Skip to content

Botoșăneni, haideți să navigăm prin fibră optică!

Despre Botoșani nu se vorbește prea mult pe bloguri pentru că e un orășel mic care nu prea a ieșit în evidență cu prea multe lucruri. Totuși mie îmi place Botoșani pentru că e un oraș ok, în care poți trăi decent, dar și în care poți face destul de multe lucruri: poți merge la meci pentru că avem echipă de fotbal care a jucat în Europa, Mall cu multe magazine și cinema 3D avem, terase și pub-uri nici nu mai zic, librării și biblioteci există, cluburi or fi – că nu prea le vizitez – precum și internet de calitate superioară pentru acele momente în care nu faci niciuna din activitățile menționate anterior.

Eu am internet de vreo 10 ani probabil, sau chiar de mai mult timp, iar atunci când mi-am pus, am ales să beneficiez de toate serviciile celor de la Telekom, care pe atunci se numeau Romtelecom. Aveam cel mai mic contract disponibil pentru că nu aveam nevoie de viteze prea mari. Nu am dorit mai mult pentru că stau acasă numai prin vacanțe, așa că pentru blogging mi-e mai mult decât suficient.

Totuși, dacă îmi va fi scris ca pe viitor să locuiesc tot prin sau pe lângă Botoșani știu că mă voi putea bucura de internet prin fibră optică, iar asta datorită celor de la Telekom.

Până acum internetul prin fibră optică cu viteze de 1 Gbps era furnizat de Telekom în orașe mari precum București, Iași, Cluj, Constanța, Craiova și în încă vreo 7-8 orașe. De acum însă noi botoșănenii nu ar mai trebui să ne simțim marginalizați deoarece Telekom își extinde acoperirea pentru internetul prin fibră optică și în Moldova, ajungând în orașe precum Botoșani, Suceava și Focșani.

Cu ce e mai bun internetul prin fibră optică decât cel obișnuit?

După cum ziceam și mai sus, internetul prin fibră optică are viteze de până la 1Gpbs, adică de nu știu câte ori mai rapid decât cel de care dispun eu acum. Cu o astfel de conexiune la internet te poți juca un joc online chiar dacă în același timp poate descarci câteva filme, asculți muzică pe Youtube și poate că faci și streaming în timp ce vorbești cu prietenii pe Skype. Totul fără a avea pic de lag. 

INTERNET PRIN FIBRA OPTICA TELEKOM

De asemenea, ar mai trebui să știți că internetul nostru este mult mai bun decât în țările de unde își iau românii noștri mașini. De exemplu am un prieten care locuiește în Italia cu familia și de fiecare dată când vine în țară se miră când vede cât de bine merge internetul nostru. Astfel ar trebui să fim mândri că suntem peste nivelul multor țări atunci când vine vorba de viteză la internet. Deci, mii de mulțumiri celor de la Telekom pentru internet rapid.

Ar mai fi însă o problemă de rezolvat: internetul zboară și îți oferă toate aceste posibilități, însă calculatorul te ține? Dar asta ține de fiecare dintre noi.

Fibra optică e bună și pentru TV, nu numai pentru net

Pe lângă faptul că odată cu introducerea internetului prin fibră optică (adică FTTH, pentru cei care se pricep la tehnologie)  vom naviga pe internet mai rapid chiar decât a alergat Bale în meciul cu Barcelona din 2014, ne vom bucura și de până la 140 de canale digitale, din toate acestea 24 fiind HD, iar 62 dintre ele fiind disponibile nu numai la televizor, ci și pe laptop, la adresa www.telekomtv.ro,  sau smartphone și tabletă laptop folosind aplicația Telekom TV Web & Mobile.

internet de la telekom

Și, dacă tot am vorbit puțin de fotbal mai sus atunci ar trebui să mai menționez și faptul că vom avea la dispoziție competiții importante precum Champions League, Europa League, Liga 1 și multe altele, difuzate în totalitate în exclusivitate la Dolce Sport, care e canalul de sport al Telekom Romania. Păcat este că nu s-a calificat și Botoșani în Europa că astfel i-am fi putut urmări HD prin fibră optică. Ce fain ar fi fost! Până anul viitor când, sper eu, FC Botoșani se va califica iar, putem însă să ne uităm la documentarele de pe Discovery, BBC Earth, History, Crime & Investigation, Animal Planet sau de pe National Geographic .

Tot la capitolul TV, cu  ajutorul televiziunii interactive (IPTV) ,  în cazul în care dorim să revedem un meci sau un documentar care ni s-a părut interesant, o putem face folosind înregistrarea în Cloud, Arhiva TV sau funcția de Video la cerere. Dar e nevoie și de un televizor mai nou.

De apreciat este și faptul că în ciuda faptului că viteza este muuuuuuuult mai mare, dacă optăm pentru internet de viteze de până la 1Gbps prin fibră optică, prețul crește doar cu 10 lei. Adică cel mult două beri băute la o terasă în oraș.

Așadar, dragi botoșăneni, suceveni și focșăneni, am învins!

AUTOBAHN TELEKOM_72

One Comment

  1. Ion Ion

    Da. Numai ca nu e chiar așa. Viteză ăia gigabit e numai în rețeaua telekom. Acum poți să ai internet 1g dacă întri pe un server de streaming din upc sau mai rău, hostate prin străinătate no să meargă nici cu 50 mb / 8 bineînțeles.
    Asa ca.. Pe extern tot varză sunt cu internetul. Ca să nu mai zic de șmecheria care o fac în servere cu NAT -ul. Primesc oamenii ip-uri de interior . pt ip fix public te băga la abonament business …. În fine …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.