Skip to content

Cum sa scrii un eseu de nota 10 la bacul de la Romana?

Cea mai dificila parte a bacalaureatului la Limba și Literatura Romana este punctul numarul 3 din examenul scris: eseul. Este o parte care pune la contributie imaginatia elevilor si in acelasi timp, le solicita cunostinte serioase referitoare la anumite opere literare.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac elevii este acela de a invata cuvant cu cuvant ceea ce gasesc in carti precum Eseul Editura Art. Este adevarat ca aceste culegeri de esee sunt foarte bune, insa nu sunt suficiente.  Poti sa iti cumperi Eseul varianta rapida, insa in acelasi timp este bine sa te pregatesti si altcumva:

  • Sa citesti cu atentie toate operele, dar si alte opere scrise de autorii pe care ii analizezi;
  • Sa le pui intrebari profesorilor;
  • Sa ai discutii constructive cu colegii.

Daca respecti toate aceste reguli, ai toate sansele sa treci cu brio peste examenul de la bacalaureat. Daca esti pregatit, atunci cand esti in focurile examenului vei mai avea nevoie doar de mici reguli care sa transforme eseul intr-unul de nota zece.

Cum sa redactezi un eseu de 10?

1. Un prim pas este de a citi cerintele cu atentie.

Oricat de greu ar fi de crezut, o buna parte dintre cei care pica examenul de bacalaureat o fac pentru ca nu citesc cu atentie cerintele. Nu este un sfat valabil doar la romana, ci la orice alta materie.

Cerintele sunt, de regula, foarte clare, insa lipsa atentiei te poate sa scrii cu totul si cu totul altceva. La subiectul 3 al examenului ti se va cere sa respecti structura discursului de tip arguentativ, sa respecti normele limbii literare si sa scrii un anumit numar de cuvinte. Daca bifezi toate aceste 3 elemente, esti foarte aproape de un rezultat bun.

2. Nu neglija ipoteza.

Ipoteza reprezinta doar o mica parte a eseului, insa este una dintre cele mai importante parti, deoarece introduce cititorul in mica ta opera. Atunci cand scrii ipoteza este bine sa te gandesti la intregul eseu si sa iti faci o schita menala.

3. Dezvolta cu atentie argumentele

Daca esti pregatit, cu siguranta ai toate argumentele necesare pentru a scrie eseul. Trebuie doar sa le pui intr-o anumita ordine. Incearca sa le dezvolti cat mai corect si sa te bazezi pe citate, exemple si ilustratii. Cea mai mare greseala pe care o poti face este sa emiti propriile pareri in eseu, pe post de arguent.

4. Formuleaza o concluzie

Orice eseu trebuie sa se incheie cu o concluzie, care este ideal sa nu fie ipoteza reluata. Concluzia poate sa fie formulata printr-un aliniat care sa inceapa cu ” Avand in vedere cele enuntate mai sus ” sau ” Prin urmare”.

5. Respecta cu strictete tehnica redactarii

Chiar daca nu stii foarte multe lucruri despre opera pe care o ai la examen, este bine sa respecti tehnica redactarii, sa fii coerent si cursiv. Vei primi suficient de multe puncte daca reusesti sa scrii corect.

Atunci cand esti la examen este bine sa iti iei timp suficient pentru a structura cat mai bine eseul. Poti sa te folosesti de o ciorna pentru a-ti schita ideile principale si sa contruiesti pe foaia de examen pe baza acestor idei.

Indiferent ca esti sau nu talentat la romana, cu siguranta poti trece cu usurinta atata vreme cat respecti toate regulile si evident, atata vreme cat inveti. Daca nu inveti, sansele tale sunt aproape zero.

Be First to Comment

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.