu trebuie să lipsească.
Și exact cum spuneai, fă tot ceea ce ai vrea să vezi la ceilalți când ești tu la volan, nu aștepta să rezolve poliția, sunt prea puțini polițiști pentru a sancționa pe toți cei care încalcă regulile!
Da, poate că ar trebui mai multă educație în acest sens. Dar educație nu prea se mai face la noi, probabil pentru că nu se dorește.
incerc sa evit maxim seara pana la magazin si inapoi sau la prieteni care stau cateva case distanta si atunci cand se apropie o masina pornesc lanterna de la telefon sauu ma dau pe trotuar