Skip to content

Bloggerii vechi și noi

bloggeri vechi si noiCiteam aseară niște articole putin mai aprinse despre anumite reproșuri dintre bloggerii vechi și bloggerii noi. Ideea e relativ simplă: bloggerii noi sunt frustrați pentru că sunt ignorați de către bloggerii vechi iar cei din urmă se gândesc la viitor și spun că nu va avea cine să le țină locul. Eu nu sunt de acord nici cu cei vechi dar nici cu cei noi.

Teoretic vorbind sunt un blogger mai nou în blogosfera românească deoarece nu am decât 6-7 luni în spate însă mă mândresc cu faptul că incă mai scriu iar acest blog deoarece multe persoane renunță după primele două luni. Deci am ceva în plus față de aceștia.

Încep cu bloggerii aflați la început de drum care au așteptări de la bloggerii mai vechi, cunoscuți în blogosferă. Nu prea înțeleg ce așteptări ar putea să aibă de la aceste persoane. Nu cred că un blogger mai micuț i-a dat un mail lui Chinezu în care solicita un sfat iar acesta i-a răspuns răstit, sec sau cum se mai spune pe la noi, în sictir. Poate ca nici aceștia nu au timp să răspundă la fiecare mail pe care îl primește deoarece in general sunt oameni mari care pe lângă blog mai au și o familie de hrănit și un job care îi ajută să trăiască. Mă gândesc însă că mulți și-ar dori să primeasca publicitate gratis de la aceștia, fapt care nu mi se pare decât nesimțire! Vrei să ai mulți cititori ? Câștigă-i, nu-i cerși!

Bogdana spunea într-un articol că se teme că nu va avea cine să le ia locul atunci când Zoso, Chinezu sau Manafu se vor lăsa de blogging. Personal mi-am făcut blogul pentru a scrie ceea ce cred, ceea ce îmi place iar când am un sfat de dat să o fac prin intermediul blogului. Desigur că mi-aș dori ca peste doi trei ani La-Vorbitor.Ro să fie un brand, un blog cu câteva sute, mii sau milioane de cititori pe zi. Sunt însă realist și nu voi alerga după succes ci doar voi scrie iar dacă el va binevoi să apară atunci nu îi voi închide ușa în nas.

Bloggerii mici nu vor ajunge ca bloggerii mari

Aici nu sunt de acord. Acești bloggeri au ajuns unde sunt acum prin muncă. Au scris articole care au prins bine la cititori și astfel au ajuns cunoscuți. Totuși eu ca blogger mic de ce aș vrea să fiu ca ei când pot fi ca mine ? De ce mi-aș dori să fiu ca altă persoană atunci când îmi pot construi un brand al meu.

Nu vreau să înțelegeți greșit. Îi respect pe oamenii ăștia, îi admir pentru ceea ce au facut și pentru faptul că au ajuns unde sunt acum însă nu sunt de acord cu faptul că noii bloggeri vor trebui să ajungă ca ei. Nu am fost niciodată de acord cu ideea că trebuie să avem un idol, un model pe care să îl urmăm. De ce aș face asta? Trebuie să fim originali!

Bloggerii generaliste sau bloguri nișate

Tot printre aceste articole am citit că bloggeri noi au bloguri generaliste și nu vor avea succes deoarece sunt acei bloggeri mari care au ocupat această nișă, dacă îi putem spune așa. Păi dacă se pune problema că Zoso va dispărea din blogosferă ca Elodia atunci va lăsa un loc liber nu ? Loc pe care îl va câștiga o persoană care-l merită.

Acești bloggeri au succes cu articolele lor deoarece sunt trecuți prin viață și astfel au acumulat o experiență pe care o împărtășeșc cu noi prin intermediul blogului. Au făcut o facultate sau mai multe, au avut un job sau mai multe, au o nevastă (sau mai multe :)) ), copii, familie etc. Toți acești factori i-au ajutat să poată scrie toate aceste articole care au succes în blogosferă.

