5 platforme unde poți vinde ca freelancer
Vă vorbeam acuma ceva timp despre Fiverr.com, loc de unde îmi cumpăr eu logo-urile cu doar 5 dolari, deci vreo 20 de lei de-ai noștri. Ceea ce poate am uitat să vă zic atunci este că acolo vă și puteți vinde serviciile dacă sunteți freelanceri. În contextul ăsta m-am gândit să fac o listă cu 5 platforme unde poți găsi clienți ca freelanceri, dar și de unde poți cumpăra diferite servicii.
1.Fiverr.Com
Desigur că voi începe cu Fiverr.com. De acolo mi-am cumpărat logo-ul pe care îl vedeți aici pe blog, logo-ul de pe BlogdeCarti.Ro (știu că în momentul publicării nu există nici un logo, însă va apărea curând ori cel vechi, ori cel nou. Sunt pe gânduri.) și cu siguranță voi mai cumpăra și altele.
Dacă ești freelancer, pe Fiverr.com poți oferi o mulțime de servicii:
- Webdesign: logo-uri, cărți de vizită, bannere, flyere, postere, design pentru Social Media șamd.
- Marketing online: diferite servicii de SEO, mențiuni pe alte bloguri, link-uri, trafic șamd
- Writing: traduceri, redactare de articole, copywriting, traduceri șamd
- Video: dacă vă pricepeți să vă jucați cu imaginile și să creați diferite prezentări video, aici veți găsi ceva clienți.
- Muzică: la fel ca în cazul de mai sus, vă jucați cu muzica, creați un efect și îl vindeți.
- Programare: vă pricepeți la PHP, Html, Css și alte coduri de programare? Aveți pe Fiverr o categorie și pentru asta.
- Advertising: tot ce ține de publicitate.
- Business: planuri de business șamd.
- Și altele: sunteți buni la altceva? Poate cineva are nevoie de serviciile tale.
Serviciile se vând cu 5 dolari, existând posibilitatea de a bifa o opțiune extra pentru 10$/15$/25$ în plus.
Am înțeles că freelancerul primește 3.8 dolari din cei 5, însă dacă devii cunoscut și primești cel puțin 10-15 cereri pe zi, ajungi lejer la 30-40 de dolari zilnic. Ceea ce e destul de ok, cred eu.
Toată ideea este însă că nu e o platformă românească, deci trebuie să vă aveți cât de cât bine cu limba engleză.
2.Elance.com
O altă platformă destul de cunoscută printre freelanceri este Elance.Com. Despre ea puteți citi mai multe lucruri, din proprie experiență dezbătute, pe Dojoblog. Acestea fiind spuse, vă recomand să citiți pe blogul ei tot ce trebuie să știți despre Elance.Com.
3.Microjoburi.Ro
Dar de ce să nu vorbim și despre o platformă românească pentru freelanceri? Eu unul am reușit chiar să găsesc câțiva clienți pe această platformă, ceea ce mă face să o recomand. De asemenea este mai comodă mai ales pentru faptul că atât freelancerii cât și clienții sunt români, deci dacă stați mai prost cu limba engleză, nu va fi nevoie să o folosiți.
Poate că nu sunt la fel de mulți clienți ca pe site-urile de mai sus sau ca pe cele de mai jos, însă tot ar trebui să vă publicați anunțurile și pe această platformă. Nu de alta, însă ar fi păcat să pierdeți doi trei clienți.
4.Freelancer.Com
Mulți spun că aceasta este cea mai cunoscută și mai populară platformă online pentru freelanceri. Probabil că așa o fi, la ce nume de domeniu au reușit să înregistreze. În momentul scrierii acestui articol (9/12/2015 11:15) erau 25.000 de freelanceri online, așa că din perspectiva mea de client, cu siguranță voi găsi rapid pe cineva să mă ajute la ce am nevoie.
La fel ca în cazul Fiverr, și aici designerii pot presta o mulțime de servicii începând cu logo design-ul și terminând cu designul pentru diferite coperțile unei cărți. Există de asemenea și posibilitatea de a-și vinde serviciile și cei care se ocupă cu traducerile, cei care sunt maieștri în WordPress precum și orice alt freelancer care-și câștigă pâinea realizând diferite colaborări pe internet.
5.Guru.Com
Atunci când te pricepi foarte bine la ceva, probabil că în mintea ta te vezi ca pe un mic guru al acelui domeniu în care lucrezi. Ei bine, cei de pe Guru.com chiar se consideră niște guru ai designului web, ai traducerilor, ai marketingului sau ai multor altor domenii. Cert este că și Guru.com este un loc numai bun atunci când dorești să găsești mai mulți clienți ca freelancer sau când dorești să angajezi un freelancer pentru a te ajuta în diferite proiecte.
Voi unde vindeți/cumpărați servicii de freelancing?
3 din ele le folosesc și eu destul de frecvent…
Celelalte două de ce nu?
Fiverr era bunicel inainte….cand inca se merita sa oferi servicii de pe urma carora sa primesti 4 dolari. In prezent este plin de indieni si fel si fel de freelanceri din tari mai putin evoluate economic si e dificil sa oferim noi, romanii, servicii acolo.
Adica na, in mare parte iti calculezi cam in cat timp efectuezi o comanda de 5 dolari(din care iti mai raman 4) si ajungi la concluzia ca nu prea se merita. Si mai bine incerci sa prinzi proiece intregi de pe Freelancer sau Elance.
Alte platforme mai actuale ar fi freelancermap.com, toptal.com sau upwork.com