Mai rău avortul decât o viață chinuită?

Am înțeles că ieri ar fi avut loc ceva marș pentru viață, a cărui mesaj ar fi fost interzicerea avortului. Dacă am înțeles greșit, vă rog să mă corectați. Iar dacă nu, opinia mea e chiar mai jos.

Eu cred că avortul nu este un lucru de lăudat, dar nici chiar de acuzat. Desigur, există n-șpe mii de metode prin care te poți proteja, însă cumva se întâmplă uneori să ajungi la o sarcină nedorită. Din start situația sună nașpa. Ce faci într-un caz de genul? Faci un avort pentru care lumea te va acuza, ori faci un copil pe care nu l-ai dorit? Ceea ce e la fel de urât.

În cazul unei familii normale, poate că sarcina respectivă nu ar fi chiar o problemă. Un copil ar fi binevenit, deși nu a fost dorit, ceea ce poate că nu va afla, iar dacă o va face… atunci e clar că va avea nevoie de consiliere psihologică. Dar în cazul familiilor foarte sărace, fără educație și fără condiții, ce e de făcut?

E clar faptul că nu au prea multe cunoștințe despre metodele preventive. Deși… oricum nu e nevoie de prea multă minte. Cumva, se întâmplă că familiile sărace au mai mulți copii decât cele care au condiții decente. În cazul ăsta, avortul e la fel de „grav” oare? Mă întreb ce ar alege acel copil dacă ar avea posibilitatea să o facă.

Oare ar prefera să se nască și să aibă o viață de coșmar, să nu aibă ce mânca, să nu poată merge la școală pentru că merge la cerșit și să devină probabil ceva hoț sau chiar mai rău, ori să dea „ignore” actului pe care părinții l-au avut fără să gândească? Nu știu voi, însă eu țin să cred mai tare varianta 2.

Adică… ce rost are să faci un copil căruia nu îi vei putea oferi nimic, dacă totuși poți să eviți acest lucru? Și știu că avortul pare cumva o crimă, însă e la un nivel mai mic… mai puțin dureros – probabil – și mai puțin „ilegal”.

Voi ce părere aveți despre toată treaba asta?

avort

14 comentarii


 1. Adi, România este încă țara în care „este rușine mare să vorbești despre sex”, țara în care.. rata violurilor este totuși destul de mare, etc.. am scris mai multe la mine pe blog. Însă, repet, bărboșii ăia de preoți, „nu dau” circulare cu grad obligatoriu, nu cer bani pentru vile și alte bălării proprii, nu se îmbogățesc cu oamenii proști, și mai ales nu învață lumea că copii sunt născuți fiindcă așa vrea Dumnezeu, încă suntem țara în care ora de religie este mult mai importantă față de ora de educație sexuală.

  Răspunde

 2. N-am înțeles niciodată de ce avortul (ca și viața ori căsătoria gay-lor) – subiecte absolut intime și personale – constituie preocupare de ordin public/social/general…
  Este fix treaba fiecăruia ce face cu viața personală, atât timp cât nu afectează mersul lumii.
  În privința avortului, nimeni, dar absolut nimeni nu are dreptul să decidă în locul femeii în cauză. Nici alte femei, nici legile (morale sau juridice) și cu atât mai puțin bărbații – că nu e treaba lor!
  Avem atât de multe probleme sociale grave, veșnic nerezolvate, care ne afectează pe toți (ca nație) și pe fiecare (personal, familial) iar noi ne irosim timpul și energia cu băgatul nasului unde nu ne fierbe oala…

  Răspunde

 3. Nu ar trebui sa ne preocupe ce fac ceilalti ci doar ce facem fiecare in parte. Nu ar trebui judecati nici unii nici ceilati pentru conceptiile lor (fie ca sunt pro avort fie ca sunt impotriva avortului; pro si contra oricarui lucru in general). Pana la urma fiecare este inzestrat cu liberul arbitru si fiecare ar trebui sa decita ce face cu viata sa. Dar acel copil avortat, care plange, ii e frica si se fereste cum poate de instrumentul cu care medicul il cioparteste de viu, el nu are drepturi? el de ce nu poate decide daca vrea sa moara sau sa traiasca? este dovedit faptul ca il doare, ca sufera enorm, ca este ingrozit, ca ii cresc si mai tare bataile inimii inainte de momentul in care corpul lui fragil este facut bucati. De ce credeti ca din ce in ce mai multi ginecologi renunta la a mai face aceasta ”operatie”? daca asculti declaratiile lor te ingrozesti. Apoi, nu stiu daca ai cunoscut vreodata pe cineva care a avortat…Starea psihica si fizica a femeilor care fac asta se schimba radical. In rau. Toata viata lor sunt urmarite de remuscari. Unele intra in depresii si stari de neimaginat. Marturiile psihologilor si a medicilor nu trebuie ignorate. Inainte ca o femeie sa faca aceasta crima, pentru ca da, este o crima (desi, repet, nu judecam pe nimeni, NU AVEM DREPTUL SA II JUDECAM PE CEILALTI) ar trebui informata. Da, urmarile avortului presupun o viata, nu chinuita, o viata ingrozitoare. Acele mame raman cu sechele pe viata! unele chiar se imbolnavesc grav atat fizic cat si psihic.

  Răspunde

  1. Cred că numai femeile cu educație ar putea rămâne cu urmări, nu și cele educate. Deși… și aici dă cu virgulă. Mă rog, cred că ar fi greșit să interzici avortul.

   Răspunde

   1. De acord! Marșul pentru viață își propune să lupte împotriva avorturilor, să încurajeze nașterea de copii și să susțină familia și tinerele mame în acest demers, nicidecum să interzică avorturile. Cred că s-a produs confuzie 🙂

    Răspunde

    1. Pe de alta parte, daca omori un om (nascut) e ilegal si imoral. Cum se numeste? crima, nu? nu ar trebui scoasa si legea asta? ca pana la urma si asta ingradeste libertatea de a alege, nu? poate am chef sa ii dau unuia in cap dar decid unii pt mine daca pot sau nu sa il chilaresc. Au dat o lege si nu ma lasa sa omor, dar mie imi vine. Copilul ala din burtica este tot om 🙂

     Răspunde

     1. Recunosc că nu cunosc prea multe despre avort, însă pe același principiu ar putea fi interzisă și masturbarea, nu? Că ai putea face un om totuși.


 4. Nu. Asta e altceva, e un subiect delicat dar se poate discuta pe tema asta ore intregi. Nu produci avort, nu omori pe nimeni, intra la alta categorie. Ca sa faci un copil, un om, ai nevoie de o femeie si de un barbat. Sper ca nu te-am suparat cu comentariile mele, sa nu ma intelegi gresit, te rog! 🙂

  Răspunde

 5. Pe familiile nevoiașe le cam doare în fund și de metodele de contracepție și de ce-o să se întâmple cu plozii lor.
  Marșul pentru viață e un copil născut mort.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.