Oamenii ar trebui să investească mereu în ei

Nu de puține ori mi se întâmplă să fiu ofticat atunci când văd că unii oameni au niște limite aparent banale și nu fac nimic pentru a le depăși. Trec printr-o școală, un liceu, fac o facultate sau nu, urmează un master sau nu, și după ce termină totul, se angajează și nu mai învață nimic. Iar exemple de situații care mă oftică sunt multe, însă dau doar câteva din ele.

Eram săptămâna trecută la ceva instruire din partea STS pentru operatorii de la alegerile locale ce urmează iar unele persoane pur și simplu se uitau la tablete ca la avioanele americane. Pe scurt, anul ăsta buletinele de vot (cred că doar partea cu CNP-ul) vor fi fotografiate cu ajutorul unei tablete, astfel încât să nu voteze lumea de mai multe ori, la secții diferite. Ei bine, tabletele astea vor fi folosite de așa zișii operatori… iar la ce operatori am văzut la instruire, mai mare dragul și distracția ce va fi la alegeri.

Și mă întreb: dacă tot ai dorit să fii operator la alegeri, de ce oare nu ți-ai bătut capul să vezi cu ce se mănâncă o tabletă, cu al ei ecran cu touchscreen cu tot?

Am pățit deseori să merg la un bancomat să scot bani de pe card și să văd persoane care pur și simplu nu știau să îl folosească. Acestea se împart în două categorii: cei care cer ajutor (categorie pe care o admir și o respect) și cei care-s orgolioși (ca să nu zic altfel) și te lasă să aștepți zeci de minute până scot ei 30 de lei de pe card.

Despre angajații din instituții care abia descoperă calculator și din cauza cărora stăm 30 de minute pentru o chitanță nu mai zic nimic. De fapt, voi spune că ar trebui forțați să facă niște cursuri ca să învețe cu ce se mănâncă o tastatură.

Iar ca drept scuză vor folosi mulți faptul că ei nu s-au născut ca noi cu tehnologia în brațe. Ei bine, așa o fi, însă mulți dintre ei nici nu se grăbesc să își bată capul ca să învețe câte ceva, asta în timpul liber. E ok, înțeleg că e mai greu de la o vârstă să descoperi tehnologia, însă există atâtea cursuri de utilizare a calculatorului încât mi-e greu să înțeleg situația.

Și mă gândesc că s-a ajuns aici din simplul fapt că unii oameni se opresc să investească în ei în acel moment în care au terminat studiile. Dar totuși lucrurile evoluează mereu, tehnologia se schimbă și nu numai. De fapt totul e într-o continuă schimbare, așa că ar trebui să se adapteze. Și nu e chiar atât de greu să te adaptezi, atâta timp cât există voință.

Să te plângi e cel mai simplu. Însă nu rezolvi nimic așa, ci investind în tine. Iar când spun investiții mă gândesc la acele cursuri de care ziceam mai sus, la numărul mare de cărți de pe piață care au chiar prețuri accesibile și chiar la simpla dorință de a fi mai bun.

Dar nu… din comoditate sau din prostie, ei se rezumă la ce știu. Iar partea nasoală e că avem noi de suferit din cauza asta, pentru că sunt atât de multe persoane de acest gen, încât toate lucrurile ajung să funcționeze greu.

E important însă de reținut faptul că nu învățăm doar la școală iar după ce terminăm, punem cărțile pe foc. Ci învățăm cât trăim și ne adaptăm, pentru că la un moment dat poate că lucrurile vor urma și ele drumul ăla normal și logic, iar cine nu se adaptează va fi pus pe bancă.

invata

Distribuie articolul:

6 comentarii

  1. E trista situatia cu cei care vor sa fie operatori la alegerile locale. Degeaba se baga un sistem bun, aparent functional, daca din echipa vor face parte oameni care nu stiu sa foloseasca instrumentele postului. Degeaba s-a zbatut cineva sa implementeze un astfel de sistem, daca cei care aleg oamenii sunt neinteresati in a-i alege corespunzator. Vai de noi…

  2. Tatăl meu se înscrie la curs. Are 49 de ani. Merge la fel cum merg toți ceilalți – să mai facă un ban. Cei de max 30, nu se prea înghesuie – cine naiba să lucreze atât pentru câteva sute de lei?! În plus, au făcut ceva cursuri – în fiecare an fac. Una peste alta, cu ocazia asta poate se mai găsesc voluntari de max 30 ca să fluidizeze sistemul – dacă nu anul ăsta, măcar la anul, sau când or fi următoarele alegeri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.