Despre centralele pe peleți. Informații utile

Când vine vorba de sistemul de încălzire a unei case, toți oamenii vor să facă economie. Combustibilul nu e tocmai ieftin, mai ales dacă vorbim de gaz. Lemnele sunt ceva mai ieftine, însă dacă avem parte de o iarnă geroasă și acestea pot lăsa o gaură destul de însemnată în bugetul nostru.

Aici apare alternativa, centrala Pellet 30. Această marcă de centrale produce cazane termice ce funcționează pe bază de peleți.

Ce sunt peleții?

Mai întâi, ca să nu pară că vorbim în termeni necunoscuți, o să definim ce reprezintă peleții. Aceștia sunt produși în general din rumeguș și deșeuri lemnoase, tocate pentru a avea o granulație fină, apoi deshidratate pentru a asigura o umiditate scăzută, apoi supuse la presiuni înalte. Ca material liant se utilizează doar substanța proprie a lemnului numită lignin, care după răcirea granulatului acționează asemenea unui adeziv natural la formarea micilor peleți. Peleții obținuți sunt de vreo 2-3 ori mai mici decât un dop de sticlă de vin.

Avantajele centralelor pe peleți

În primul rând, centralele termice pe peleți, sunt cele mai eficiente sisteme de încălzire a locuinței pentru că au cele mai reduse costuri. Acestea reprezintă o alternativă de succes pentru celelalte tipuri de centrale, în special pentru cele pe gaz, ale căror costuri sunt destul de piperate. O centrală pe peleți va reuși tot timpul să acopere necesitățile locuinței tale.

Dacă e să subliniem punctul forte al unei centrale termice pe peleți, am spune că acesta este caracterul său ecologic. De ce este o centrală termică pe peleți ecologică? Peleții sunt deșeuri lemnoase, rezultate în urma tăierii lemnului și comprimate până la dublul densității energetice a lemnului verde. Astfel, peleții sunt un combustibil curat, un înlocuitor perfect pentru combustibilii convenționali: gaz, petrol, cărbune sau lemn.

Un alt lucru ce trebuie punctat în ceea ce privește centralele termice pe peleți, este autonomia ridicată a acestora. Pe lângă faptul că un singur foc garantează o autonomie destul de îndelungată, au capacitatea de a furniza căldura necesară în întreaga casă.

Sunt ieftine

Centralele pe peleți sunt cele mai ieftine sisteme tehnologice de încălzire, datorită combustibilului ieftin folosit. Costul pentru exploatarea peleților este mult mai redus față de cel al combustibililor fosili. Așadar, dacă e să facem un calcul, am putea spune că o centrală termică pe peleți generează costuri cu până la 30% mai mici decât una clasică, pe gaz sau pe lemne.

Caracterul ecologic al acestor centrale se evidențiază în multe situații. Emisia de fum rezultată în urma arderii peleților este foarte redusă, iar cenușa poate fi folosită ca îngrășământ natural bogat în minerale.

Un alt factor important ce poate influența clienții să opteze pentru o centrală termică pe peleți, este spațiul redus de amplasare.

Indiferent de alegerea ta, centralele termice îți oferă o serie de avantaje. Echilibrează alegerea în funcție de nevoile și de bugetul de care dispui și raportează-le la caracteristicile de funcționare ale fiecărei centrale.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.