Eu am discutat cu agenția, nu cu clientul

Am citit de multe ori pe bloguri ceva mai cunoscute articole în care bloggerii se plângeau pur și simplu cât de prost lucrează unele agenții și cât de mult întârzie cu plata. Recunosc că de multe ori m-am gândit că poate exagerează puțin, iar acum regret că am gândit așa. Am ajuns să înțeleg cum stă treaba de fapt.

Sunt un blogger mic, de provincie, cu vreo 250 de cititori pe zi care scrie de doi ani pe un blog generalist. Poate că mai sunt mulți alții ca mine. De aceea recunosc că m-am bucurat când am primit mesajul de Bakers Digital Communications, o agenție desigur, în care mi se propunea o colaborare ce părea a fi prima așa mai serioasă, pe bază de contract și alea alea.

Am primit mesajul pe 20 iulie, am răspuns în aceeași zi cu prețul pe care îl cer pentru publicitate aici pe blog și mi s-a spus că e un preț ok. Drept urmare pe 21 iulie am primit comunicat de presă, poze, informații și tot ce trebuie ca bloggerul să aibă o sursă cât mai bună de unde să se documenteze pentru un articol cât mai bun. Tot pe 21 am primit contractul pentru drepturi de autor, pe care l-am semnat și trimis înapoi pe data de 22, dată de la care în 60 de zile ar fi trebuit să primesc bănuții.

Nu am publicat articolul imediat după semnare, pentru că atunci aveam un articol scris pentru o altă campanie și prefer să existe o distanță de articole și timp între postările plătite. De aceea am primit mesaj de la reprezentantă agenției de mai sus în care am fost întrebat dacă e totul ok și când voi scrie. Am lămurit treburile ușor iar pe 27/07/2015 am scris articolul ăsta.

În perioada aia dădeam și pentru permis, iar banii ăștia îmi trebuiau al naibii de mult pentru a putea plăti ultima parte de bani instructorului care însă m-a înțeles și am fost nevoit să caut o sursă. Erau totuși niște bani pe care mă bazam.

Nu trecuseră însă 60 de zile așa că am zis să tac, că e ok. Așa am semnat, de ce să fac mofturi acuma după. Au trecut însă și cele 60 de zile și tot nimic. Desigur că apoi am fost nevoit să ofer informații despre trafic și alte chestii de genul și chiar am fost încântat. Am așteptat însă să treacă 61, 62… iar la un moment dat le-am scris să văd ce se întâmplă, desigur fără răspuns. Asta pe 24 septembrie.

Pe 18 octombrie le-am mai dat un mail și din fericire ăsta a primit un răspuns. Desigur că se așteaptă banii din partea clientului.

Și totuși, eu am primit mailul de la Bakers Digital Communications nu de la Telekom. De la Telekom primesc facturi și le plătesc, pentru că dacă nu plătesc rămân fără net, deci nu mai pot scrie pe blog. Și totuși dacă mă bazam pe banii lor, nu le plăteam factura, că nu am primit banii de la client. Nu?

Recunosc că nu mă așteptam ca Telekom să nu plătească o campanie, însă nu asta e problema mea. Eu nu am discutat cu Telekom ci cu Bakers. Deci nu ar trebui să mă plătească Telekom, ci Bakers. Pentru că și-au asumat asta când mi-au scris, nu? De ce să mă intereseze că Telekom nu a plătit, eu nu am nevoie de bani de la Telekom, ci de la Bakers. Cum să facă rost de ei, nu e treaba mea, ci a lor.

Ce aș face eu dacă aș avea o astfel de agenție și aș fi într-o situație asemănătoare? Aș plăti de la mine, pentru că am semnat un contract în care am zis unui om că îi dau niște bani. Și mă gândesc că poate agențiile ceva mai cunoscute chiar așa procedează, însă nu am prea avut ocazia să colaborez cu prea multe agenții iar dat fiind faptul că scriu acest articol, probabil voi mai aștepta ceva până la următoarea colaborare cu o agenție.

Dar asta nu e o problemă, scriu de plăcere și nu trăiesc din blog, deci sunt chiar fericit să fiu evitat de agențiile care nu își respectă cuvântul dat. Prefer desigur să fiu la fel de sincer precum am fost până acum, să zic lucrurilor pe nume și pe cifre. Chiar dacă vorbim despre o agenție precum Bakers sau clienți precum Telekom.

Repet însă a nu știu câta oară: eu am discutat cu agenția, nu cu clientul, deci agenția trebuie să îmi plătească.

bani

Distribuie articolul:

4 Comentarii

  1. Vai, Bakers Digital Communications! Pai asa facem? Eu nici n-am auzit de ei. Oricum, listele cu Agentiile astea se schimba constant, drept dovada lipsa de seriozitate a unora, ce duce la scaderea cifrei de afaceri.

  2. Ai foarte mare dreptate, daca ai un contract cu agentia si acolo scrie clar ca ei platesc, atunci ei nu si-au respectat propriul contract. Clauze de intarziere nu au fost? Sau doar clauze pentru tine gen sa nu stergi articolul…?

    • Au fost nişte clauze pentru întârzieri, însă nu au fost respectate, desigur. Nu mă mai mir… nici nu mă mai obosesc să fac scandal.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.