Merită achiziția unui televizor 4K?

O bună perioadă de timp nu m-am uitat mai deloc la TV. Eram mereu la calculator, iar daca totuși voiam să văd o emisiune anume. căutam posturi TV online. De cele mai multe ori mă uitam la fotbal ori la Las Fierbinți.

De când m-am mutat cu chirie, orele petrecute la TV au crescut destul de mult. Iar asta pentru că grasoniera închiriată e dotată și cu un televizor LG destul de mișto. Așa că mai pierd vremea seara la câte un film, la știri, fotbal sau ceva documentare.

Dacă până să mă mut, în planurile mele de viitor nu prea era prezent televizorul, acum nu aș mai fi așa sigur. Iar asta pentru că e mișto să ai un televizor mare la care să te poți bucura de un film în calitate cât mai bună. Desigur, un sistem home cinema ar fi și el binevenit, pentru că sunetul – cel puțin pentru mine – este foarte important atunci când vezi un film.

Astfel, casa mea de vis va trebui să aibă numaidecât un televizor mare în sufragerie. Dar… ar trebui să fie oare 4K? În domeniul televizoarelor, televizorul 4K pare a fi drumul spre care ne îndreptăm cu pași repezi. Am ajuns astfel să mă întreb, merită achiziția unui televizor 4K?

merita televizor 4k

De ce să alegi un televizor 4K

Momentan, televizoarele 4K sunt încă o noutate pe piață, iar noutățile costă mult. Cu timpul vor apărea tot mai multe televizoare 4K, așa că prețurile vor scădea și ele cu siguranță.

Am căutat, pe la cunoscătorii din domeniu, câteva motive pentru care merită să-ți achiziționezi un televizor 4k, iar cele mai importante sunt:

 • Către 4K se îndreaptă tehnologia. Lucruri noi precum OLED și HDR sunt tehnologii pe care le întâlnim la televizoarele 4K. De asemenea, îmbunătățirile în ceea ce privește culoarea și claritatea sunt incontestabile.
 • Majoritatea serviciilor de streaming și cablu încep să se îndrepte ușor către 4K. Netflix și Youtube au deja conținut 4K.
 • Consolele de jocuri sunt la rândul lor compatibile cu tehnologia 4K, iar experiența de gaming pe 4K este cu siguranță uimitoare.
 • Sufrageria ta va fi putea considerată un mic cinematograf, în care să te simți bine seara uitându-te la un film cu toată gașca.
 • Oferă o mai bună înțelegere a profunzimii imaginii / tridimensionalității.
 • …iar motive ar mai putea fi o mulțime, fără dar sau poate!

Cât ar trebui să scot din buzunar pentru un televizor 4K?

Înainte de toate criteriile de selecție, de avantaje și dezavantaje, cumpărătorul obișnuit se interesează mai întâi de preț. Este criteriul numărul 1 atunci când facem cumpărături. Deci… cât costă un televizor 4K?

Ca să vă pot oferi un răspuns concret, am decis să intru puțin pe eMag să văd care sunt prețurile pe cel mai mare magazin online din România.

Am selectat să îmi arate doar televizoarele cu tehnologia 4K și apoi am ordonat produsele în funcție de preț (crescător, desigur). Concluziile:

 • Cel mai ieftin televizor 4K este un Horizon de 101 de centimetri, care poate fi cumpărat pentru 999 lei, la reducere. Prețul său de bază – cică – ar fi 1500 lei. Nu este însă un Smart TV, ceea ce poate fi considerat un handicap.
 • Dacă vrei un televizor realizat de un producător mai cunoscut, cel mai ieftin televizor 4K de la Samsung costă 1500 lei, preț redus de la vreo 2000 de lei. Cică. Diagonala este de 100 de centimetri și este un televizor inteligent. Pare o achiziție destul de bună, nu?
 • Iar prețurile cresc în functie de diagonală, brand și alte tehnologii. Fiecare se întinde cât îl ține plapuma.

Putem concluziona deci că televizoarele 4K vor fi peste tot în doar 2-3 ani și ne vom putea permite cu toții să ne bucurăm de filme cât mai realistice, chiar în propriul dormitor sau sufragerie.

2 comentarii


 1. Odată cu planificarea unei noi posibile reorganizări a livingului, se poate ține cont și de eventuala schimbare a televizorului actual, asta numai dacă este necesar. Standardul de acum se poate spune că este 4K, prețurile fiind și ele rezonabil de acceptabile față de acum cîțiva ani. Trebuie ținut cont de un spect foarte important, și anume diagonala: un televizor cu diagonală uriașă nu va aduce nici o satisfacție, din contra. Și mai este un aspect pe care aproape nimeni nu-l menționează, și anume însăși denumirea produsului, pentru că acest „ecran” de mari dimensiuni numai „televizor” nu se cheamă, așa cum și telefoanele numai „telefoane” nu se cheamă. Obișnuiți fiind să-i spunem televizor, a rămas cu această denumire. Acuma, acest televizor nici nu mai este neapărată nevoie să-l conectăm la rețeaua de tembeliziune – prea puține canale sînt 4K, și și mai puține sînt fără de reclame. Ori ce este mai plăcut decît să vezi reclame în 4K ?! Astfel partea de „smart” a televizoului devine un monitor perfect pentru a urmări filmele preferate, pentru a asculta muzica preferată, practic face parte dintr-un sistem home media.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.