Skip to content

Planuri pentru încălzire

Last updated on 3 decembrie 2018

Am crescut la țară, la casă așa că vreau să trăiesc la casă. În perioada liceului am stat la bloc și, chiar dacă am supraviețuit destul de ok, parcă abia așteptam weekendul să merg acasă. Excepție făcând clasa a 12-a când am prins drag de unele activități, așa că mergeam mai răruț.

Norocul face ca acuma să locuiesc tot la casă, chiar dacă m-am mutat la Suceava. Iar o dată la două săptămâni dau câte o fugă pe la țară. 

Ideea este că îmi place să locuiesc la casă, la țară, îmi place liniștea și libertatea de acolo. Așa că îmi propun să locuiesc la casă, la țară, pe când `oi avea o vârsta mai înaintată, sau pe când mă voi sătura de oraș. 

Unul dintre lucrurile nașpa la țară este acela că tu ești cel care trebuie să îți faci unele condiții, deoarece acestea sunt ceva mai reduse. Nu ai rețea de gaze, nu ai drumuri, nu ai canalizare. Și toate acestea sunt necesare. În mod special gazele, pentru încălzirea pe timp de iarnă.

Soluțiile optime pentru încălzirea la țară

Atâta timp cât nu există o rețea de gaze la care să mă pot racorda, singura soluție rămâne încălzirea folosind metodele clasice și tradiționale. Adică folosirea lemnului pe post de combustibil pentru o centrală pe peleți, sau pe lemne. 

Pe lângă faptul că este o soluție foarte la îndemână, mai ales dacă ai un teren unde să plantezi pomi și să replantezi după ce tai din ei, un sistem de încălzire de acest tip poate oferi un aspect foarte rustic și atrăgător încăperii în care este instalat. Iar astfel de sisteme găsim o mulțime pe Qmag.ro. 

Nu am pomenit nimic de sistemele de încălzire și de centralele care folosesc energia electrică, deoarece din câte știu sunt destul de costisitoare. Și chiar nu aș vrea să-mi vină niște facturi care să mă facă să-mi pun mâinile în cap.

În ultima vreme sunt la modă aceste centrale pe peleti, despre care m-am documentat și eu suficient.

Centralele pe peleți, eficiente și econome

Dacă ar trebui să descriu centralele pe peleți după ce am citit majoritatea articolelor și forumurilor, aș putea spune că sunt foarte econome și eficiente în același timp. Desigur, contează mult și tipul centralei alese.

Un cazan pe peleți ideal ar trebui să aibă o autonomie de minim 24 de ore, astfel încât să nu stai mai mult în camera acestuia decât în casă.

Treaba faină la centralele pe peleți este faptul că folosesc un combustibil ecologic, produs după reciclarea deșeurilor lemnoase. Apoi, peleții sunt foarte ușor de depozitat în saci și nu ocupă foarte mult spațiu. Este important însă să folosești doar peleți de calitate, asta desigur dacă vrei să te bucuri mai mult timp de centrala cumpărată.

Desigur, trebuie să oferi o deosebită atenție curățării centralei și a coșului de cenușă și de restul depunerilor. Altfel, fie se poate strica centrala, fie te poți trezi – Doamne ferește! – că-ți arde hornul de pe casă.

Centralele pe peleți nu-s foarte scumpe, dar nici ieftine nu-s. Cu toate acestea, la țară cel puțin, dar chiar și în oraș atunci când locuiești la casă și dorești un sistem de încălzire avantajos, centralele alimentate cu peleți se dovedesc a fi soluția optimă.

2 Comments

  1. Având în vedere că lemnul brut s-a scumpit și este din ce în ce mai greu de procurat, singura soluție rămâne centrala pe peleți. Problema e că peleții sunt scumpi și trebuiesc procurați din timp la cantitate mai mare pentru a face economie. Mai trebuie precizat și faptul că centralele pe peleți sunt destul de scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.