De unde atâta răzvrătire (din partea mea) asupra bisericii

Recunosc că, de ceva timp, nu mai văd cu aceiaşi ochi buni biserica cu care o priveam atunci când eram mic. Iar înainte de toate trebuie să spun că nu m-a apucat pe mine acuma răzvrătirea doar pentru a ieşi în evidenţă cu ceva, iar ca exemplu aveţi articolul ăsta, să nu spuneţi că profit de situaţie. Recunosc însă că situaţia de faţă m-a răzvrătit şi mai mult. Şi totuşi, de unde atâta răzvrătire?

Cred în Dumnezeu, cu tărie chiar, şi nu sunt satanist. Nici măcar nu ştiu ce ar presupune asta. Totuşi, în ciuda credinţei mele, nu mă simt atras de biserică şi cred că aceasta ar avea nevoie de o schimbare majoră. Da, am zis zilele trecute că le-aş dărâma cărămidă cu cărămidă, însă asta nu ar fi numaidecât o soluţie. Recunosc. Asta pentru că dacă s-ar pune în aplicare taxele pe care le plăteşte oricine, biserica ar fi chiar profitabilă şi pentru stat, pentru că ar contribui şi altfel decât spiritual.

De unde atâta răzvrătire? Ei bine totul ţine de legalitate. Nu mi se pare normal ca nişte câştiguri pe care un preot le realizează la o sărbătoare anume, precum e Paştele, să nu fie impozitate. De exemplu eu câştig aproape 100 de lei din afilierea cu cărţi, însă nu primesc 100 cu toate că m-aş bucura. După ce mi se retrag toate taxele, reţinerea anticipată, CAS, CASS-ul şi nu mai ştiu eu ce, rămân cu doar 70% din venitul câştigat. Adică eu de ce să plătesc, iar ei nu?

După cum spuneam şi mai sus, cred cu tărie în Dumnezeu însă nu cred că slujirea Lui te scapă de taxele care nu sunt tocmai mici la noi. De asemenea un alt lucru pe care nu îl înţeleg este legat de veşmintele preoţilor de la noi. Chiar e nevoie să fie atât de aurii sau să aibă tot felul de pietre, care poate că nu au cine ştie ce valoare însă ne trimit cu siguranţă cu gândul către bani. Iar un bun exemplu aveţi în imaginile de mai jos:

faraon-compressor

patriarh-compressor

Cam care e evoluţia? Sau dacă priveşti imaginea cu numărul 2, unde te duce gândul? Nu cred că la Dumnezeu.

Despre maşinile de lux parcate în faţa bisericii, iar o mulţime de imagini veţi găsi dând click aici, nici nu vreau să mă gândesc cât costă un bolid din ăla, şi nici măcar nu pot visa la aşa ceva, chiar dacă ar fi să cumpăr una la mâna a 4-a, dacă exista termenul ăsta.

Totodată mi-ar plăcea ca biserica să fie mai deschisă evoluţiei. Eu ca tânăr care ascult rock şi care face din multe lucrurile considerate „păcate” (gen mai beau şi eu o bere, două), sunt criticat de biserică, aşa că nu mă pot simţi atras de ea. Lipseşte comunicarea.

În ciuda acestor lucruri care tare mă deranjează, nu pot să nu recunosc faptul că mai sunt şi preoţi aşa cum ar trebui să fie. Modeşti şi mai aproape de oameni, indiferent de tipul lor şi de muzica pe care o ascultă. Majoritatea este însă total opusă.

Şi totuşi, chiar e nevoie ca biserica să plătească taxe, iar cei care nu sunteţi de acord cu asta, sunt curios de ce. De ce să nu plătească taxe pe venit dacă toată lumea face asta? Chiar are legătură cu credinţa? Scrie ceva în Bibilie de genul că preoţii nu ar trebui să îşi declare veniturile?