Repet, acest articol nu este un atac către bloggerii ”vechi” ci doar îmi expun părerea ca blogger nou. Pe mulți din ei nici nu îi înțeleg deoarece probabil ar trebui să trec si eu prin ceea ce au trecut ei pentru a înțelege unele articole iar eu cum sunt puțin mai necopt, nu pot. De exemplu eu pe Chinezu nu îl citesc deoarece nu îi înțeleg toate articolele însa de la blogul lui Manafu învăț multe deoarece scrie și articole despre blogging, categorie care mă interesează.

După cum am zis și mai sus eu nu m-am considerat niciodată blogger, eu doar am un blog și scriu pe el însă trebuie să mă implic mult mai mult ca să ma pot numi blogger. Experiența vorbește. Eu ca viitor blogger îmi propun să îmi îmbunătățesc cât mai mult scrisul și să ajut câtuși de puțin blogosfera precum și persoanele care îmi citesc articolele.

 

 

 

28 Comments

 1. Sarcasticu Sarcasticu

  Blogging-ul la un nivel înalt e deja marketing. Niciodată nu i-am citit pe acești bloggeri „mari”.

  Îi respect că au făcut o muncă bună la început. Dar cum toți au scris la început: „eu n-am să scriu pentru bani” și după câțiva ani au început să ofere doar… publicitate pentru asta am numai „vorbe de duh”. Trist!

  Dar blogging-ul la niveul ăla înalt printre cei „vechi” nu mai e blogging. 🙂 Că ai platforma wordpress instalată, asta nu te face blogger.

  • Eu nu aș spune că fac doar bani din blogging. Cel puțin bloggerii menționați mai sus nu au doar advertoriale pe blog si nici nu sunt plini de bannere sau linkuri. Totuși daca primesc o ofertă bună pentru un advertorial de ce să o refuze ?
   La rândul lor aceștia plătesc un domeniu, un host, curent, cafea etc. Nu cred ca e tragedie dacă gasim și un advertorial pe acel blog. Totuși nu despre asta era vorba însă atunci când primim o oferta bună mai scriem și un asemenea articol. Așa voi face și eu și sunt sigur ca nici tu nu vei refuza o ofertă care nu se lasă refuzată.

   • Sarcasticu Sarcasticu

    Eu nu am nimic cu cei care câștigă un ban din blogging, din articole, din advertoriale, din link-uri, imagini ș.a. Chiar n-am nimic. Din contră, respect asta; pentru că e o muncă grea …și necesită mult timp și uneori inteligență.

    Ceea ce am este că, îi urăsc pe ăia care la început de drum spun: eu nu voi face bani din blog-ul meu. O să scriu din plăcere ….. și peste câteva luni vezi reclame pe blog, advertoriale, link-uri aiurea.

    Eu cu ăștia am ceva. Cei care n-au onoare și n-au cuvânt!

    • Nu e numaidecât lipsa de onoare sau respect. Eu nu cred asta. Poate că la început nu îți închipui că vei ajunge așa departe cu blogul. Știm amândoi că nu e așa ușor sa faci bani din blogging iar cand ajungem acolo nu putem să dăm cu piciorul unor oferte bune.

     De asemenea de cele mai multe ori ”la început” bloggăreala o facem pe .wordpress.com sau pe .blogspot.ro, deci nu avem nicio investiție materială.

    • @Sarcasticu – ai un blog unde scrii despre pasiunea ta, creșterea albinelor. Să zicem. Scrii 1-2 ani, nu câștigi nimic, dar continui pentru că îți place. Aduni câteva sute de cititori pe blog zilnic, pasionați și ei de creșterea albinelor.

     Apare brusc un producător de stupi pentru albine care îți oferă 1000 de euro dacă scrii un articol în care prezinți și stupii lui.

     Ce faci, refuzi 1000 de euro pentru că tu ai spus că nu vei lua niciodată bani pentru articolele de pe blog sau te bucuri și accepți oferta, pentru că oricum tu scrii despre creșterea albinelor și sunt șanse mari ca cititorii tăi să fie interesați de stupii produși de acel producător?

     • Foarte bun comentariul, asta încerc și eu să îi explic.

     • Sarcasticu Sarcasticu

      Tocmai asta e și idea la care voiam să ajung de prima dată. Dar am deviat de la subiect.

