Skip to content

Trucuri pentru prepararea cafelei la ibric

Am ani buni de când sunt consumator înrăit de cafea. Practic, am început să beau din clasa a XI-a și de atunci au trecut ceva ani. Bine, au fost și pauze în tot acest timp, însă destul de scurte.

Am început timid, cu 3 în 1 de la aparatele de cafea de pe stradă, însă cu timpul am renunțat să mai beau din pahare carton, motiv pentru care am decis să trec la cafeaua de oameni mari.

Așa că, de fiecare dată când mergeam acasă, îmi savuram cafeaua cu ai mei, care o făceau la o cafetieră. Mult timp am băut cafeaua pregătită doar de niște aparate, iar la job tot de la un espressor îmi iau cafeaua. În weekend însă, când rămân la Suceava, prefer să îmi fac cafeaua la ibric. Am și aici un aparat de cafea, însă parcă e mai bună cea la ibric.

Am adunat ceva experiență în ceea ce privește pregătirea cafelei, așa că am zis să împărtășesc cu voi câteva trucuri pentru o cafea la ibric delicioasă. Sper să fie de cât mai mare ajutor.

Calitatea cafelei face diferența

Calitatea cafelei face toți banii. De regulă, ar trebui să folosești cafea proaspăt măcinată, deci să ai cafea boabe și o râșniță, astfel încât gustul cafelei să fie cât mai aromat. Dacă tot acest efort ți se pare însă prea mult, este destul de ok și să cumperi o cafea bună, eu fiind fan cafea Lavazza.

Ibricul de cupru e cel mai bun pentru cafea

Apoi, degeaba ai cea mai bună cafea dacă nu ai și un ibric pe măsură. Eu încă nu am un ibric de cupru, recunosc, ci folosesc unul de inox. Primul însă face cea mai bună cafea, prin urmare e folosit și de cei care fac cafeaua la nisip – care are un gust superb, apropo – iar asta deoarece cuprul este un foarte bun conducător de căldură, încâlzindu-se mai repede și mai bine.

Apa… nu e mereu bună aia de la robinet

V-ați putea mira, însă uneori ar trebui să alegi cu grijă și apa pe care o folosești pentru pregătirea cafelei. Iar asta deoarece aia de la robinet nu este mereu cea mai buna, ba chiar ar trebui luată în calcul varianta folosirii apei îmbuteliate.

Alte sfaturi importante pentru cea mai bună cafea la ibric

Focul ține-l mereu la mediu, iar pentru o ceașcă de cafea sunt suficiente 2 lingurițe de cafea. Zahărul îl poți pune, de asemenea, dinainte în ibric în funcție de propriile preferințe.

Trebuie să amesteci doar atunci când cafeaua ajunge la fundul ibricului, moment în care poți da focul la mic. Cafeaua se mestecă în mod continuu până la apariția bulelor. Cafeaua la ibric e gata atunci când bulele au format un cerc pe margine și nu atunci când se dă în clocot. După formarea bulelor, ia ibricul de pe foc lasă-l câteva secunde și adaugă-l înapoi până bulele se formează iarăși.

Și cam atât, trucuri cu siguranță mai există multe dar nici eu nu-s maestru al cafelei la ibric. Dar, când o să devin, mai revin cu sfaturi. Promit!

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.