6 comentarii


 1. Apai despre bietii popchi ca sa dzic, e saraci de vai de mama lor, abia isi mai trag sufletul de burtile lor burduhanoase, traiesc ascetic numai cu paine si cu apa asa dupe cum scrie cartile, si doar asa, din cind in cind mai trag cite un chiolhan si se mai coinstesc si ei ca doara oameni e si ei, deci e de inteles. Eu numa nu poti pricepe ce are toata lumea cu ei, ca nu face nimica rau la nime, vine la orice eveniment de la nastere.nunta/botez si pina la deschiderea canalului Dunare-Marea Neagra si autostrada lu’ Peste, la toate evenimentele e cite un sobor de preoti, si sa vezi culmea culmilor, ca nu pretind nici un ban pentru toate serviciile, doar oamenii fraierii de ei incearca sa le testeze cinstirea cu sume de bani mai mari si mai mici, si sa vedeti ca la sume mici cum strimba din nas ca sa puna mai mult, si la sumele mari de bani strimba si mai tare, ca daca tot dai bani multi inseamna ca ai bani si mai multi. Si uite asa s-a creat „moda” de a da bani, si incet incet banul a pus stapinire pe bietii popi care daca vreai iti mai taie si chitanta (dar inca n-am vazt sa aibe casa de marcat portabila cu ei), si daca pina acuma mergea fiecare cu mina intinsa sa deie bani, acuma merg popii cu mina intinsa sa le pui banutii, ca asa e obiceaiul, sa dai bani multi, cit mai multi. Si uite asa averile lor se ingroasa, si ei huzuresc fain frumos in timp ce tu muncesti din greu sa cistigi un banut si statu sa te jupaoie cu impozite, cu facturi si cu penalitati. Betii popi (beti sau bieti ?!) n-au treaba cu impozitu, n-au ei nice o treaba cu nimic, doar sa fie atenti sa mai rosteasca inca o incantatie ca sa mai iasa ceva gologani. Daca ati banui macar ce averi au popii, sigur ati face atac de apoplexie, ati ramine cu gura cracanata, si v-ati intreba daca nu cumva e gluma, sau un scenariu prost de film. Mai bine sa nu stiti ! E suficient ca neplatind impozit va puteti inchipui si singuri ce saraci e popchii, vai de ei…

  Răspunde

 2. Am observat că mulți bisericoși strâmbă din nas când cineva spune ceva rău de biserică sau de preoți, și dacă nu cotizezi la popă e ca și cum nu ai avea credință (din punctul lor de vedere). Am simțit pe propria piele cum e cu criticile de gen.
  Când eram mică eram foarte bisericoasă pentru că așa am fost învățată. Când am crescut am început să văd lucrurile altfel, mai ales că mie mi-a plăcut să gândesc și am văzut că bisericoșii habotnici nu prea au acest frumos obicei. În orășelul meu s-a construit o catedrală și era foarte aproape de blocul meu. Vedeam de pe balcon muncitorii care s-au chinuit ani de zile s-o ridice (pentru că a fost ridicată în mulți ani, cu bani din donații, fie de la credincioși, fie de la sponsori). În spatele catedralei era casa parohială, de unde am simțit, în repetate rânduri, venind un miros de grătărel și fripturele în postul Paștelui! Dacă ziceam ceva bisericoaselor, o băgau p-aia cu ”să faci ce zice popa, nu ce face”. Adică ele țineau post negru, de nu se mai țineau pe picioare, în timp ce popa abia își ducea burta și nu ținea post nici măcar în Vinerea Mare…
  Am devenit atee și cred că a fost cea mai liniștită perioadă din viața mea. Probabil din cauza faptului că bisericoasele nu mai stăteau de vorbă cu mine :)) Când am simțit nevoia să mă duc din nou la biserică, m-am dus. La biserica romano-catolică. Din cauza preotului ortodox devenisem atee, mai bine zis el a fost picătura care a umplut paharul…
  Nu-ți mai spun câte mi-au auzit urechile în ultimii cinci, de când merg la catolici, câte cuvinte ”de bine” de la ”credincioși” 🙂 Uite că în cinci ani nu mi-a venit niciodată preotul (catolic) în casă și nu mi-a cerut nimeni bani. Și în ultimii patru ani nici măcar n-am dat banii pe calendare, iar rozariul și o mică statuetă cu Fecioara Maria le-am primit cadou de la preot. Iar unii dintre călugări (de fapt, se numesc frați capucini) ascultă rock! Sataniști, nu? :))) Aș putea să vorbesc despre diferențele enorme dintre cele două biserici până mâine.
  Direct de la sursă, adică de la preotul care-mi vine mie în casă cu boboteaza și alte ocazii (neinvitat) am aflat că un preot – și nu unul cu cine știe ce parohie, ci unul mai de la țară – trebuie să cotizeze anual cam o sută de milioane de lei vechi la patriarhie, altfel… la revedere. Sunt obligați să ceară bani de la oameni pentru că și ei, la rândul lor, sunt obligați să cotizeze. Îți dai seama cam care este capul răutăților… nu dăm nume, că nu vrem să-i stricăm preafericirea :))
  Așa că nu ești de condamnat dacă nu vezi cu ochi buni cu biserica, înseamnă că vezi lucrurile așa cum sunt. Și te felicit pentru asta 🙂

  Răspunde

 3. „Nu au cine știe ce valoare”??? :)))
  Cumpăra-i tu iubitei tale haine de aceeași sumă folosită pe accesoriile celui care apare în fotografia articolului și o să te ceară ea în căsătorie.
  Eu ți-am înțeles răzvrătirea de la bun început. Partea mai proastă e ca începeam s-o simt și eu. Și știi ca sunt de acord cu tine, mai puțin la partea cu dărâmatul. Se cheltuie mult și se uită învățăturile Bibliei.
  Iar tu, bloggere, scrie în continuare. Încă mă impresionezi 🙂

