Skip to content

Cam cât de important e să ai niște cauciucuri de iarnă bune

Se pare că iarna a venit mai repede decât m-aș fi așteptat, așa că acum vreo 4-5 zile deja mașina mea era mai albă ca niciodată, acoperită toată de zăpadă, iar pe drumuri zăpada îmbibată cu apă făcea legea. Am cumpărat mașina deja cu cauciucuri de iarnă destul de bune însă pentru a fi sigur pe roțile mele, mi-am cumpărat încă 2 noi pe față, iar cele din față care erau destul de ok, le-am pus pe spate. Am schimbat chiar și anvelopa roții de rezervă, că nu se știe niciodată când ai nevoie de ea.

În mod normal, legislativ vorbind, trebuie să ne echipăm mașinile cu anvelope de iarnă imediat după ce zăpada sau poleiul își face apariția. În cazul în care suntem surprinși că circulăm în condiții de iarnă fără anvelopele de iarnă, atunci riscăm să rămânem fără certificat de înmatriculare precum și să primim o amendă care începe de la 720 de lei și care poate fi de până la 1.600 de lei. Destul de mari cât să îți poți lua niște anvelope care să te scoată din iarnă fără probleme.

Și totuși, nu cred că trebuie să ne cumpărăm anvelope de iarnă doar pentru a nu risca să primim o amendă, ci pentru că ne dorim să fim în siguranță mereu. Iar situații în care vei observa că achiziționarea unor anvelope de iarnă noi a fost o decizie bună vor fi multe. Am condus atât pe zăpadă cât și pe noroi și am văzut că nu am probleme cu aderența, ba chiar fulga mea stă destul de bine pe stradă, atât atunci când frânez, în pante dar și în curbe. Asta pentru că am niște cauciucuri bune.

Recunosc, poleiul nu l-am testat până acum, pentru că nu am avut ocazia, dar sunt curios cum reacționează fulga atunci când dă de gheață pe asfalt. Totodată, este foarte bine să știi că vei putea frâna cât mai bine și mai eficient totodată pentru a evita unele situații nasoale, în care alți participanți la trafic greșesc iar tu trebuie să fii preventiv. Iar o situație asemănătoare mi s-a întâmplat astăzi când o mașină cu numere de Bulgaria – nu i-am observat marca – intra în depășire, în curbă cu vizibilitate foarte mică, iar eu eram pe banda mea și m-am văzut nevoit să încetinesc să poată efectua el depășirea ca să nu ne ciocnim, mai ales că asfaltul era destul de ud.

De acum, nu-mi rămâne decât să aștept primăvara și vremea bună, prietenoasă. Încă nu am anvelope de vară pentru atunci însă mă gândesc să îmi achiziționez anvelope all season care am văzut că au la rândul lor un preț ok iar marele lor avantaj este acela că le vei purta indiferent de sezon, deci vei scăpa de grija schimbării anvelopelor.

Așadar, sper că voi v-ați schimbat anvelopele de vară cu cele de iarnă, sau că măcar aveți anvelope de tip all season. Pentru siguranța voastră, desigur.

anvelope de iarna

2 Comments

  1. macar pe puntea fata pentru franare , tractiune si directie

  2. Este foarte important, iti ofera siguranta ata tie cat si celorlalti pasageri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.