Geografia stiinta Pamantului

Manualul de geografie clasa 9 constientizeaza elevii ca Pamantul le este a doua casa si ca trebuie sa aiba grija de el cum se cuvine.

Planeta este prezentata ca fiind suportul material pe care omul  isi cladeste o casa, inalta orase si amenajeaza parcuri si gradini.

Aici acelasi om intelept si atotputernic a construit giganti care produc energie, cladiri care ating norii cu varfurile sau turnurile lor.

Pamantul este o entitate a universului originala, fiindca este plina de viata.

In manualul de geografie clasa a 9 a se gasesc lectii despre:

  • cartografie. Elevii sunt initiate sa se orienteze corect dupa o harta, sa stabileasca in orice moment coordonatele unei asezari, dar sa si deseneze harti in mod stiintific. Harta este cea care ajuta omul care cauta un oras, o forma de relief, un obiectiv turistic sa se orienteze, dar si pe cel care s-a ratacit sau s-a trezit in urma unui accident in alta parte decat in cea in care isi propusese sa ajunga. Tot cu ajutorul cartilor se pot stabili distantele dintre doua orase de pe glob sau dintre doua tari.
  • cum a luat nastere scoarta terestra si formele de relief
  • modul in care activitatile omului sunt influentate de catre formele de relief. De cele mai multe ori formele de relief influenteaza si felul de a fi al omului. Persoanele care locuiesc in zone cu clima aspra sunt mult mai adaptabile si intelegatoare decat cele din asezarile care le ofera maximum de confort.
  • atmosfera, apele de pe pamant, viata si solurile de pe Terra. Aici sunt multe de spus. De pilda, cum pastram atmosfera, asa o avem. Ultimele tornade, inundatii devastatoare au fost cauzate de catre urmatoarele actiuni umane: rachetele antigrindina, efectul de sera generat de poluarea excesiva, defrisarie masive.

Acelasi lucru putem sa il spunem si despre apele in care omul deverseaza atat de multe mizerii. Fiindca in ape ajung canalizarile noastre si tot in ele se spala si vasele petroliere si asa ne mor pestii si pasarile de apa fiindca traiesc in acest mediu poluat.

Suntem responsabili de toate actiunile noastre prin care deterioarm mediul, mai ales ca lasam mostenire  pamantul, apele, padurile si bogatiile subsolului celor care vin dupa noi.

Este bine ca adolescentii sa invete de timpuriu despre toate aceste lucruri si sa fie prevazatori cu casa noastra! Ne bucuram ca pe site-ul librarie Delfin gasim toate manualele scolare de care avem nevoie si carti interesante din felurite domenii.

Cumparatorul poposeste pe site si dupa ce pune in cosul virtual ce are nevoie finalizeaza comanda si indica adresa de livrare.

Nu trebuie sa se duca nicaieri sa ia cartile sau sa le caute fiindca toate operatiunile sunt virtualizate.

Imi doresc si eu un manual de Geografie clasa a IX-a, fiindca stiu sigur ca am ce sa invat de pe el. Marturisesc sincer ca am probleme cu orientarea si ca am nevoie de puncte de reper sa pot localiza rapid orase si obiective turistice.

In concluzie, Geografia este stiinta pamantului si a modului in care omul trebuie sa aiba grija de casa lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.