  Răspunde

  1. Atunci e şi mai rău dacă sunt din aur. Şi mă face să-mi doresc şi mai mult ca acest personaj să dispară. De parcă mă uit la un manelist cum aruncă cu bani la nu ştiu ce botez, nu la un preot care are alt rol…

   Răspunde

 4. Exista preoti care fura asa cum exista medici care fura, exista profesori care fura asa cum exista si elevi care fura. Asta nu inseamna ca MEDICII, sau profesorii,sau elevii sau preotii sunt niste hoti. Asta inseamna ca mai exista si exceptii negative. Exceptiile nu sunt majoritatea.

  Pana acum 3 ani nici eu nu eram cu biserica. Pana cand am inceput sa am o problema de sanatate la care medicii nu gaseau rezolvarea. ZILNIC ma simteam rau, si NIMENI nu a gasit cauza. Analize la 2 luni, investigatii peste investigatii, eu continuam sa ma simt rau. Si starea asta a durat 3 ani. Imagineaza=ti 3 ani in care sa nu fii in stare nici macar sa iesi sa duci gunoiul. Ultima solutie in care nu credeam a fost sa merg la un preot. Dupa ce mi-a pus mana pe cap si am discutat 30 minute, am plecat vindecata. Brusc. Alor mei nu le venea sa creada. Bineinteles ca a ramas duhovnicul meu. Cand m-am casatorit am tinut neaparat sa ne cunune, il vad ca pe cineva din familie acum. Problema era ca in ziua respectiva trebuia sa fie in Bucuresti. A luat avionul dus-intors fara sa accepte vre-un ban pentru asta de la noi.. Referitor la plata care se da pentru cununie, a spus ca dam daca avem si vrem, dam cat avem si daca ne place slujba. Organizeaza intalniri cu tinerii in care discutam pe diverse teme culturale si spirituale. Ne face ceai si prajituri fara sa ceara nimic in schimb. Organizeaza intalniri cu oamenii singuri (divortati sau vaduvi) pentru a-i sprijini in suferinta si singurateatea lor. Nu cere bani pentru asta. Ajuta oamenii bolnavi si copiii saraci. Conduce o masina second.
  Parintele Nicolae Tanase a salvat peste 150 de copiii si ii creste pe toti asa cum poate. Parintele Necula stim cu totii cat este de popular si de iubit. Nu are masina si iubeste muzica rock 🙂 Fostul meu duhovnic din copilarie si-a donat casa unei familii sarace si s-a mutat in casa socrilor. Sunt multe exemple. Si ti le pot scrie, dar asta ar insemna sa nu ma mai opresc din scris. Si vorbesc despre exeple pe care le conosc personal.

  Stiu, cred, vad, exista si exemple negative, dar hai sa nu ii mai punem pe toti in aceeasi oala. Salariul unui preot este foarte, foarte mic. Intereseaza-te, sa nu zici ca iau eu apararea cuiva (desi o iau, indiferent ca e preot, profesor, medic). Daca e sa compari cati preoti sunt saraci si cati preoti au masini de lux, vei ajunge la concluzia ca mass media te manipuleaza cu stirile de genul, si nu ma refer doar la subiectul biserica. Nu cere nimeni bani cu forta. Mass media face ca ”majoritatea sa para opusa” desi este vorba despre minoritate. Exact cum e cu stirile despre crime sau accidente.

  Referitor la hainele preotilor citeste cu atentie Vechiul Testament 🙂

  Nu esti criticat, esti iubit, indiferent de ce asculti sau ce faci. Iti garantez.

  Asta cu taxele este mai complicat. Ei au un salariu mai mic decat al unei vanzatoare. De exemplu, un preot debutant, în primii ani de preoţie, primește în jur de 400 ron ajutor de la stat, dar nu ii iau impozite, cu toate astea el trebuie să vină cu bani din buzunar să-și asigure această continuitate a cărţii de muncă. El trebuie sa asigure toate taxele la curent, apa, samd din biserica. De asta e nevoie de donatii. Pe timpuri preotii erau platiti doar de credinciosi. Ne povestea parintele la care merg ca anul trecut a avut 2100 ron din donatii pe tot anul. Cam 173 ron/luna din care trebuia sa plateasca facturile din biserica. El daca nu ar fi profesor universitar ar trai foarte greu, mai ales cu 5 copii. Eu sunt de acord ca preotii sa plateasca impozite, cu conditia sa aiba un salariu decent.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.