      Punându-mă pe mine în situația asta am două variante:

      1. Dacă zic de la început că scriu din plăcere, pentru pasiunea mea și nu vreau să fac niciun ban de pe urma blog-ului, și mai și scriu asta pe blog păi să fii sigur că nu scriu pentru bani. Oricât de mulți bani mi s-ar oferi. Pentru că am cuvânt, și cuvântul meu valorează mai mult decât o sumă de bani.

      2. Dacă spun de la început că dacă se va ivi o ocazie și apelează cineva la mine pentru a scrie ceva pe bani, să fii sigur că o fac.

      La mine cuvântul e cuvânt. Dacă spun de la început că nu o fac pentru bani, păi nu o fac. Dacă o fac, o fac..asta e. Toată lumea are nevoie de bani.

      Cu Sarcasticu Blog, încă nu m-am decis dacă o fac din plăcere sau pentru bani. Probabil că dacă mi se va ivi o ocazie, mai mult ca sigur o să profit de pe urma ei. Până la urma urmei, încă nu m-am decis.

      Cam asta e toată situația. Dacă afirmi de la început că nu o faci pentru bani, păi stai așa până la final.

 2. Mortladatorie Mortladatorie

  Cum să nu-l înţelegi pe Chinezu? :))

  • Unele articole, spre rușinea mea nu le înțeleg. Are și articole frumoase, pe care le citesc cu plăcere însă sunt și articole în care mă pierd. Mai rare însă există și situatii asemănătoare.

 3. Coffee Coffee

  Lansezi cu finalul articolului o intrebare interesanta – bloguri generaliste sau de nisa? Eu am pornit pe nisa si am diversificat, e mult mai relaxant.

  • Nu prea mai e plăcere când scrii doar pe o nișă anume, părerea mea!

   • Coffee Coffee

    Da, te constrange si devine stresant. Iti poti aduce insa mai usor cititori fideli.

 4. Coffee Coffee

  Sa stii ca am revenit la Metro Pro. 🙂

  • E mai plăcută într-adevăr!

 5. Coffee Coffee

  Multumesc pentru opinie.

 6. AndreiBlog AndreiBlog

  Nu inteleg de ce va ganditi la viitor ca la moarte? Adica trebuie sa plece un blogger ca sa ajunga altul la nivelul lui? Sunt bilete limitate in primul rand? Nu va mai prostiti.. daca suntem buni vom fi si cititi.. nu e nimeni de vina ca nu ajungem ca ei, doar noi singuri!

  • Salut Andrei, pe mine viitorul ca blogger nu mă sperie deloc. Asta deoarece știu că atunci când ai mai mult timp investit în blogul respectiv atunci ai o experiență și ești tot mai bun. Așa privesc eu viitorul. In acest articol mi-am zis doar părerea despre anumite articole văzute prin blogosferă.

 7. BazarOnline BazarOnline

  Sa nu mai zicem ca bloggerii mici ii „pupa” in fund pe cei mari. Daca Zoso zice ca orice zboara se mananca si ceilalti pitici de bloggeri se iau dupa el. Il aproba si promoveaza ca orice zboara se mananca…
  Nu la toti se intampla asta, dar se intampla ;).. …

  • Nu suport aceste specimene de oameni care se înjosesc doar pentru a primi ceva. Mi se pare penibil.

 8. Buculesei Buculesei

  la nivel inalt e marketing si jurnalism .. 🙂

  • Domenii pe care vreau să le studiez.

 9. Recomandare de vineri! #1 | AndreiBlog Recomandare de vineri! #1 | AndreiBlog

  […] bloggosfera cu un super articol de Valentine`s Day !! Adi dezbate un subiect mai delicat si anume Bloggeri vechi vs Bloggeri noi foarte interesant ! Manafu vine cu un articol interesant despre o aplicatie ce ne calculeaza […]

 10. Vali Crintea Vali Crintea

  nici eu nu-i citesc pe cei mari . sa spunem ca maxim 40-50 de articole de la cei „mari” ! prefer sa stau printre ai mei , dar asta si pt,. ca nu am in plan o ascensiune in blogosfera intrucat stiu ca nu as reusi-o

  • Eu am început să îi mai citesc venind de la premisa ”stai pe lângă cei buni pentru a învăța de la ei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.