Skip to content

Coșuri de gunoi potrivite pentru colectarea selectivă a deșeurilor acasă

Schimbările climatice și cele ale mediului înconjurător au legătură și cu modul în care noi ne comportăm cu natură. Iar colectarea selectivă a deșeurilor folosind cosuri de gunoi profesionale este printre principalele acțiuni prin care putem să avem grijă de ceea ce ne înconjoară.

Cosuri de gunoi | Cleanexpert

Ce presupune colectarea selectivă a deșeurilor?

Colectarea selectivă a deșeurilor presupune separarea acestora în funcție de anumite categorii pentru că etapă reciclării să se realizeze într-un mod mai facil. Acest mod de colectare este util pentru a reduce cât mai mult gradul de poluare a aerului și a apelor.

Prin colectarea selectivă și reciclarea materialelor este diminuat consumul resurselor naturale precum energie, apă sau petrol, dar și nivelul substanțelor nocive din aer, dat fiind faptul că în procesul de fabricare al altor produse sunt utilizate materialele reciclate și nu cele primare.

Coșuri de gunoi pentru colectări selective

Pentru a reuși să depozitezi separat deșeurile din casă ta, este necesar să le împărți în trei categorii: sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Și, pentru a-ți fi mai ușor să știi unde să le arunci în momentul în care nu îți mai sunt de folos anumite obiecte, poți achiziționa câte un cos de gunoi colorat diferit pentru fiecare tip de deșeu.

În general există câte o culoare atribuită fiecărei categorii, astfel:

 • Obiectele din sticlă se depozitează într-un coș de gunoi verde;
 • Obiectele din plastic și metal într-un coș de gunoi de culoare galbenă;
 • Obiectele din hârtie și carton se aruncă într-un coș de gunoi albastru.

Dacă vei alege și în casă ta să depozitezi deșeurile în funcție de această schemă de culori, apoi îți va fi mai ușor să rețîi care sunt containerele în care trebuie să le arunci. De regulă, există locuri special amenajate în care sunt amplasate astfel de coșuri de gunoi în care lumea aruncă deșeurile în mod selectiv. Apoi, toate aceste deșeuri sunt transportate către centrele de reciclare.

Ce obiecte se colectează în mod selectiv

Nu toate obiectele care se sparg, se deteriorează sau de care nu mai ai nevoie sunt încadrate în acest proces de selectare și reciclare. În funcție de fiecare categorie, iată ce produse se colectează selectiv și care nu.

 • Obiectele din sticlă – pot fi colectate selectiv sticlele indiferent de culoare acestora, însă fără a avea și dopul inclus, borcanele, dar fără capac, sau alte recipiente din sticlă de la produsele alimentare sau cele cosmetice. Pe de altă parte, nu sunt incluse în acest proces oglinzile, geamurile, becurile, paharele sau veselă.
 • Obiecte din plastic și metal – în prima varianta se încadrează pet-urile, recipientele produselor alimentare sau cosmetice, caserolele și veselă din plastic, ambalajele de tip folie și pungile din plastic. Însă, nu se colectează selectiv jucăriile din plastic, ghivecele, sacoșele sau alte produse care conțîn materiale mixte.
 • Obiectele din hârtie și carton – sunt colectate selectiv aproximativ toate obiectele din acest material, mai puțîn hârtia cerată și produsele mixte care conțîn și alte materiale.

Cum se colectează în mod selectiv?

Pentru a îți fi mai ușor să colectezi deșeurile din casă în mod selectiv și pentru a îți formă acest obicei de viitor, poți ține cont de câțiva pași pe care să îi urmezi.

În primul rând identifica cu atenție categoria în care se încadrează fiecare obiect pe care vrei să îl arunci. Apoi, pentru a economisi spațiul de depozitare, încearcă să presezi obiectele, în special dozele sau diversele ambalaje. După presarea acestora le depozitezi în coșul de gunoi specific fiecărei categorii, iar în final, când se strâng mai multe deșeuri, le depui în containerele special amenajate pentru reciclare.

Întregul proces nu este unul dificil, mai ales dacă te gândești că în acest mod ajuți mediul înconjurător și, implicit, și pe ține.

Be First to Comment

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.